|

Otlar en yabanisi Madımak

Baharın geldiği, sıcak günlerin kendini hissettirdiği şu günlerde Alaçatı’dan Samsun’a kadar Türkiye’nin bir çok yerinde ot festivalleri düzenleniyor. Yabani ot yemekleri bu mevsimde soframızdaki yerini alırken sizlere bu otlardan en yabanisi olan madımağın tarifini vereceğiz.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/04/2016 Pazar
Güncelleme: 02:34 - 3/04/2016 Pazar
Yeni Şafak

Nisan, baharın ilk günleriyle beraber ilk tatlarını da getirdi. Muhtemelen, beslenme tarihinin en eski işlerinden biri olan yabani ot toplama işi de Nisan ayıyla başladı. Kışın sonu, baharın başlangıcı olan bu günlerde yazdan hazırladığımız bütün ürünler bitmiş, taze sebzeler de henüz çıkmamış olduğundan Ege'den Karadeniz'e her yerde yabani ot yemekleri yapılmaya başladı. Hatta tam da bugünlerde Alaçatı'dan Samsun'a birçok yerde ot festivalleri düzenleniyor. İşte bu mevsim için Anadolu'da “Aç bahar” deniyor ve her yıl bereketin ilk adımı olan bugünler şenlik tadında yaşanıyor.



ÇİĞ YENİRSE DAHA FAYDALI


Hardal, ısırgan, tekercan, kuşkuş , labada, madımak gibi onlarca bitki, besin değeri açısından oldukça zengindir. Organik bir ürün olan yabani bitkiler mümkün olduğunca çiğ yenirse çok daha faydalı olacaktır. Örneğin; hardal, labada, dedesakalı, papatya, kaz ayağı, gelincik otu, tekercan gibi yöremizde hangi ot varsa bunları ellerimizle parçalayıp zeytinyağı ve limon ile servise alabilir, yanına biraz tulum peyniri, çökelek ekleyerek daha da zengin bir hale getirebiliriz.





ANADOLU KÖYLERİNİN GÖZDESİ


Kimi zaman hamur işlerine iç olarak, kimi tariflerde ise yumurta, bulgur gibi eklemelerle pişirilen bu ot yemekleri hakkında Ege'nin ünü sınırları aşsa da Orta Anadolu'da bu konuda hiç geride değil. Özellikle, kökleri göçer Türkmenlere dayanan Anadolu köylerinin çok namlı bir gözdesi vardır: Madımak. Orta Anadolu'da, insanları neredeyse aşkla bağlandığı, adına türküler yaktığı madımak, bu yabani otların en bilinenidir. Hazırlığı ve pişirilmesi biraz zahmetli olsa da bu mevsimde onlarca kadını, ülkenin dört bir yanına madımak toplarken görebilirsiniz.



Madımak yemeği




Yapılışı : Madımak ayıklanır, temizlenir, yıkanır. İnce ince kıyılır.Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su eklenir. Tuz eklenir. Kaynatılırak iyice pişirilir. Ocaktan alınmaya yakın bulgur eklenerek bir taşım daha kaynatılır. Bir tavada doğranmış pastırma kavrulur, yemeğe eklenir. Ayrı bir yerde soyulmuş sarımsaklar doğranır. Bir tavada tereyağı eritilir. Sarımsaklar tereyağında kavrulur. Yemeğin üzerinde sarımsaklı yağ gezdirilir. Ayrı bir yerde yoğurt dövülmüş sarımsak ile karıştırılır. Madımak Anadolu'da yufka ekmek, yeşil soğan ve yoğurt ile servise alınmaktadır.



MALZEMELER


(madımak yemeği)


*1 kg madımak


*2 yemek kaşığı tereyağı


*250g Pastırma


*1 çay kaşığı tuz


*3-4 diş sarımsak


*2 yemek kaşığı bulgur






#Alaçatı
#Hardal
#ısırgan
#tekercan
#kuşkuş
#labada
#madımak
8 yıl önce