|

Sol cenahla Çorlulu’da tanıştık

Şiir hayatında 35 yılı geride bırakan Şair İhsan Deniz, “Sevgilimdir Yazdığım Her Şiir Benim” adlı nehir söyleşi kitabıyla çıkageldi. Seksenli yılların önemli şairlerinden olan Deniz, o yıllardaki edebiyat çevresini anlatırken, “Sol tandanslı arkadaşlarla Çorlulu’da (Erenler) tanıştık çoğu zaman. Oranın müdavimlerinden olanlarla çok şey paylaştık hiç kuşkusuz. Necat Çavuş, Hüseyin Atlansoy, Bahadır Bayrıl, rahmetli Seyhan Erözçelik gibi arkadaşlarla bir dönem ruhuna şâhitlik ettik ve bağlarımız hiç zayıflamadı” diyor.

Yeni Şafak
04:00 - 16/10/2016 Pazar
Güncelleme: 13:16 - 16/10/2016 Pazar
Yeni Şafak

Edebiyatçıların hayatı hakkındaki detaylı bilgiler, internetin güvenilmez ortamı düşünüldüğünde, meraklı okur için bir sır olarak kalıyor. Takip edip okuduğu şairi, yazarı daha iyi tanımak, hayatının ne kadarı metinlerine dahil görmek için iyi bir örnek çalışma bekleyen İhsan Deniz okurları için adres belli oldu: “Sevgilimdir Yazdığım Her Şiir Benim". Mehmet Solak'ın gerçekleştirdiği nehir söyleşide İhsan Deniz'in dergiler, şiir, teknoloji, müzik hakkındaki samimi cevaplarına şahit oluyoruz. Cümle Yayınları'ndan çıkan eserde, Solak'ın İhsan Deniz kitaplarıyla ilgili inceleme yazıları da bulunuyor. Şair geçtiğimiz yıl da 12 kitabını “Dut Ağacında" adıyla bir araya getirmişti. Kedileri, zemzemi, fulyaları, dolma kalemlerini, kahve bardağını, Converse pabuçlarını, Guerlain marka parfümünü, eski daktilosunu, rock ve blues müziğini, Edirne Darü'l Hadis Camii'ni, Bursa Seyyid Usûl Dergâhı'nı kendisine sevgili bilen şairle dostlar, edebiyat ve hayat üzerine konuştuk.



Anılardan bahsetmek nasıl bir duygu? Size neler hissettirdi?


Hatıralardan söz etmek, insanın mâzîsine dönük kazılar yapmak anlamı taşıyor. Anlatırken, birbirini tetikleyen ve dolayısıyla unutulduğu hâlde gün yüzüne çıkan hatıra kümeleriyle de baş başa kalıyorsunuz. Mâzî adeta yeniden canlanıp diriliyor ve karşınıza dikiliyor. Memnuniyet ve pişmanlık hisleri iç içe geçmiş bir vaziyette kabarıyor. Muhafaza etmek, korumak, sahip çıkmak hassasiyeti kuvvet buluyor.





Bu nehir söyleşi yeni bir şiir veya yazıya vesile oldu mu?


Hayır, olmadı. Kim bilir, belki ilerde olur.



BİR DÖNEM RUHUNA ŞÂHİTLİK ETTİK


Şair Osman Konuk ve öykücü Kamil Doruk ile çocukluktan beri devam eden 40 yılı aşmış bir arkadaşlığınız var. Neler

hatırlıyorsunuz ilk gençlik yıllarınızdan?


Kâmil'le fırsat buldukça yüz yüze görüşüyoruz. Oysa Osman'la yıllardır bir araya gelemedik. Kâmil'le 12 yaşımızdan bugüne çok şey yaşadık ve paylaştık. Değerli arkadaşım ve dostum çok âlîcenaptır. Bir İstanbul ziyaretimde, Kâmil'in Fatih'te tek başına kaldığı evde, geceyi, ben Kâmil'in yatağında Kâmil ise masa başında kitap okuyarak geçirmiştik. Sabah olduğunda Kâmil hayli dinç bir hâlde ara-sıra geriniyor ve parmaklarını çıtlatıyordu. Yatılı mektepte Kâmil'in eşya dolabının tam üzerine sabahın köründe kocaman bir teyp koyarlar ve o teypten bangır bangır ilahîler, marşlar okunurdu. Tüm koridor çınlardı. Kâmil bu ve benzeri eziyetlere daha fazla tahammül edememiş ve son sınıfta okulu bırakmıştı. Hatıra çok, ancak yerimiz dar!





Bu çevreye daha sonra kimler dahil oldu? Arkadaş çevrenizin edebiyat yolunuzdaki etkisi nedir?


Üniversite yıllarında Cağaloğlu dünyasından pek çok isim ve imza ile tanıştım, kimileriyle arkadaş ve dost oldum. Sol tandanslı arkadaşlarla Çorlulu'da (Erenler) tanıştık çoğu zaman. Oranın müdavimlerinden olanlarla çok şey paylaştık hiç kuşkusuz. Necat Çavuş, Hüseyin Atlansoy, Bahadır Bayrıl, rahmetli Seyhan Erözçelik gibi arkadaşlarla bir dönem ruhuna şâhitlik ettik ve bağlarımız hiç zayıflamadı. Önümüzdeki şairlerden olduğu gibi birbirimizden de beslendik biz.



MESELE TAŞRALILAŞMAKTA


Edebiyatta taşra ve merkezden söz ediliyor. İstanbul dışında yaşamış biri olarak sizce gerçekten böyle bir ayrım var mı? Sizce bu ayrım gerekli mi?


Çocukluğum ve gençlik yıllarım İstanbul'da geçti. 30 yıla yakın bir süredir de Bursa'dayım. Merkez-taşra düalitesi keskin hatlarıyla ortadan kalkmış olsa da, esasen türlü-çeşitli biçim ve içerikte varlığını sürdürüyor bana göre. Söz konusu ayrım gerekli olmayabilir, ancak yaşanan hakikati de görmezden gelemeyiz sanıyorum. İstanbul, özellikle genç şair için bir tecrübe imkânıdır. Ancak yaşanarak farkına varılabilecek bir imkân. Her şeyi kitaplardan öğrenemezsiniz. Bu bağlamda taşrada ikâmet etmenin mahzurlu olduğunu söylüyor değilim hiç kuşkusuz. Herkes merkezde olamaz, olması da gerekmez elbette. Sorun, taşrada yaşamak değil, taşralılaşmakta! Haa, İstanbul'da yani merkezde yaşadığı hâlde taşralılık illetiyle malûl olanları paranteze bile almıyoruz tabii.





Diğer sanat dallarıyla aranız nasıl?


Sinema ve tiyatro ilgilerim zayıf olsa da, sürüyor. Mimarlığa dönük bakışımı kuvvetlendirme çabasındayım. Ama bir şey söyleyeyim: Müzik alanında öteden beri hiç eksilmeyen sıkı bir 'dinleyici' tarafımın olduğundan bahis açabilirim. Kitapta bu hususta bana ait bir müzik haritası mevcut.



Şairliğimi Yönelişler dergisine borçluyum


Kitapta bir kıza aşık olduktan sonra şiir yazmaya başladığınız geçiyor. Asıl şiirleriniz içinse adres olarak Yönelişler dergisini gösteriyorsunuz. Sizi asıl şiirlere taşıyan süreçte neler yaşadınız? Hangi şairler, şiirler sizi etkiledi?


Yönelişler'in baskın özelliklerinden olan bir 'çalışma ortamı' zemini, benim şair kimliğimin oluşmasında son derece etkili olmuştur. Bu yüzden diyorum ki, ben şairliğimi tamamiyle Yönelişler dergisine borçluyumdur. Ebubekir Eroğlu'nun müdahalesiz yönlendiriciliği, o dönem Yönelişler bünyesinde yer bulan tüm genç şairlere önemli bir ufuk alanı kazandırmıştır. Bunun dışında o yıllarda benim etkilendiğim şairler söz konusu olduğunda Sezai Karakoç'u, Edip Cansever'i, İlhan Berk'i, Cahit Zarifoğlu'nu sayabilirim.





Günümüz dergilerini takip ediyor musunuz? 80'lerden bu yana Türk şiirinin seyri hakkında ne söylemek istersiniz?


Kabul edilsin veya edilmesin; 80'li yıllarla birlikte Türk şiiri bir 'onarım'dan geçmiş ve bir yerlere taşınmıştır. Poetik bir anlayış birliğinden ziyade günümüzde tek tek şairlerin atılım hamlelerine şâhit oluyoruz. Poetik adacıkların çoğalması, dahası o adacıkların şiirle temsiliyeti hususunda sorunlu alanlar mevcut. Ben hayli zamandır dergilerden çekildim. Ancak dergileri takip ediyorum imkânlar ölçüsünde. Söylemek bile fazla: Çok dergi çıkıyor; gereğinden çok, bir ihtiyacı karşılamaktan uzak olarak...



15 Temmuz şiirin kapsama alanındadır


15 Temmuz şiirleri yazılıyor. Bu konu hakkında ne söylemek istersiniz? Güncel olaylar şiire dahil midir?


Hiç kuşkusuz güncel olay ve olgular da 15 Temmuz gibi, şiirin kapsama alanındadır. Ancak bunun, tek ve çok çok önemli bir şartından söz etmek gerekir: Şiir olmak! Şiir olayları 'anlatmak', o olayları 'dile getirmek' için yazılmaz, yazılmamalıdır. Şiir, 'şiir olmak' için yazılır! Bu bağlamda estetik nitelik, kalite önemli ve önceliklidir. Şairin anlattığı olay ancak bir estetik dünya içerdiğinde anlamlı olur, değer ve beğeni kazanır. Tersi, önüne gelenin 15 Temmuz şiirleriyle coştuğu bir kakafoniye sebeptir. Ve esen rüzgâr dindiğinde görülür ki, onlarca şiirden geriye, başta Ebubekir Eroğlu'nun “15 Temmuz 2016" şiiri gibi bir-iki eser kalmış!



Basılı yayının sonu gelmez


Teknolojinin gelişimi edebiyatı nasıl etkiledi sizce? E-kitap, e-dergilere bakışınız nasıl? Basılı yayının sonu gelir mi?


Teknolojinin hayatın tüm alanlarını bu kertede işgal ve iğdiş etmesi, bana kalırsa, edebiyat ve şiir bağlamında ilk elde kolaycılığa, ucuzculuğa ve sıradanlığa yaslanmaya sebep oldu. Dergilerde yer alamasan bile, internete koy, takipçilerin çoğalsın! Basılı yayının sonu gelmez, diye düşünenlerdenim. Sanal âleme çok uzağım. Ordan bir şey çıkmaz bana göre.


#Necat Çavuş
#Hüseyin Atlansoy
#Bahadır Bayrıl
8 yıl önce