|

Soykırıma karşı barış yürüyüşü

Rusya'da yaşadıkları soykırımın bir an evvel sona ermesini isteyen Çeçenlerin başlattığı 'Uluslararası Barış Yürüyüşü'ne katılanlar, birkaç güne kadar Rize'ye ulaşacak. Çeçenler, aylarca sürecek fakat barış getirecek olan yürüyüş için umutlu.

Yeni Şafak
00:00 - 12/09/2001 Çarşamba
Güncelleme: 16:12 - 11/08/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Kafkasya İnsan Hakları Derneği ve Gürcistan Çeçen-Kafkas komitesi temsilcilerinin, Rusya'da yaşadıkları soykırımı dünyaya duyurmak düşüncesiyle başlattıkları Uluslararası Barış Yürüyüşüne katılanlar, birkaç gün içinde Türkiye'ye de ulaşacak. Aralarında 33 Rus politikacının da bulunduğu ve Kafkasya üzerindeki bütün insan haklarını savunucu komitelerin destek verdiği yürüyüş, Nazran'da başlamıştı. Rusların, Çeçenler üzerindeki baskıcı tutumu karşısında, savaşın sona ermesini isteyen ve bu konuda dünyanın desteğini almak için karayolu ile yola çıkan Çeçenler, uğradıkları her yerde destek bekliyor. Çeçenlerin Türkiye'deki ilk durağı ise Rize olacak. Burada, kendilerine destek verenlerle birlikte miting yapacak olan ve Trabzon ve İstanbul'a da uğrayacak olan Çeçenler, gönüllü olarak yürüyüşe katılmak isteyenleri de aralarına alarak "barış yürüyüşlerine" devam edecekler.



AP önünde miting


Uğradıkları her ülkenin politikacıları ile görüşerek, savaşın bitmesi doğrultusunda destek isteyeceklerini söyleyen Uluslararası İnsan Hakları Komitesi Başkan Yardımcısı Abusolt Abubakaron, ülkenin tarihçileri ve gazetecileri ile de diyalog kuracaklarını anlattı. Yürüyüşün son durağı olan Strasbourg'da, Avrupa Parlamentosu (AP) önünde miting yapacaklarını ve savaş bitene kadar buradan ayrılmayacaklarını açıklayan Abubakaron, "Bunun için belki de aylarca bekleyeceğiz ama vazgeçmeyeceğiz" dedi.



Miting sırasında, "Çeçenistan'daki soykırımı durdurun", "Aslan Mashadov'la barış görüşmeleri yapılsın", "Rus askerlerinin Kafkasya'daki baskısı sona ersin" gibi sloganlar atacaklarını belirten Abubakaron, Uluslararası Barış Yürüyüşü'nün güzergâhını şöyle sıraladı: Türkiye, Yunanistan, Mısır, Libya, tunus, İtalya, Monako, Fransa, Cezayir, İspanya, Portekiz, İngiltere, Danimarka, İsveç, Polonya, Çekoslovakya, Almanya, Fransa ve Strasbourg.


#'Uluslararası Barış Yürüyüşü'
#Çeçenistan
#Kafkasya İnsan Hakları Derneği
#Gürcistan Çeçen-Kafkas komitesi
#Rusya
23 yıl önce