|

Söyleyin Leyla’ya bu şiiri okusun

Yeni Şafak ve
03:00 - 11/05/2016 Çarşamba
Güncelleme: 02:19 - 11/05/2016 Çarşamba
Yeni Şafak
SELÇUK KARAKILIÇ


Asurilerin tarihten neden silindiklerini anlatan bir fikir adamı, “Sorun onları yutan unutulma uçurumuna, niçin silindiler? Zira şairleri yoktu!” demektedir. Büyük İskender'in taş üstünde taş bırakmadan yıkmayı düşündüğü bir şehri elde edince, “Şehri tarlaya çevirin; fakat meydandaki şair heykeli olduğu gibi kalsın” emrini verdiğini hatırlatan Necip Fazıl, yazısını şöyle bitiriyor: “Sesleri, çizgileri, renkleri, kokularıyla bütün bir devri omzuna alıp sırat köprüsünden geçiren sanatkâr, siyasî manzumeler peşrevcisi, dalkavuklar borazanı değildir”.



Necip Fazıl Kısakürek'in isabetle belirttiği gibi, her devrin öne çıkan ve o devri mısralarıyla yaşatan şairler var. İbrahim Berber şiiri, duygusu, melali ve hüznüyle büyük şairler arasına girmek için “Leyla'ya Beni Unutsun” adlı ilk kitabıyla bir adım atmış oluyor.



HÜZÜN SATIN ALAN ŞAİR


İbrahim Berber, tabiri caizse yalnızlık şairidir. Romantik ve melankolik bir şair olan Berber'in bütün şiirlerinde ağırlıklı olarak “hüzün” rüzgârları eser. Hiçbir şiirinde sevgilisine kavuşmamıştır, ayrılık hep yanı başında bir kor gibidir. Şair, sevgiliye daima kutsal bir gözle bakar, onun sevgisinde yüksek bir iman ve asil bir duygu vardır. Bu yüzden kavuşamamıştır hiçbir sevdiğine, sitemleri daima onadır:



“Şimdi öpüp kokluyor, saçını kim bilir kim?


Ne asude, ne mesut kıskandığım o isim,


Elbet bunu Ukba'da soracak sana rabbim,


Söyle, neden sessizsin bir mezar taşı gibi?”



Hüznü adeta satın alan şair, “hep hüzün yüklü şiirler” yazdığını dile getirirken de hüzünkârdır. “Hüzün Kuşatmaları” adlı şiirinde derin hüznünü şöyle anlatıyor: “Ben hep, hüzün yüklü şiirler yazdım, / Gözyaşı döktüğüm için ayrılıklardan, / Hayata bir türlü tutunamadım.”



TEMİZ KALMIŞ BİR SEVDAYA DAİR


“Söyleyin Leyla'ya Beni Unutsun” adlı şiir kitabıyla bize hüznün, kederin ve yalnızlığın da bir aşk olduğunu, sevdanın nasıl temiz yaşanacağını hüzün kuşatmaları altında dile getiren İbrahim Berber'in bütün şiirleri dikkatle okunması gerekiyor. Leyla'dan ümidini kesen şair, artık evinin ışıklarını yakmamasını ve penceresinde hâlâ duruyorsa kuşları da salıvermesini ister. Çünkü falcı kadının üç beş kuruş almak için söyledikleri de hep yalan çıkmış ve şair yine yanılmıştır. Zaman, şu dizeleri yazan bu hüzünkâr şairi, hiç şüphesiz edebiyat tarihi kitaplarına kaydetmeyi unutmayacaktır: “Çok eski bir anıyı, yine aklıma taktım. / Âşinası ruhumun, evet işte bu sokak... / Seneler sonra bile, halâ hatırladığım, Heder olmuş ömrümü, bu sokakta bıraktım…”



Söyleyin Leyla'ya Beni Unutsun


İbrahim Berber


Ötüken Neşriyat


2016


126 sayfa




#Söyleyin Leyla'ya Beni Unutsun
#İbrahim Berber
#Necip Fazıl Kısakürek
8 yıl önce