|

Sultanahmet için aykırıyız

Turizmin gelişmesiyle kitapçıların çekildiği Sultanahmet ve Cağaloğlu bölgesinde açılan Poika Cafe, minimalist tasarımı ve sakin atmosferiyle dikkat çekiyor. Mekan sahibi Ahmet Celiloğlu, “Burası bizim için biraz cahil cesareti oldu. Poika, yeni Sultanahmet için aykırı bir mekân” diyor.

Yeni Şafak
04:00 - 18/11/2018 Pazar
Güncelleme: 13:34 - 17/11/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Poika Cafe
Poika Cafe

İlim hizmetinden turizm hizmetine geçen Cağaloğlu’nda kültür sanat çevrelerinin rahatsız olduğu bir dönüşüm gerçekleşiyor. Otellerin büyüklüğü, restoranların ışıklı tabelalarının etkisiyle Cağaloğlu’nun ruhu ve çehresi zamanla değişti. Kalabalık olmayan, sakin, minimalist Poika Cafe, bir boşluğu doldurmuş görünüyor. Cağaloğlu’nun yayıncılar açısından hareketli zamanlarına şahit olamadıklarına değinen mekan sahibi Ahmet Celiloğlu, “Eskiden burada adliye ve kitabevleri olduğunu biliyorum. Burası bizim için biraz cahil cesareti oldu. Poika, yeni Sultanahmet için aykırı bir mekân” diyor.


HAYALİM DEĞİLDİ
TUTKUM OLDU

Celiloğlu ailesinin kafe açma hikayesi birçokları gibi hayale dayanmıyor: “Kafe açmak hayalim değildi, hayat şartları beni buraya yönlendirdi. Editörlük ve çeviri çalışmaları yapıyordum. Eşimle tanıştıktan sonra tesadüf oldu ve kafeyi açmaya karar verdik. Kesin karar verdikten sonra barista kursuna gittim. Makina kullanmayı öğrendim, kahveleri tanıdım. Konseptte eşim İlknur Celiloğlu’nun emeği var. Duvardaki resim de onun fikri. Olumlu tepkiler alınca başarılı olduğumuzu anladık. Bütün vaktimi burada geçiriyorum, zamanla bir tutkuya dönüştü.” Çevre liseler ve İstanbul Üniversitesi’nden öğrenciler ders çalışmak ve kafa dağıtmak için burayı tercih ediyor. Kafenin genelde sakin olduğunu belirten Ahmet Celiloğlu, “Öğrencilerin yanı sıra sabahları turistler geliyor. Mekana bir kere gelen turist, kaldığı süre boyunca her sabah kahvaltısını bizde yapıyor. Her yaştan misafir kendini evinde hissettiğini söylüyor. Biz de bunu istiyoruz. İnsanların alışması için biraz daha vakit gerekiyor” diyor.

KİTAP DA TANITILIYOR TEZ DE YAZILIYOR

“Bizim için lezzet birinci öncelik” diyen 32 yaşındaki işletmeci “Olumlu yorumlardan mutlu oluyoruz. Bazı müşterilerimiz zamanla part-time personelimiz oluyorlar. Kitle zamanla değişse de akademisyen ve yazarlar hâlâ buraya geliyor hatta geçen ay bir kitap tanıtımı Poika’da yapıldı” diyor. Kitap lansmanlarıyla birlikte doğum günü kutlamaları, iş çıkışı toplantıları için de tercih ediliyor. Ayrıca tez yazımı, uzaktan çalışma için de laptop’unu alan Poika’nın yolunu tutuyor. Günümüz klasiklerinin ağırlıklı olduğu kütüphaneden kitabınızı seçip kahve eşliğinde şarkı listesindeki etnik müzikleri dinlemek için sabah saat 08.00’den akşam 21.00’a kadar vaktiniz var.

#sultanahmet
#poika cafe
5 yıl önce