|

Taner’in renkli hayatı

Haldun Taner’i yazar, düşünür ve eğitmenliği gibi çeşitli yönleriyle ele almayı başarabilen Haldun Taner’le Yaşamak kitabı 2015’te yapılan 100. Doğum Yılında Haldun Taner Sempozyumu sunumlarından oluşuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/11/2017 Cumartesi
Güncelleme: 08:00 - 4/11/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Haldun Taner’le Yaşamak, bir sempozyum kitabı. Diğer ifadeyle yirmi farklı akdemiysen, yazar veya araştırmacının kaleme aldığı yirmi farklı makaleden meydana gelmektedir
Haldun Taner’le Yaşamak, bir sempozyum kitabı. Diğer ifadeyle yirmi farklı akdemiysen, yazar veya araştırmacının kaleme aldığı yirmi farklı makaleden meydana gelmektedir
ÖMER YALÇINOVA

Haldun Taner’le Yaşamak, bir sempozyum kitabı. Diğer ifadeyle yirmi farklı akdemiysen, yazar veya araştırmacının kaleme aldığı yirmi farklı makaleden meydana gelmektedir. “100. Doğum Yılında Haldun Taner Sempozyumu” 26 ve 27 Kasım 2015’te yapılmış. Bu demek oluyor ki kitap iki yıllık bir çalışmanın ürünü. Zaten Kerem Karaboğa’nın yazdığı önsözde de belirttiği üzere tebliğler kitaplaşacak şekilde yeniden gözden geçirilmiş.

ÇOK CEPHELİ BİR YAZAR

Tebliğlere göz atıldığında farklı alanların çokluğu dikkat çekiyor. Bunda yadırganacak bir şey yok, zira Haldun Taner’in hayatı ve eserleri de öyledir. O, bir yandan öykü yazarken, diğer yandan tiyatroyla ilgilenmiş, çok sayıda oyun yazmıştır. Bunlara ek olarak da, onun mütefekkir yönünü yansıtan deneme ve fıkraları olduğunu görürüz. Karşımızda çok cepheli, çok yönlü bir yazar bulunmaktadır. Öyle olduğu için de onun yirmi farklı yazar tarafından ele alınması isabetli bir girişim olmuştur diyebiliriz. Çünkü bir edebiyatçı onun hayatını yazacak olsaydı, belki de tiyatro yönünü eksik bırakacaktı. Bir tiyatrocu yazacak olsaydı, edebiyatçı yönünü ihmal edecekti. Haldun Taner’le Yaşamak’ta ise işin uzmanları, onun değişik yönlerini mercek altına almıştır.


Kitap beş bölümden oluşmaktadır. Beş bölümden üçü tiyatroyla ilgilidir. Bu, çok doğal bir şeydir, çünkü Haldun Taner’in oyun yazarlığı ve tiyatrocu yönü diğer yönlerine göre daha ön plana çıkmış, diğer ifadeyle geniş halk kitlelerince daha çok tanınmasını sağlamıştır. İlginçtir, Haldun Taner tiyatrosuna dönük yazılar akademiktir. Özellikle “Karşılaştırmalı Edebiyat Çalışmalarında Haldun Taner” bölümünde Taner’in oyunları Berolt Brecht oyunlarıyla, İrlanda tiyatrosuyla, Dario Fo’nun halk tiyatrosuyla karşılaştırılır. Değişik sonuçlara ulaşılır. Haldun Taner’in bütün bu dünya tiyatrosu akımlarının hepsinden istifade etmesi şaşırtıcıdır. İkincisi, Haldun Taner’in onlardan istifade derken, kendi olarak kalması takdire layıktır. Makalelerin tamamında da Haldun Taner’in onları birebir taklit etmediği, onlara kendi rengini verdiği vurgulanmaktadır.

Kitapta Taner’in edebiyatçı ve düşünür tarafının işlendiği makaleler için daha sıcak, samimi ve okunması kolaydır diyebiliriz. Kitap, iki tür okuyucu kitlesi göz önüne alınarak oluşturulmuştur. Birinci kitle, Haldun Taner okuyucularıdır. İkincisi, bugüne kadar Haldun Taner’den hiçbir şey okumamış kişilerden oluşan kitledir. Kitap iki kesime de hitap edebilmektedir. Haldun Taner okuyucuları kitaptan ona dair daha önce hiç duymadıkları şeyleri öğrenebilmektedir. Bugüne kadar Haldun Taner’den bir şey okumamış kişiler ise, kitap sayesinde Haldun Taner’i neden okumaları gerektiğini öğrenmektedir. En önemlisi ise kitap, Haldun Taner’in eserlerine dair merak uyandırmaktadır.

#Haldun Taner’le Yaşamak
#100. Doğum Yılında Haldun Taner
6 yıl önce