|

Tasarım artık köyde başlıyor

Türkiye'nin ilk tasarım köyü olan Bodrum Tasarım Köyü, keçe, kilim, takı, cam, seramik ve mimarlık ürünlerini Tasarım Vakfı İstanbul Merkezi’nde sergiliyor. Vakfın Başkanı Faruk Malhan, geleneksel el sanatlarının günden güne değerini yitirdiğini söylüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/12/2015 Pazar
Güncelleme: 03:42 - 12/12/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Türkiye'nin her yerinde birbirinden farklı geleneksel el sanatları ürünü var. Kimi unutulmaya başladı, kiminin yapacak ustası kalmadı. Faruk Malhan öncülüğündeki Tasarım Vakfı da 2015 yılında ilk tasarım köyü olan Bodrum Tasarım Köyü'nü kurarak geleneksel el sanatlarını tasarım ürünü haline getirmeye başladı. Çalışmalardan çıkan keçe, kilim, takı, cam, seramik ve mimarlık ürünleri Tasarım Vakfı İstanbul Merkezi'nde 25 Aralık tarihine kadar görülebilir. Sergide tasarım atölyelerine katılan 54 tasarımcının toplam 168 eseri yer alıyor. Çok yakında ortaya çıkan ürünlerin online satışlarına başlayacakalarını belirten Malhan, ortaya çıkan ürünlere geleneksel el sanatları yerine tasarım ürünleri demeyi tercih ediyor.



ÜRÜN DEĞİL DEĞER ÖNEMLİ


Geleneksel el sanatlarının kendini tekrarlayan bir iş olduğunu ve değerini yitiren sanat haline geldiğini belirten Malhan, "Elinizde eski bir kilim varsa değerlidir. Ama kalkıp o kilimin kopyasını yaparsanız bir değer ifade etmez. Şimdi çağımızda ürün önemli değil değer önemli. Tasarım işin içine girdiği zaman onun bir telif hakkı oluyor. Dolayısıyla anlam taşıyor. Değerin oluşması için geleneksek el sanatları demiyoruz. Bu da geleneksel el sanatlarını yürüten insanların liderliğinde oluyor" diyor.



KARŞILIKLI
BİLGİ ALIŞVERİŞİ


Bodrum Tasarım Köyü, Atölyesi karşılıklı bilgi alışverişi sayesinde farklı ürünlerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Ustalar bildiklerini tasarımcılara, tasarımcılar bildiklerini ustalara anlatıyor. Kayra Akademi yeni dönemde tasarım atölyelerinde üretilecek ürünlerin satılacağı online tasarım mağazasını faaliyete geçirmeyi planlıyor.



Kadınlar ve gençler öncelikli


Aynı zamanda Siena 2019 Avrupa Kültür Başkenti projesi Danışma Kurulu üyesi olan Malhan "Çalışma yaptığımız bölgelere iplik ve desen göndererek ortaya çıkan ürünleri toparlıyoruz.Akademi çerçevesinde yürüttüğümüz kentsel tasarım çalışmalarında kadınlara ve gençlere öncelikler veriyoruz. Çünkü kırsal kesimde igençler çok çabuk terkediyor bölgeyi" diyor.


#tasarım köyü
#Tasarım Köyü
#keçe
#kilim
#takı
#cam
#Siena
8 yıl önce