|

Tek tuşla gel kapıma

Mağaza mağaza gezerek alışveriş yapma alışkanlığı yerini yavaş yavaş internet alışverişine bırakıyor. Üstelik internet alışverişinde erkekler kadınlardan daha çok harcama yapıyor. Erkekler internetten en çok cep telefonu ve elektronik eşya satın alırken kadınlar da giyim ve aksesuar ürünlerine rağbet ediyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/09/2015 Pazar
Güncelleme: 23:30 - 19/09/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Alışveriş yapmak için hafta sonlarını iple çeken, koca koca torbalarla evlerine dönen ve ayakları şişene kadar o mağaza benim bu mağaza senin dolaşan kadınlar en çok da bu şekilde stres atıyor. Ancak günlük yaşamın keşmekeşi içinde alışveriş yapmaya fırsat bulamayanlar için artık daha kolay yollar var. Üstelik hem gönlünüzce alışveriş yapıyorsunuz hem de stresinizi yorgun düşmeden atıyorsunuz.Bir ürünün diğer mağazalarda kaça satıldığını anında görebiliyorsunuz ve en uygun fiyata alışveriş yapmanın hazzını yaşıyorsunuz. Almak istediğiniz ürünler bir tık ötede, aldığınız ürünlerin kapınıza kadar gelmesi için ise bir kaç saat beklemeniz yeterli. Bu kolay ve hızlı alışveriş tarzını hem sadece kadınlar değil erkekler de tercih ediyor. Hatta istatistiklere bakalırsa kadınları bile gölgede bırakıyorlar. Evet bahsettiğimiz şey tam da sizin tahmin ettiğiniz gibi internet alışverişi ya da bir başka ifadeyle online alışveriş. Son yıllarda en çok tercih edilen alışveriş şekli olan internet alışverişinde erkekler elekronik eşya ve cep telefonu satın alırken kadınlar da giyim ve aksesuar ürünlerine rağbet ediyor. Tek tuşla oturduğumuz yerden ihtiyaçlarımızı karşılamamızın rahatlığı paha biçilemez ama kötü bir süprizle karşılaşmamamız için de güvenilir alışveriş sitelerini tercih etmemiz gerekiyor. İnternet alışverişi hakkında merak ettiklerimizi Türkiye'nin önde gelen online alışveriş sitelerinin yöneticilerine sorduk.



GÜVEN SORUNU GERİDE KALDI


Türkiye'nin ilk alışveriş sitelerinden biri olan Markafoni'nin kurucularından olan Sinan Afra, online alışverişlerde güven sorununun artık aşıldığını ancak servis kalitesi konusunda sıkıntıların devam ettiğini dile getiriyor. Şirketlerin müşterilerine verdikleri sözü yerine getirdikleri takdirde hızlı bir büyüme gözlemlediklerini belirten Afra, online alışverişin en önemli avantajının rahatlık olduğunu ifade ediyor ve internet alışverişin avantajlarını şöyle sıralıyor:"Bir kere AVM'ye gitmek veya yoğun trafiğe girmek gibi sorunlarla karşılaşmıyorsunuz. Zaman tasarrufu online alışverişte önemli bir rol oynuyor. İade işlemleri de online alışverişlerde sorunsuz gerçekleştirilebiliyor. İkinci bir avantaj ise, fiyatların internet üzerinden çok daha rahat karşılaştırılabilmesi."


Alışverişte gelir dağılımının harcamayı etkilediğini söyleyen Afra, Türkiye'de yüzde 60 oranında erkeklerin daha fazla internet üzerinden alışveriş yaptığını dile getiriyor.



EN ÇOK AKŞAM VAKTİ ALIŞVERİŞ YAPILIYOR


Türkiye'nin ilk büyük tesettür online giyim sitesi olan Modanisa'nın kurucu ortaklarından Kerim Türe ise internet üzerinden yaptıkları satışların yüzde 50'sini yurt dışına olduğunu söylüyor. Türe 'Avrupa'ya 2 günde, Orta Doğu ve Amerika'ya da 3 günde ürün teslim edebiliyoruz" diyor. Alışverişlerin en çok akşam saat 20:00 ile 22:00 saatleri arasında yapıldığını belirtenTüre, “2009 yılından itibaren kadınların online giyim ve aksesuar alımına ilgileri çok hızlı bir şekilde arttı. İlk olarak özel alışveriş siteleri ile kadınlar online giyim alışverişi ile tanıştılar. Önce çok indirimli eski sezon ürünlere olan ilgi ile başlayan bu talep şimdi sezon modasını takip etmeye ve binlerce çeşit arasından yeni modayı takip etmeye yöneldi" şeklinde konuşuyor.



HEM ZAMAN HEM PARA TASARRUFU SAĞLIYOR


Bilio.com'un genel müdürü Can Günay da internet alışverişiyle tüketicinin hem zaman hem de para tasarrufu sağladığını ifade ederek “Otobüs, metro veya kendi aracınızla bile olsa evden çıkıp bir mağazaya ulaşmak için epey bir zaman harcamak zorunda kalıyorsunuz. Hele ki büyük şehirde yaşıyorsanız bu süre daha da uzuyor. Bir de ürünün fiyatını başka bir mağazadan kontrol etmek isterseniz, o gün sizin için bitmiş oluyor. Ama internette aynı anda birden çok mağazanın fiyatını karşılaştırabilir, hatta bunun için fiyat karşılaştırma sitelerinden faydalanarak kısa süre içinde en uygun mağazayı seçebilirsiniz"diyor.





İstanbul online alışverişte


Markofoni'nin kurucularından Sinan Afra, Türkiye'nin online alışveriş altyapısı açısından çok iyi bir yerde olduğunu söylüyor. Lojistik altyapı, kredi kartı ve mobil kullanım oranlarının Türkiye'yi dünyada ilk 15 ülkenin arasına soktuğunu beliten Afra “Toplam harcamada Türkiye gelir düzeyi açısından orantılı gidiyor. Online alışveriş ülkemizde hızla gelişiyor" ifadelerini kullanıyor. İnternetten en çok giyim ürünleri ve cep telefonlarının satın alındığını dile getiren Afra, İstanbul başta olmak üzere en çok Ankara, İzmir, Bursa ve Adana'nın internet alışverişini kullandığını söylüyor.



İki saniyede bir ürün satılıyor


GittiGidiyor'un Genel Müdürü Öget Kantarcı da geçtiğimiz yıllara oranla Türkiye'de online alışverişte büyüme yaşandığını ve bu büyümenin de devam edeceğini söylüyor. İnternet kullanıcılarından 40 bine yakınının kredi kartı sahibi olduğunu ve bu kullanıcıların bilgisayar başında çok fazla vakit geçirdiğini belirten Kantarcı GittiGidiyor'u hergün milyonlarca kişinin ziyaret ettiğini ve her 2 saniyede bir ürünün satışını gerçekleştirdiklerini ifade ediyor. Kantarcı özellikle son yıllarda doğu illerinde özellikle de Diyarbakır'dan yapılan online alışverişte ciddi bir artış olduğunu sözlerine ekliyor.



Mağaza alışverişinden farkı yok


Modanisa'nın kurucu ortaklarından Kerim Türe, online alışveriş yapanların giyim ürünleri aldıklarında en çok “Beden uymazsa ne yaparım, nasıl iade ederim, paramı geri alabilir miyim?" endişesi yaşadıklarını dile getiriyor ve şunları söylüyor: “Birçok mağazadan alışveriş yaptığınızda sadece aynı gün iade ya da değişim yapabiliyorken, internetten 2 hafta boyunca iade edebilme hakkınız bulunuyor. Tabi ki tüketicinin ürünü kullanmamış olması ve orjinal paketi korumuş olması kaydıyla." Güvenilir bir siteden alışveriş yapıldığında hem kargo hem de iade kargosunun ücretsiz olduğunu belirten Türe, online alışverişin mağazada yapılan alışverişten herhangi farkı olmadığını ifade ediyor.



En çok cep telefonu alıyoruz




Ülke olarak mücevher satın alırken sanal alışverişe pek yanaşmıyoruz. Altın günlerine ya da düğünlere giderken takımızı bizzat kuyumcudan alıyoruz. GittiGidiyor'un 2015 yılı ilk yarı verilerine göre internet üzerinden en çok satın alınandan en az satın alınan ürünlerin listesi ise şöyle;


#internet alışverişi
#Bilio.com
#Can Günay
9 yıl önce