|

Tiyatroyla neşemizi bulalım

25. İstanbul Tiyatro Festivali, 22 Ekim-20 Kasım tarihleri arasında yurt dışından ve Türkiye’den toplam 25 tiyatro, performans ve dans gösterisini ağırlamaya hazırlanıyor. “Bu zamanda tiyatro” sloganıyla yola çıkan festivalde gösteriler fiziksel olarak izleyicileriyle buluşurken, çevrimiçi gösterimler de devam edecek. Festivalde her yaştan seyirciye göre oyunlar yer alıyor.

Haber Merkezi
00:00 - 12/09/2021 Pazar
Güncelleme: 05:50 - 11/09/2021 Cumartesi
Yeni Şafak
“Bu Zamanda Tiyatro” sloganıyla 25. İstanbul Tiyatro Festivali, 22 Ekim-20 Kasım tarihlerinde tiyatroseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.
“Bu Zamanda Tiyatro” sloganıyla 25. İstanbul Tiyatro Festivali, 22 Ekim-20 Kasım tarihlerinde tiyatroseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri sponsorluğunda düzenlenecek 25. İstanbul Tiyatro Festivali’nin programında yurtdışından 3’ü fiziksel, biri ekran gösterimi ve 7’si çevrimiçi olmak üzere 11 yapım yer alıyor. Yerli yapımlar ise ağırlıklı olarak fiziksel mekânlarda sahnelenecek. 11’i fiziksel, 3’ü çevrimiçi olmak üzere 14 yerli yapım da ilk kez seyirciyle buluşacak. Festival, “Bu Zamanda Tiyatro” sloganıyla, 22 Ekim’de perdelerini açmaya hazırlanıyor. Festivale bir ay boyunca konuk olacak 25 yerli ve uluslararası yapımın bir bölümü çevrimiçi gösterimlerle tüm Türkiye’den izlenebilirken bir bölümü ise Alan Kadıköy, Atlas 1948 Sineması, Profilo Kültür Merkezi Batı Ana Sahne, Duru Ataşehir, Moda Sahnesi, Caddebostan Kültür Merkezi, Müze Gazhane, Yapı Kredi bomontiada ve Zorlu PSM’de fiziksel olarak izleyicileriyle buluşacak. Çevrimiçi gösterimler ise festival boyunca passostudio.com adresinden izlenebilecek.

KUKLA TİYATROSU

25. İstanbul Tiyatro Festivali, bu yıl fiziki yapımlardan çevrimiçi gösterimlere, “kulak tiyatrosu”ndan çocuk oyunlarına, beyazperde gösteriminden ücretsiz takip edilebilecek panel, söyleşi ve okuma tiyatrolarına uzanan zengin bir programla bir ay boyunca izleyicilerle buluşacak. 10 yerli yapım, ilk defa İstanbul Tiyatro Festivali’nde sahnelenecek. Kocaeli Şehir Tiyatroları da Vişne Bahçesi’nin İstanbul prömiyerini festivalde yapacak. Yerli programda bu yıl ayrıca çevrimiçi olarak dinlenebilecek 3 “kulak tiyatrosu” da var. Festivalde, Hollanda, Fransa ve İtalya’dan büyük övgü toplayan 3 uluslararası prodüksiyonun yanı sıra çevrimiçi izlenebilecek 7 yabancı yapım yer alıyor. Festivale Fransa’dan konuk olan dans gösterisi Waterfloor Müze Gazhane’de ücretsiz izlenebilecek. İngiliz yönetmen Robert Icke’nin imzasını taşıyan Oedipus ise Atlas 1948 Sineması perdesinden yapılacak özel bir gösterim ile gerçekleştirilecek. Tamamen çocuklar için prodüksiyonlar üreten Hollandalı dans topluluğu de Stilte’nin Alice isimli dans gösterisi ise, çocukları kendi hikâyelerini anlatmaya teşvik etmeyi, onları gündelik dünyadan çıkarıp duyuların soyut dünyasına davet ederek hayal güçlerini canlandırmayı hedefliyor. Festivalin çevrimiçi programında yer alan Alice festival boyunca passostudio.com adresinden izlenebiliyor. “Hollanda Seçkisi” teması altında ayrıca Hollandalı bir yazarın oyunu Türkçe’ye çevrilecek ve oyun okuma tiyatrosu olarak sahnelenecek.


ÇEVRİMİÇİ OYUNLAR

İstanbul Tiyatro Festivali’nin 2018’de Golden Mask Rus Sahne Sanatları Festivali ile başlayan işbirliği bu yıl festivalin çevrimiçi programına dâhil edilen üç yapımla sürüyor. Festivaldeki tüm uluslararası yapımların gösteri sponsoru ENKA Vakfı’nın desteklediği Ayı, Boris ve Güneşin Çocukları, 22 Ekim – 20 Kasım tarihleri arasında tüm diğer çevrimiçi gösterilerle birlikte passostudio.com adresinden izlenebilecek.

KADINLAR MATİNESİ BU YIL BAŞLIYOR

Festivalin bu yılki yeniliklerinden biri de tamamı kadınlar tarafından yönetilen oyunların bir araya geldiği, sanat alanında kadın üretimini daha da görünür kılmayı amaçlayan “Bu İşte Bir Kadın Var” başlıklı bölüm. Tema başlığı altında yer alan dört oyun, Odeabank’ın tema sponsorluğunda seyirciye sunuluyor. Zehra İpşiroğlu’nun romanından uyarlanan Yüzleşme izleyiciyle buluşacak.

Aslı Ceren Bozatlı’nın kaleme aldığı, Özge Erdem’in yönettiği absürt klasiklere güncel bir selam yollayan Birazdan Gideriz Şimdi Yağmur Yağıyor; izleyicilerini bir sarmalın içinde dönüp duran iki insanın çıkışsız ve eylemsiz dünyasına davet ediyor. Kadın hareketinin olduğu kadar edebiyat tarihinin de en ufuk açıcı metinlerinden biri olarak klasikleşen Virginia Woolf imzalı Kendine Ait Bir Oda seyirciyle buluşacak. Bu yıl festivalin onur ödülleri ise Festivalin onur ödülleri Ayşegül Yüksel ve Pippo Delbono’ya verilecek.


#İstanbul Tiyatro Festivali
#Türkiye
#İKSV
#​İstanbul Kültür Sanat Vakfı
3 yıl önce