|

Türkiye'ye para kazandıran yemekler

Türkiye mutfak konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri. Tatlılardan tuzlulara, yemeklerden mezelere, salatalardan şerbetlere kadar Osmanlı'dan bu zaman uzanan zengin mutfak kültürümüzde bazı yemekler var ki, diğerlerinden biraz farklı. Coğrafi işaretli olan bu 23 yemek, Türkiye ve yöre ekonomisine ekstra para kazandırıyor.

Pınar Köse
11:29 - 17/09/2018 الإثنين
Güncelleme: 11:35 - 17/09/2018 الإثنين
Yeni Şafak
Türkiye ekonomisine ve yöre halkına katkı sağlayan 23 yemeği sizler için derledik.
Türkiye ekonomisine ve yöre halkına katkı sağlayan 23 yemeği sizler için derledik.

Birçok kültürden etkilenerek yüzlerce yıllık birikimle ortaya çıkan Türk mutfağı dünyanın sayılı mutfaklarından biri. Hatta belki de en iyisi. Her annenin kendi mutfağının şefi olduğu, babaların da tavayı tencereyı ellerine alarak en güzel yemekleri yaptığı bu leziz mutfak, etli yemeklerden sebzeli yemeklere, tatlılardan tuzlulara, salatalardan mezelere hem göze hem damağa hitap ediyor.

Yüzlerce hatta binlerce Türk yemeğinin içinde bazıları var ki, diğerlerine nazaran farklı. Coğrafi işaretli olan 23 tane yemeğimizin Türkiye ekonomisine ve bulundukları yöreye katkıları diğerlerinden daha fazla. Yurt dışından gelenlerin de tatmak için heyecanlandığı yerli turistin de daha çok rağbet ettiği bu yemekler ülkeye ve yapıldıkları bölgeye para kazandırıyor.

Coğrafi işaret nedir?

Coğrafi işaretler, Antep Baklavası, Malatya Kayısısı, Aydın inciri gibi benzerlerinden farklılaşmış ve bu farklılığı, ününü kazandığı yöreye borçlu olan, katma değeri yüksek ürünlerdir. Özellikleri veya ünü itibariyle, kaynaklandığı yöre ile özdeşleşmiş ürünleri gösteren coğrafi işaretler hem kendi üreticilerine ve yörelerine hem de ülkemize önemli ekonomik katkı sağlar. Menşe adı ve mahreç işareti olarak iki türü olan coğrafi işaretler, ihracat potansiyeli yüksek ürünlerdir.


İşte coğrafı işaretli 23 yemek:

Adana Kebabı


Adapazarı Islama Köfte


Akçakoca Mancarlı Pide


Akçakoca Melengüççeği Tatlısı


Antalya Piyazı


Antep Muskası


Antep Peyniri


Antep Şiveydizi


Burdur Ceviz Ezmesi


Burdur Şiş Köftesi


Diyarbakır Burma Kadayıfı


Düzce Köftesi


Gümüşhane Sironu


Hamsiköy Sütlacı


Kayseri Pastırması


Mersin Tantunisi


Oltu Cağ Kebabı


Siirt Perde Pilavı


Susurluk Tostu


Tarsus Humusu


Tokat Kebabı


Yozgat Arabaşısı


Yozgat Tandır Kebabı


#Yemek
#coğrafi işaret
#kültür
٪d سنوات قبل