|

Üç çocuk olsun şehirden uzak olsun

Bir internet sitesi tarafından gerçekleştirilen "Günümüz evliliklerindeki beklentiler" araştırması Türklerin evlilik hakkındaki tercihlerini gözler önüne seriyor. Araştırmaya göre katılımcılar evlendikten sonra şehirden uzak sakin bir yerde yaşamak isteerken bir kısmı en az 3 çocuk hayali kuruyor.

Yeni Şafak ve
03:00 - 1/05/2016 Pazar
Güncelleme: 20:40 - 30/04/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Gençlerin büyük bir çoğunluğu okul, iş hayatı ve kariyer planları derken evlilik planlarını başka baharlara erteliyor. Allah'ın emri, peygamberin kavli olan evliliğe karşı "Bekarlık sultanlıktır" zırhını giyen gençler, çoğu zaman mürüvvet görmek isteyen annelerin ya da çöpçatanlığı meslek edinen komşu teyzelerin ısrarlarına maruz kalıyor. "Falancanın kızı ya da oğlu tam da bizim aileye göre" derken gençlerin beklentileri göz ardı edilip aile içi anlaşmazlıklar yaşanabiliyor çoğu zaman. Geçtiğimiz günlerde bir internet sitesi gençlerin evlilikten neler beklediğini 1250 kişinin katıldığı "Günümüz evliliklerindeki beklentiler"adlı bir anket çalışmasıyla araştırdı. Araştırmaya göre bekarlar evlenecekleri kişinin en çok kültürlü ve iyi eğitimli olmasını istiyor. Katılımcıların büyük çoğunluğu kadınların evlendikten sonra da çalışmaya devam etmesi gerektiğini düşünürken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sık sık dile getirdiği en az 3 çocuk isteği de gençlerin hayalleri arasında.



MADDİYAT ÖNEMLİ DEĞİL


Yapılan araştırmada gençlerin büyük bir kısmı evlenecekleri kişinin kültür seviyesini hayli önemsiyor. Kadının evlendikten sonra da çalışmaya devam etmesi gerektiğini düşünen katılımcılar hayallerinin peşinden giden ve büyük şehirden uzak sakin bir hayatı seçen biriyle evlenmeyi tercih ediyor. Türkiye genelinde gerçekleştirilen ankete göre "Uyumunuz haricinde sizin için karşı cinste en önemli olan özellik nedir?" diye sorulduğunda katılımcılar, kişinin kültür seviyesi başta olmak üzere dış görünüşe ve aile- arkadaş ilişkilerine dikkat edeceğini belirtiyor. Anketten çıkan bir başka önemli sonuç ise bekarların aslında maddiyata önem vermemesi oluyor.



EN AZ ÜÇ ÇOCUĞUM OLSUN


Türkiye'deki bekarların çocuk sahibi olmakla ilgili düşüncesi araştırmaya göre yıllar içinde fazla değişmedi. Katılımcıların bir kısmı en az 3 çocuk derken, bir kısmı ise tek çocuğu olsun istiyor. Tüm sevgisini ve ilgisini tek çocuğa vermek isteyenlerin yanı sıra kardeşin önemli olduğunu düşünenler de var. Ankete göre birden fazla çocuk sahibi olmak isteyenlerin en büyük korkusu ise finansal açıdan zorlanmak. Çocuk sahibi olmak isteyenler fazlayken "Çocuğum olmasın" diyenlerin oranı da hayli az.



EVLENMEDEN BİRLİKTE YAŞANMAZ


Katılımcılara "Beraber olmayı düşündüğünüz kişiyle ilgili sizi en çok ne rahatsız ederdi?" diye sorulduğunda büyük çoğunluk geçmişte çok fazla ilişki yaşanmış olmasını öne sürüyor. Bir kısım katılımcı ise çocuk sahibi olan ve daha önceden evlenmiş olunmasından rahatsızlık duyacağını dile geitiriyor. Evlenmeden önce birlikte yaşamayı "Kesinlikle doğru bulmuyorum" diyen katılımcıların büyük çoğunluğu "Ben istesem de ailem buna müsaade etmez" diyor. Evlilikte bütçe yönetimi konusunda katılımcıların yarısı "Herkesin şahsi hesabı olmalı ancak ortak harcamalar için de ortak bir hesap bulunmalı" diyor. Bir kısım katılımcı ise para yönetiminin sadece kadında ya da erkekte olması gerektiğini düşünüyor.



ALDATILMAYI AFFETMİYORUZ


"Sizce evlendikten sonra kadın çalışmalı mı?" sorusuna katılımcıların büyük çoğunluğu kadınların kariyerine devam etmesi gerektiğini, bir kısmı ise çocuktan sonra kadının işi bırakması gerektiğini söylüyor. Bu soruya kadının evlendikten sonra çalışmasına gerek olmadığını belirtenlerin oranı ise oldukça az. Ankette katılımcılara evlilikte en dayanılmaz buldukları durum da soruldu. Katılımcıların büyük bir kısmı bu soruya "Eşleri tarafından aldatılma" olarak yanıt verdi. Bir kısmı ise sırasıyla şiddetli geçimsizlik, kötü alışkanlıklar ve maddi sıkınıtları evlilikte en dayanılmaz durum olduğunu ifade ediyor.



Kültür seviyesi önemli


Yapılan araştırmaya göre gençler , hayatlarını birlieştirmek istedikleri kişinin iyi eğitim almış olmasını ve kültür seviyesinin de yüksek olmasını önemsiyor. Ayrıca gençler ,evlendikten sonra kadınların kariyerine kaldığı yerden devam etmesi gerektiği de düşünüyor.


#Günümüz evliliklerindeki beklentiler
#Evlilik
8 yıl önce