|

Tarih ve lezzet rotası Konya

'Lezzet Haritası' adlı program için birçok il gezen sunucu Ezgi Sertel, en çok sevdiği ve gittiğinde huzur bulduğunu söylediği Konya'yı anlattı. Sertel, "Konya'yı gezenlerin dünyayı gezmelerine gerek yok. Birçok kültürü içindebarındırıyor" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/09/2016 Pazar
Güncelleme: 21:55 - 3/09/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Mevlana Celaleddin Rumi dendiğinde ilk akla gelen şehirdir Konya. Güzel bir hafta sonu geçirmek istiyorsanız yolunuzu bu kadim şehre düşürebilirsiniz. Üstelik Eskişehir, İstanbul veya Ankara'dan yola çıkıyorsanız Yüksek Hızlı Trenle günübirlik Konya'yı gezmeniz bile mümkün. Bu hafta Show Tv kanalında Lezzet Haritası programının sunucusu Ezgi Sertel Konya'yı gezmek isteyenlere rahberlik ediyor. "Meram bahçeleri, Lale tarlaları, Şems-i Tebrizi Türbesi, Alaaddin Tepesi gibi birçok yer ve etli ekmek Konya'nın ününe ün katıyor. Sertel, "Konya benim için bir huzur şehri. Gidenlerin ilk olarak Mevlana Türbesi'ni ziyaret etmelerini öneriyorum. Sonrasında Alaaddin Tepe'sinde demli bir çay içip sonra gezilerine devam edebilirler. Çevrede gördükleri küçük dükkanlardan hediyelik eşya alabilirler. Aynı zamanda Mevlevi Sofrası'nda Konya mutfağına özgü yemekler yiyebilir, tarihiyle büyüleyen Kilistra Antik Kenti'ni gezebilirler. Konya'yı gezenlerin dünyayı gezmelerine gerek yok. Çünkü birçok kültürü içinde barındırıyor" diyor.







ÇAY ALAADDİN TEPESİ'NDE İÇİLİR


Ziyaretçilerin Konya'ya adım atar atmaz Mevlana Müzesi'ne gitmesi gerektiğini söyleyen Sertel, gezilebilecek yerleri şöyle sıralıyor: "Konya Tren İstasyonu şehir merkezine arabayla yaklaşık 10 dakika mesafede. İstasyondan belediye otobüsüne binerek ya da taksi ile Mevlana Müzesi'ne gidilebilir. Girişler saat 10.00'da başlıyor. Müze kartıyla turnikelerden geçtikten sonra gül bahçesine gireceksiniz. Bu müze gördüğünüz anda sizi büyüleyecek. Mevlana Müzesi'nin Sultan Selim Camisi'ne bakan çıkış kapısından çıkınca Alaaddin Tepesi'ne doğru yürüyün. Çevrenizde gördüğünüz küçük dükkanlardan hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Konya Valiliği önüne gelince sağ tarafta Şerafettin Bey Türbesi'ni göreceksiniz. Türbenin arka sokağından Şems-i Tebriz'i Camisi ve Türbesi'ne gidilebilir. Ardından yürüyerek Alaaddin Tepesi'ne doğru yol alıp çayınızı manzaraya karşı yudumlayabilirsiniz. Çayı da semaverde istemenizi tavsiye ederim."



SİLLE KÖYÜ'NE MUTLAKA UĞRAYIN






Tarihe yolculuk yapmak isteyenlerin Konya'yı gezmesi gerektiğine vurgu yapan sunucu Ezgi Sertel, Sahipata Külliyesi, Kilistra Antik Kenti, İplikçi Camii ve Medrese, Meram Hamamı, Kilistra Kaya Mezarları'nı mutlaka gezmesi gerektiğini söylüyor. Özellikle Sille Köyü'nün görülmesi gerektiğini belirten Sertel, "Merkeze 15 dakika uzaklıkta tarihi sokaklarında gezip fotoğraf çekebileceğiniz muazzam bir doku. Çömlek yapımını görebileceğiniz tarihi Sille Hamamı, çömlekçiliğin merkezi konumunda. Buradan da güzel hediyeler alabilir, köy kahvesinde çayınızı içebilirsiniz. Sille Konak da Ekmek Salması yemenizi tavsiye ederim. Sille'den 7 kilometre ileride Tatköy var. Bu köyün mimarisi bana taş devri evlerini çağrıştırıyor. Ayrıca köye gelmeden sol tarafta baraj gölünü göreceksiniz. Burası piknik alanı olarak kullanılıyor" diyor.



Bamya Çorbası ve Etli Ekmek






Lezzet Rehberi sunucusu Ezgi Sertel Konya'da yenilmesi gereken yemekleri şöyle sıralıyor: " Etli ekmek, Patlıcan Orta, Bamya Çorbası, Tirit, Düğün Pilavi, Fırın Kebabı, Çiğerli ekmek Salması, İrmik Helvası, Bulgurlu Somates Kurusu, Akşehir Güveç Kebabı, Tutmaç Çorbası. Konyalı'lar et ve bulgur ağırlıklı yemek yaparlar. Genellikle kuzu ve koyun eti tercih edilir. Sebze çok tüketilmez."


#Lezzet Haritası
#Ezgi Sertel
#Mevlana Celaleddin Rumi
8 yıl önce