|

Vicdanlara sesleniyoruz

Yönetmen Ahmet Sönmez, yeni filmi "Sadece Farklı"da otizmli bir babayla sağlıklı oğlunun ilişkisini konu ediyor. Sönmez, çekimlerine Kasım ayında başlanacak film için "İnsanların vicdanlarını rahatsız etmek istedik. Herkesin bu insanların farkına varmalarını sağlayacağız" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/08/2017 Cumartesi
Güncelleme: 03:18 - 12/08/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Talha Menteş
Fotoğraf: Talha Menteş

Bir kız çocuğun baba arayışını anlatan "Elveda Katya" filmiyle yurt içi ve yurt dışında birçok ödül kazanan yönetmen Ahmet Sönmez, otizmi konu eden yeni filminin hazırlıklarına başladı. Çekimlerine Kasım ayında başlanması planlanan "Sadece Farklı" isimli filmde, otistik bir babayla "sağlıklı" oğlunun hikâyesi anlatılacak. Bu zamana kadar otizimle ilgili birçok film çekildiğini ve özellikle Amerikan sinemasında bu durumun ajitasyona dönüştürüldüğünü söyleyen Sönmez, "Bu insanlar otistik ama çok zekiler olarak gösterildi hep. Ama onların zeki olması pratiğe dökmediği zaman bir şey ifade etmiyor. Ben filmde bu durumun tam tersi otistik insanları bizim yalnızlaştırdığımıza değindim. Onların aile hayatından yalnızlığına olan yolculuğunu ele aldım. Ben ajitasyon yapmıyorum" diyor. Araştırma süresince yurtiçi ve dışında eşi otistik olan kadınlarla tanıştığından bahseden Sönmez, hepsinin cevabının "Onunla evliyim. Çünkü çok temiz. Ondan daha başka ne isteyebilirdim?" olduğunu dile getiriyor.

TRAVMALARINI
ANLATTIK

Sönmez, bu zamana dek pek de aşina olunmayan otistik bir baba karakterini filmde kullanılacağını belirterek şöyle konuştu: "Bu zamana kadar hep çocukların otizm hastası olduğu gösterildi. Sanki büyümüyorlarmış gibi. Bu algıyı kırarak "Otistik bir babayla oğul yalnız kalırsa ne olur?" sorusundan hareketle bu senaryoyu yazmaya karar verdim. Yeni bir iletişim dünyasını anlatmaya çalıştım. Yaş büyüdükçe yaşıtlarıyla olan iletişimlerinde fark ortaya çıkıyor. Hayatın içinde gölge gibi oluyorlar. Bir direnç gösteriyorlar ve en sonunda da boyun eğmek zorunda kalıp sessizleşip, içlerinde travmayla yaşıyorlar. Biz vicdanlara sesleniyoruz.Seyircinin bunları görmesi gerekiyor."

  • Yalnızlığa
    itiyoruz
  • Sönmez, projenin izleyiciye vermek istediği mesajı da şöyle özetliyor: "Filmde babanın aile hayatında yalnızlığa olan gidişini anlattım. Sonunda yalnız kalacak. Ben insanların vicdanlarını rahatsız etmek istiyorum. Normal insanların kendisine acımasını istiyorum. Bu insanların farkına nasıl varmadık. Nasıl bu kadar kayıtsız kaldık. Aslında derdim bu. O insanlar çok kırılganlar. Hep yalnızlar. Bu insanlar yalnız ve biz insanlar onları daha da yalnızlığa itiyoruz. Bu filmi izlemeye gelenlerin "Aaa! Ben böyle birini tanıyorum. Ona şöyle bir yanlış yapmıştım" diyerek üzülmelerini sağlamak istiyorum. Gerisi seyircinin vicdanına kalmış.
#Ahmet Sönmez
#Sinema
7 yıl önce