|

Z Raporu'nda Ramazan

Ramazan'a dair, birbirinden dikkat çeken haberler, sayılar, uygulamalar ve daha fazlası ile yine malumatfuruşluk yaptık. Hoşgeldin ya şehr-i Ramazan, diyor, iyi okumalar diliyoruz.

Halil İbrahim İzgi
00:00 - 14/07/2013 Pazar
Güncelleme: 14:06 - 13/07/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Z Raporu'nda Ramazan
Z Raporu'nda Ramazan
Give30

Ramazan'ın genişlettiği kalpler mesele olunca, dünya giderek küçülüyor. Kanada'da Otranto'lu bir avukat, Ziyaad Mia, Ramazan'ın 30 günlük süresinden ve elbette, paylaşma, kardeşlik ve sevgi hususlarından yola çıkarak ülkenin en büyük Yemek Bankasına yardım amacıyla bir inisiyatif oluşturmuş. Give30 adlı inisiyatif basit bir prensibe dayalı: Herkes en az günlük bir kahve içeceği kadar bedeli, oluşturulan gıda bankasına bağışlıyor. Geçen yıl başlayan bu yardım kampanyası yoğun ilgi görerek yaklaşık 40 bin dolar toplamış. Bu ilgiden cesaret alan Mia bu yılda benzer faaliyeti devam ettiren bir karar almış. Sadece Ramazan ayı içinde devam eden Give30 etkinliği, Kanada'da öyle yankı bulmuş ki, diğer eyaletlerden de katkılar gelmeye başlamış. İslam'ın güzelliğini göz önüne seren benzer etkinliklerin oluşmasını dileriz.

İftara ne kadar kaldı?

Ramazan yaz aylarına denk geldiğinde oruç tutulan zaman artar ve bazı kişilerde de sabır azalabilir. Önceden bu kişiler ya saatine bakarak ya da etrafındaki kişilere sorarak iftara ne kadar kaldığını öğrenmeye çalışırdı. Şimdi ise iftara ne kadar kaldığını gösteren ve sadece bu soruyu cevaplayan bir site açıldı. http://www.iftaranekadarkaldi.com adresinde yayın yapan site birçok kişinin sık kullanılanları arasına girmeyi başardı.

Pinterest'te mübarek ay

Son yılların dikkat çeken sosyal paylaşım sitelerinden Pinterest her geçen gün kendini geliştiriyor ve yeniliyor. Daha fazla kişinin hesap açmasıyla adeta açık dijital mecra sergisi halini alan bu sitede Ramazan'a özel bir sayfaya rastladık. 'Bir Çocuğun Ramazanı' başlığının tercih edildiği sayfada, çocuklara yönelik Ramazanla ilgili eğlenceli bilgiler, onlara Ramazan bilincini kazandırmaya yönelik çalışmalar ve web sayfalarının tanıldığı bölümler bulunuyor. Şu an pano'da 207 bilgi içeren çerçeve ve 335 takipçi bulunuyor. İngilizce olan sayfanın, Türkçe benzerlerinin de yapılması en büyük dileğimiz. http://pinterest.com/yasmeenspins/a-kid-s-ramadan/

7,504,984 ton hurma

Orucu hurmayla açmak tercih edilen bir alışkanlıktır. İftar sofrasındaki hurma damak tadı kadar büyük bir ekonomik çark anlamına da geliyor. Dünya Tarım Örgütü'nün verilerine göre 2011 yılında dünya üzerinde 7,5 milyon ton hurma üretildi. Özellikle Ramazan ayında satışı artan hurmanın ticaretini yapanlar için Ramazan dönemini kazançlı bir ay olarak niteleyebiliriz.

Ramazan'ı Google'lamak…

Google farklı servislerini Ramazan vesilesiyle bir araya getirdi. İngilizce olarak hazırlanan Ramazan özel sayfasında Google Hangouts ile uzaktaki sevdiklerinizle görüntülü konuşma, YouTube üzerinde iftara özel yemek tarifleri ve Kabe'den canlı yayın yapan bir YouTube kanalı bulunuyor. Ramazan ruhunu dijital ortama yansıtan bu güzel düşüncenin Türkçe olarak da kullanıcılarla buluşması güzel olurdu. http://www.google.com/landing/ramadan/

Felafelli suşi

Dubai'deki Ritz Carlton iftar için ne yapacağını şaşırmış. Japon ve Arap mutfağını bir araya getirerek bir füzyon denemesinde bulunmuş. Ortadoğu'nun vazgeçilmez yiyeceği felafel ile Japon suşisini bir araya getirmiş. Bu ilginç karışımı iftar için denemek isteyenlere fotoğrafını aktarıyoruz. Biz mi? Almayalım.

6 saatten fazla çalışmak suç

Ramazan'da uzun oruç saatlerinde çalışmak pek çok kişi için zorlukları beraberinde getirebilir. Ancak bunu açıkça ifade ederek düzenleme getiren bir ülke var. Umman'daki iş kanununun 68. Maddesine göre Ramazan ayında 6 saatten fazla çalışmak suç oluşturuyor. İslam ülkelerinde Ramazan ayı boyunca iş dünyası yavaşlarken kültürel ve dini öğeler taşıyan ürünler ve hediyeliklerin satışlarında artış yaşanıyor.

Bana Ramazan'ın fotoğrafını çekebilir misin?

Ramazan'ın ruhunu farklı şekillerde kavramak ve anlatmak mümkün… Bunun yollarından biri de fotoğraflar. Müslüman sanatçıların fotoğrafik yeteneklerini paylaşmaları ve dünyaya güzel ve pozitif İslami görüntüyü yaymaları için ortaya çıkan Ramazan Fotoğrafları Yarışması bu yıl da katılımcıları bekliyor. Yarışma ile ilgili daha fazla bilgi için websitesini ziyaret edebilir ya da sosyal medya üzerinden ulaşabilirsiniz. capturethespiritoframadan.org

1.6 milyar kişilik ay

Dünyada Ramazan ayını bekleyen 1.6 milyar Müslüman bulunuyor. Müslümanların 3'te ikilik kısmı Asya-Pasifik bölgesinde yaşıyor. Bu orana Ortadoğu'daki Müslümanlar da dahil. Pew Araştırma Merkezi'nin rakamlarına göre sadece Endonezya'da 209 milyondan fazla Müslüman var.

Tumblr'da Şehr-i Ramazan

Yahoo'nun milyar dolarlar dökerek satın aldığı Tumblr adlı microblog sitesi, Ramazan'da değişik renkler, yorumlar ve fotoğraflar için birebir. GIF formatında resimler, alıntılar ve görseller ile dünyanın dört bir köşesinden Ramazan'ı telefonunuza ve bilgisayararınıza taşıyan tumblr'a göz atmanızda fayda var. http://www.tumblr.com/tagged/ramadan

Çeteler zekat peşinde

Pakistan, İslam coğrafyasının en büyük ülkelerinden biri. Ne yazık ki ülkede yaşanan darbeler, güvenlik boşluğuna da sebep olmuş durumda. Buna güvenen çeteler de Ramazan öncesi gönderdikleri tehdit mesajları ile halkın zekatına göz koymuş durumda! Çeteler, istedikleri miktarı belirttikleri mesajlar ile birlikte bir mermi de gönderiyorlarmış!

Yabancıya geçit yok

Suudi Arabistan, her zaman İslami usulleri en sert şekilde uygulamasından dolayı dünyanın dikkatini çeken ve İslam denince Batılıların aklına gelen bir ülke. İşte Ramazan ayında yürürlüğe giren bir hükümle dikkatler yeniden Suudi Arabistan'a çevrildi. Geçen Çarşamba günü yayınlanan bir bildiri ile 6,5 milyon nüfuslu ülkede, ki bunun 1,8 milyonu Hintli ve 1,4 milyonu Filipinlilerden oluşuyor, Ramazan ayı boyunca yabancılar dahil olmak üzere, yemek yiyen, içecek kullanan, sigara içen her kim olursa, işlediği cürme göre, hapis cezası dahil, cezalandırıcı uygulamalara maruz kalacağı ilan edildi.

Ramazan'da Kuzey cesaret ister

Ay takvimine göre belirlenen Ramazan ayı, son dönemde yaz mevsimine denk geliyor. Bu da elbette uzun süreli olarak oruçlu kalmakla eş değer. Öyle ki, kuzeye doğru gidildikçe oruçlu kalma saatleri neredeyse tam güne ulaşıyor. İsveç, İzlanda, Finlandiya gibi kutup bölgesine yakın ülkelerde sahur ile iftar arasında vakit 22 saate kadar ulaşıyor. Bunun aksine güney yarım kürede, şu an kış mevsiminin yaşandığı Arjantin'de ise bu süre 9 saate kadar inmiş durumda. Bu satırları okurken 'şimdi Arjantin'de olmak vardı' diyerek kaçımız iç geçirdi acaba? Şimdiden iyi iftarlar dileriz.

Akıllı telefonlarda ibadet

Ramazan geldi, Kur'an zamanı, iftar ve imsak vakti, sureler ve elbette namaz vakitleri için akıllı telefonlarımızı uygulamalarla tanıştırma zamanı. İşte telefonunuza özel Z Raporundan tavsiye uygulamalar. Ramazan birlik ve beraberlik demek. İşte bu hissi tadacağınız bir uygulama. iHatim uygulaması ile dünyanın her yerinden Müslümanlar ile Kur'an-ı Kerim'i ortak okuyarak hatim tamamlayabilirsiniz. (2.99 USD) Akıllı telefonlar için bir başka uygulama da Ramazan Davulu. Uygulama ile sokaklarda yankılanan davulu mobil cihazınıza taşıyabilirsiniz. Ses açısından orijial davul sesine oldukça yakın olan bu uygulamada 4 farklı davul ritmi yer alıyor.

11 yıl önce