|

Zarafetin dili eğitimde gizli

Eskiden büyükler 'aile terbiyesi görmüş' cümlesiyle gençlere övgüde bulunurdu. Bugün ise bu cümle yerini 'belli ki zerafet kursuna gitmiş'e bırakacak gibi. Her geçen gün sayıları hızla artan Zerafet Kursları'nda özellikle gençler gerek iş ortamında gerekse sosyal yaşamda nasıl davranmaları gerektiğini buradaki hocalarından ders alarak öğreniyorlar.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/05/2015 Pazar
Güncelleme: 20:14 - 9/05/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Zarafet, hayatımızın her alanında olumlu iletişim sağlamamız için çok önemli bir unsur. İş ve sosyal hayatımızda oturuşumuzdan duruşumuza, tanışmamızdan konuşmamıza, yemek yememizden ne içmemiz gerektiğine dair bazen zor anlar yaşarız. Bazen resmi ortamlarda nerede nasıl duracağımızı bilemeyiz. Bu da kendimizi yanlış lanse etmemize sebep olur. Zarafet denince Osmanlı örnek alınması gereken imparatorluklardan bir tanesi. Çünkü Osmanlı saraylarına Batı'dan zarafet eğitimleri almaya ve gözlemlemeye gelinirmiş. Yine o dönemde aileler çocuklarını mutlaka zerafet konusunda eğitirlermiş. Eskiden büyükler zerafet sahibi bir insanı görünce 'aile terbiyesi görmüş' diye iltifat ederlerdi. Bugün ise zerafet artık sayıları hızla artan kurslarda veriliyor. Bu kurslardan bir tanesi ve en eskisi Nişantaşı'ndaki Zerafet Akademisi.





HANIMEFENDİ OLMALISIN


Zarafet Akademisi'ne annesi tarafından hanımefendi bir kadın olmak için gönderilen Nazlı İkiz “Annem de seneler önce zarafet eğitimini almış. Benimde ona yakışır bir hanımefendi olmam için zarafet eğitimi almamı istedi” diye neden burada olduğununu anlatıyor. Aynı zamanda annesine kendi sanat galerisinde yardımcı olan İkiz, kendisini geliştirmek için eğitime katılmak istediğini sözlerine ekliyor. Böylece İkiz, insan ilişkilerinde hem iş hem de sosyal ortamda daha başarılı olacağını düşünüyor.



HASTALARIM İÇİN İSTİYORUM


Zarafet eğitimi almaya gelenler arasında her yaştan her meslekten isim var. Bunlardan biri de Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Şule Kıray. Mesleğinin yanı sıra farklı sağlık eğitimleri ile kendini geliştiren Doktor Kıray, “Kendi muayenehanemi açtığımda bu zamana kadar öğrendiklerimi hastalarıma etkili bir şekilde sunmak istiyorum. Bu yüzden zarafet eğitiminin en iyi bir yol olduğunu düşünüyorum” diyor.



ERKEK GİBİ DAVRANIYORUM


Özel bir şirkette erkek elemanların çoğunlukta olduğu bir ortamda çalışan Aşkın Yanık ise erkekler gibi davranmaktan yorulduğunu ve çare olarak buraya geldiğini söylüyor. Yanık,“Bir yönetici olarak, yoğun ve bir o kadar stresli bir çalışma ortamının içindeyim. Bu stresli ortamda göz ardı etmeye başladığım, düşünce ve isteklerimi, muntazam telaffuzla, düzgün ton ve uygun beden dili ile destekleyerek, doğru ve etkin bir şekilde aktarabilme yetimi yeniden kazanabilmek istiyorum, bu yüzden buradayım" diye konuşuyor.



ÖZGÜVENİM ARTTI


Zarafet akademiye babasının yönlendirmesiyle gelen psikoloji öğrencisi Nurgül Dinç, kurstan çok şey öğrendiğini söylüyor. Okulda yapacağı sunum ve seminerlerde iyi bir diksiyon ile insanlara nasıl seslenmesi gerektiğini öğrenmek için gelen Dinç, “Toplumda nasıl durmam gerektiğini, nasıl dik yürüyebileceğimi öğrenmek içinde katıldım. Eğitim sonrasında kendime olan özgüvenim arttı" diyor.



Sosyal yaşama dair tüyolar


*Kalabalık bir ortama girdiğimizde öncelikle iletişime kapalı beden dillerinden uzak durmalı. (Kolları bağlamak, iki elinde dolu olması, sürekli bir şeylerle meşgul olmak gibi)


*Mümkünse sağ elimiz her zaman boş kalmalı. Birileri konuşurken bedenimiz onlara dönük olmalı ve ellerimizi kullanırken avuç içlerimizin açık ve karşıya dönük olması her iki tarafında güven ortamında hissetmesini ve rahat iletişim kurmasını sağlar.


*Yeni tanışılan insanlara isimleri ile hitap etmek onları önemsediğinizi belirtir.


*Sosyal ortamda hemen kartvizit sunulmamalı, sohbetin devamında eğer karşı taraf talep ederse kartvizit verilmeli.


*Kadınlar dekolte ve renk konusunda dikatli olmalı.


*Erkekler saç ve sakal konusunda özenli ve dikkatli olmalı.


*Kadınlar yemek masasında ve arabada makyaj tazelememeli.


*Yemek seçiminde abartıya kaçılmamalı.


*Sohbet sırasında esprili ve doğal olmalı, kendine güvenli tavır korunmalı.



Restoranda yapılması gerekenler


* Restorana girişte erkek önden gitmeli ve kapıyı açarak partnerine kolaylık sağlanmalı.


* Çiftler her zaman karşılıklı oturmalı.


* Restoranda servis personeli ile göz teması kurularak iletişim kurulmalı.


* Siparişi mutlaka erkek söylemeli.


* Bez peçete kucağa yerleştirilmeli.


* Masadaki çatal ve bıçaklar her zaman dıştan içe doğru kullanılmalı.


* Masada asla kürdan kullanılmamalı.



İş dünyasına yönelik tüyolar


* Dik bir duruş sergilemek büyük


bir artı kazandırır.


* Güçlü bir selamlaşma ile kendimize


olan güvenimizi göstermiş oluruz.


* Tanıştırma işlemi sırasında; erkek – kadına,


genç –yaşlıya, ast – üste tanıştırılmalı.


* Kadın ve erkek karşılaştığında önce


kadının elini uzatması beklenmeli.


* Kartviziti mutlaka karşı tarafın okuyacağı şekilde


başparmak ile işaret parmağı ile


kenarından tutup sunmak gerekiyor.


* Masada oturuyor iseniz elleriniz mutlaka masanın üzerinde olmalı.


* Konuşurken avuç içleri karşıya gösterecek şekilde eller kullanmalı.


* Ayaktayken her zaman eller kemer hizasının üzerinde durmalı.


* Telefonla birini aradığınızda en fazla dört kez çaldırılmalı ve telefonu


açan kişinin görüşmeyi sonlandırması beklenmeli.


* İş yemeklerinde salata ve ızgara gibi seçimler kendinize


dolayısıyla işinize özen gösterdiğinizi gösterir.


* Kahve mutlaka sade olmalı. Sütlü kahve sohbet, sade kahve business mesajı verir.





'den 70'e zarafet eğitimi


*Zarafet Akademi, eğitimler aracılığı ile kişilerin farkındalıklarını ortaya çıkarmalarını amaçlıyor. Yürüyüş, duruş, yüz beden egzersizi, beden dili, imaj oluşturma, selamlaşma, gibi birçok etkili eğitimler ile insanların zarif görünmesine yardımcı oluyor. Akademi'nin kurucu eğitmeni ve aynı zamanda yaşam koçu Gökhan Dumanlı, zarafet eğitimine katılanların içlerinde olanı dışarıya çıkartmayı çalıştıklarının söylüyor. Zarafeti yapaylıktan kurtarıp, iş ve sosyal yaşantımızda nasıl doğallaştıracağımızı öğreten Dumanlı'yla Zarafet Akademi'de zarif olmanın tüyolarını konuşup, zarafet eğitimine katıldık. Katılımcılarla beraber renkli anlar yaşadığımız eğitim, çoğunluklu olarak çalışan bireylerden oluşuyor. Farklı meslek dallarında çalışan katılımcılar iş hayatlarında, toplantılarda, karşılaşmalarda, ast üst ilişkilerinde nasıl davranacaklarını bilemedikleri için eğitimin faydalı olacağını düşünüyor. Bazen eşi tarafından gönderilen kadın veya erkeklerin geldiğinden de bahseden zarafet uzmanı Gökhan Dumanlı çift olarak gelenlerin çok nadir olduğunu söylüyor. Çalıştığı iş yerinde nasıl davranması gerektiğini bilmeyenden, yürümesini düzeltmek isteyenlere, düzgün bir diksiyona sahip olmaktan, siyasi yaşamda pot kırmak istemeyenlere kadar çeşit çeşit katılımcılar da geliyor.


#Zerafet Kursları
#Zarafet eğitimi
#Nurgül Dinç
#Zarafet Akademi
9 yıl önce