|

ZKS Yıllık zamanı kayda aldı

ZKS Kültür Sanat Yılllığı, 67 akademisyen, gazeteci, sanatçı, şair, yazar ve uzmanı bir araya getirerek ülkemiz kültür sanatının bir yıllık panoramik fotoğrafını sunuyor. Yıllık, Yunus Emre Yılı’ndan kripto sanata, kültürel mirastan çocuk edebiyatına birbirinden farklı başlıklarla kültür dünyamızı anlama çabasının kolektif bir ürünü.

Aslı Gül
04:00 - 15/08/2021 Pazar
Güncelleme: 00:39 - 15/08/2021 Pazar
Yeni Şafak
ZKS Yıllığı, Haz. Aykut Ertuğrul – Asım Öz, Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları, 2021, 550 sayfa
ZKS Yıllığı, Haz. Aykut Ertuğrul – Asım Öz, Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları, 2021, 550 sayfa

Kuşkusuz geride bıraktığımız 12 ay tüm dünyanın pandemiye alışmasıyla geçti. Kültür ve sanat da bundan nasibini aldı. Yeni normalde de bir şekilde etkinlikler yapıldı, kitaplar yazıldı, eleştiriler sunuldu. Tabii sadece bunlarla değil, pek çok önemli başlığı daha barındırdı geçen zaman. İşte bu başlıklar ilki geçen yıl yayımlanan ZKS Kültür Sanat Yıllığı’nın ikincisi sayısında irdelenerek bir araya getirildi. 67 akademisyen, gazeteci, sanatçı, şair, yazar ve uzmanın yazılarını içeren yıllık 2020’nin Haziran’ı ile 2021’in Mayıs ayı sonuna kadar Türkiye’deki pek çok gelişmeye yer vererek kültür sanat hayatımızın bugününü ve geleceğini anlamak noktasında çok değerli bir gayret ortaya koymuş oldu.

Karantinalara, pandeminin sert etkilerine rağmen kültür dünyamızın geçen bu süre zarfında hayli hareketli olduğunu söyleyebiliriz. Yıllıkta da bunun izlerini görmek mümkün. Kültür politikaları, kripto sanat, şiir yıllıkları, sanata ve kültüre erişim, kültürel miras, Yunus Emre Yılı, modern sanat, İstiklal Marşı Yılı belki öne çıkan ilk meseleler olabilir. Bunun yanında yazılar boyunca okulların mimari tasarımı, ödüller, Osmanlı şiiri, kavramsal sanat, kimlikler, slow journalism, enformatik zır cehalet, yavaşlığın imkânları, komedinin dönüşümü, taşra, çeviri sorunları, polisiye romanlar, kültürel eleştiri, televizyon, gelenekli sanatlar gibi birbirinden farklı konu ve kavramlar da tartışmaya açılmış. Yani bir almanak olmanın yanı sıra farklı bağlamlar yakalayarak yılın değerlendirilmesine de katkı sağlanmış.

GENİŞ YAZAR KADROSU

ZKS Kültür Sanat Yıllığı Aykut Ertuğrul ile Asım Öz tarafından hazırlanmış. Bunun yanı sıra çok sayıda yazar da katkı sağlamış. Ahmet Sait Akçay, Ayşe Böhürler, Doğukan İşler, Dursun Çiçek, Funda Özsoy E., Gülümser Karabulut, Haşim Şahin, İbrahim Ethem Gören, Kamil Eşfak Berki, Mehmet Sabri Genç, Merve Akbaş, Mustafa Çiftci, Mustafa Kara, Nabi Avcı, Nurettin Durman, Olcay Aydemir, Ömer Arısoy, Ömer Lekesiz, Ömer Yalçınova, Seval Şahin, Suavi Kemal Yazgıç, Yasemin Darbaz Karaca, Yıldız Ramazanoğlu, Yusuf Temizcan, Yücel Bulut, Zafer Acar bu isimlerden bazıları. Yıllığın içeriği ise perspektif, yorum, portre ve haber yazılarından oluşuyor. Son olarak oldukça zengin bir içerikle okuyucusunu selamladığını söyleyebiliriz.

#Aykut Ertuğrul
#ZKS
#Zeytinburnu
3 yıl önce