|

Kale Grubu kurucusu İbrahim Bodur vefat etti

Kale Grubu'nun kurucusu İbrahim Bodur'un hayatını kaybettiği bildirildi. Peki Dr. İbrahim Bodur kimdir? 1928 Yılında Çanakkale'de dünyaya gelen İbrahim Bodur'un hakkındaki bilgileri haberimizden görebilirsiniz. İşte tüm detaylar.

Yeni Şafak
17:23 - 23/05/2016 Monday
Güncelleme: 19:49 - 23/05/2016 Monday

Kale Grubu'nun kurucusu İbrahim Bodur hayatını kaybetti.



Kale Grubu'ndan yapılan açıklamaya göre, grubun kurucusu ve onursal başkanı olan İbrahim Bodur, 88 yaşında vefat etti.



İbrahim Bodur'un cenazesi, yarın Fatih Camisi'nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Çanakkale Çan'a götürülecek. Cenaze, 25 Mayıs Çarşamba günü Kaleseramik Fabrikaları Camisi'nde kılınacak öğle namazından sonra Nevruz Köyü'ndeki aile kabristanına defnedilecek.



İş dünyası temsilcileri, Kale Grubu Kurucusu ve Onursal Başkanı İbrahim Bodur'un vefatı dolayısıyla taziye mesajları yayımladı.



İstanbul Sanayi Odası (İSO) açıklamasında "Odamızın kurucularından, sanayimizin ulu çınarı, duayen meclis başkanımız, onur üyemiz ve İSO Meclis Başkanımız Sayın Zeynep Bodur Okyay'ın muhterem babası Dr. Hacı İbrahim Bodur'u kaybetmiş olmaktan derin bir üzüntü duyuyoruz." denildi.



Merhum Dr. Hacı İbrahim Bodur'un, İSO Meslek Komitesi üyeliğinin ardından, 1963 yılında Meclis üyeliği görevini üstlendiği hatırlatılan açıklamada, "1975 yılında İSO Meclis Başkanlık Divanı'na seçilen Bodur, 1978-1992 yılları arasında Meclis Başkanlığı'nı kesintisiz olarak sürdürerek İSO tarihinde en uzun Meclis Başkanlığı görevini yapan sanayici oldu. Merhuma Allah'tan rahmet, ailesine ve Kale Grubu camiasına sabır, metanet ve başsağlığı diliyoruz." ifadesi kullanıldı.



- "Bodur Ailesi olmak üzere tüm sevenlerine sabırlar dileriz"


Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ise şunları kaydetti:



"DEİK Şeref Üyesi, Kale Şirketler Grubu'nun Kurucusu ve Onursal Başkanı, hayırsever iş adamı Dr. Hacı İbrahim Bodur'u kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Türk sanayisinin öncü liderlerinden, Türk ekonomisi ve sanayisinin gelişimine büyük katkıları bulunmuş Sayın İbrahim Bodur'a Allah'tan rahmet, Bodur ailesi ve yakınlarına, Kale Grubu camiasına ve Türk iş dünyasına, DEİK ailesi adına sabır ve başsağlığı diliyoruz."



Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca da "Kurmuş olduğu markayı dünya çapında bir ulusal marka haline getiren, ülkemizin yegane iş adamlarından Kale Grubu Kurucusu ve Onursal Başkanı olan Dr. İbrahim Bodur Bey'i hep çalışkanlığı ve mütevazi kişiliğiyle tanıdık. Bugün ülkemiz önemli bir değerini daha Hakk'a uğurlamıştır. Her daim başarılı çalışmaları ve çalışkanlığı ile yad edeceğimiz merhum İbrahim Bodur Bey'e Allah'tan rahmet, başta Bodur Ailesi olmak üzere tüm sevenlerine sabırlar dileriz." açıklamasında bulundu.



Dr. İbrahim Bodur kimdir?

Kale Grubu Kurucusu ve Onursal Başkanı



1928 yılında, Çanakkale ilinin, 1934 yılında adı Atatürk tarafından konulan Yenice ilçesi Nevruz köyünde doğan İbrahim Bodur, "Ticaret bireyleri, sanayi toplumları zenginleştirir" sözleriyle vecizeleşen, Türkiye'nin sanayileşmesine adanmış abide bir hayat yaşadı.



Babasının ve kayınpederinin ortaklığı ile 1951 yılı sonunda, Türkiye'nin ilk 3,200 iğlik 80 numara penye pamuk ipliği fabrikası olan, Bodur-Eğinlioğlu Edirnekapı Pamuk İpliği Fabrikası'nı kurdu. 1956 yılına kadar bizzat bu fabrikayı yönetti.



İlkokulu Yenice İlkokulu'nda, ortaokulu Balıkesir Lisesi'nde iftihar talebesi olarak okuduktan sonra İstanbul Amerikan Robert Kolej'e girdi.



Robert Kolej ekonomi bölümünden üstün başarıyla mezun oldu. Amerika Birleşik Devletleri'nde gerekli programları alarak İş İdaresi ihtisasını tamamlayıp, 1951'de yurda döndü.



Babasının ve kayınpederinin ortaklığı ile 1951 yılı sonunda, Bodur-Eğinlioğlu Edirnekapı Pamuk İpliği Fabrikası'nı kurdu.



Türkiye'nin sanayileşerek kalkınacağına ve kalkınmanın Anadolu'dan başlaması gerektiğine inanan Bodur, 1957 yılında Türkiye'nin ilk seramik karo fabrikalarının temelini attı. İlk kurulan limited şirketi, o gün 750 ortaklı, bugün 1200 ortaklı Çanakkale Seramik Fabrikaları Anonim Şirketi'ne dönüştüren Bodur, böylece aile fertlerinin, çalışanların, bayilerin bölge



halkının iştirakleri ile Türkiye'nin ilk halka açık şirketini kurmuş oldu.



İbrahim Bodur, seramik, yapı ürünleri, yapı kimyasalları, savunma ve havacılık, makine ve kalıp, enerji, madencilik, nakliye ve bilişim gibi bir çok sektörde faaliyet gösteren Kale Grubu'nu oluşturdu.



Ayrıca gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışında önemli ortaklıklar gerçekleştirdi. Siemens, Roca, General Electric ve Pratt&Whitney gibi birçok prestijli kuruluşla yabancı ortaklıklar tesis etti.



1952 yılında Türkiye'nin ilk müstakil sanayi odası olan İstanbul Sanayi Odası'nın kuruluş faaliyetlerine katıldı. 1962 yılında İstanbul Sanayi Odası Meclis üyeliğine seçilen sanayici Bodur, 1968 yılında İstanbul Sanayi Odası'nı temsilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Kurul üyeliğine, 1969 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu'na seçildi ve 1969'dan 1975 yılına kadar 6 yıl süre ile TOBB Başkanlık Divanı'nda Başkan ve Başkan Vekilliği görevini ifa eden Bodur, iki dönem Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Kurul Başkanlığını yaptı.



İbrahim Bodur, 1976 yılında İSO Meclis Başkanlığı'na seçildi. 1976 yılından 1992 yılına kadar aralıksız 16 yıl, İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı olarak, en uzun süreli görev yapan isim oldu.



Bu görevleri süresinde, Türk sanayiine ve Türk ekonomisine önemli hizmetler veren İbrahim Bodur, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ni temsilen Türkiye Sanayi Odaları Sanayi Konseyi'nin, Türkiye Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi'nin (DEİK) kurucuları arasında yer aldı, Türk-İtalyan İş Konseyi'ni de kurarak uzun süre başkanlığını yaptı.



Türkiye Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (TÜSİAD) ilk altı kurucusundan biri olan Bodur uzun yıllar bu kuruluşun yönetiminde ve İstanbul Sanayi Odası'nı temsilen, Türkiye İktisadi Kalkınma Vakfı'nın (İKV) kuruluşunda yer aldı.



2000 yılı başında İstanbul Sanayi Odası Meclisi, Onursal Üyesi ve Başkanı olarak onurlandırıldı. İbrahim Bodur ayrıca aralıksız olarak 21 yıl boyunca Oyak Genel Kurul Üyeliğini devam ettirdi.


65 yılı aşan meslek hayatı boyunca, sosyal ve kültürel alanlarda da faaliyet göstererek İstanbul Sanayi Odası Vakfı, Türk Kalp Vakfı ve TEMA gibi önemli vakıfların kurulmasına hizmet etmiş, kendi kurduğu Kale Seramik vakfı ile de eğitim, sağlık ve sosyal alanlarda önemli yardımlar ve yatırımlar yapmıştır.



Bodur, ilköğretim okulları, Anadolu liseleri, sağlık meslek lisesi, meslek liseleri, çıraklık eğitim merkezi, öğrenci yurtları yaptırarak pek çok eğitim kurumunu ülkemize kazandırmış, onbinlerce öğrenciye burslar vermiş ve binlerce işsize meslek edindirmiştir.



Teşebbüs ve sermayenin belli büyük şehirler dışında milli kaynaklara ve iş gücüne yakın bölgelerde kurulmasına 1950'li yıllardan itibaren öncülük eden İbrahim Bodur, 1962 yılında sanayi ürünleri ihracatına başlayarak, Türk sanayiinin ve ürünlerinin yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da tanıtılmasını sağlamıştır.



Bodur, 1985 yılında Çekoslovakya Devlet Nişanı, yine 1985'te "Cavaliere del Lavoro" İtalyan Devlet Nişanı, 1997 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyasına ve 2006 yılında TBMM Üstün Hizmet Ödülüne layık görüldü. 2007 yılında İtalya Seramik Derneği tarafından seramik sektörüne katkılarından dolayı Uluslararası Aldo Villa ödülüne layık görüldü.



Ülkemize, inançlı ve mütevazı kişiliği, milli ve manevi değerlere bağlılığı ile her alanda önemli hizmetleri ve katkıları olan İbrahim Bodur'a, 1994'te Karadeniz Teknik Üniversitesi, 1997'de Çanakkale 18 Mart Üniversitesi tarafından Fahri Doktora ünvanları verildi.



Musiki ve Edebiyata meraklı olan İbrahim Bodur'un yazdığı şiirler, Türkiye'nin önde gelen bestecileri tarafından bestelenerek Yıllarca ve Miras adlı CD albümlerde yayınlanmıştır.



ÇAN`I, SERAMİK KENTİ YAPTI


1957 yılında Çanakkale Seramik Fabrikaları`nın temelini atan ve sektörün kuruluşuna öncülük İbrahim Bodur, Çan`ı da bir seramik kenti haline getirdi. Tek bir alanda üretim yapan dünyanın en büyük seramik üreticisi olan Çanakkale Seramik, Çan`da yan yana sıralanan dizi dizi fabrikalarla Türkiye`deki seramik üretiminin yüzde 40`ını tek başına gerçekleştiriyor. Üretiminin ise yüzde 50`sini 5 kıtada 60 ülkeye ihraç ediyor.



6 BİN ÇALIŞAN 1 MİLYAR DOLAR CİRO


Her biri kendi alanında lider 25 şirkete ve 6 bin çalışana sahip olan grup, bugün 1 milyar doların üzerindeki cirosuyla Türkekonomisine katma değer sağlıyor. Seramik yanında makine ve parça imalatı, savunma, kimya, elektrik malzemeleri, enerji, bilişim, nakliye, turizm ve gıda sektörlerindeki yatırımlarıyla ilklere ve önemli başarılara imza atan grup, yeni stratejilerini odaklandığı sektörlere uygun hazırlıyor.



Seramik sektörüne, ham ve ara madde üreten Kalemaden ile Kalefrit, kendi alanlarında Avrupa`nın en büyük üreticileri arasında bulunuyor. Ülkemizde ilk dış cephe sıvası üretenKaleterasit ve ilk seramik yapıştırıcısı üreticisi olan Kalekim`le daha da büyüyen grup, inşaat sektöründe pek çoğu aynı zamanda ürünün adı haline gelen markalar yarattı.



PAZARLARI ZORLUYOR


Zeynep Bodur Okyay, bir yandan oğlunu büyütürken, bir yandan da grubu, küresel pazarlarda lider yapma girişimlerini sürdürüyor. Makine ve parça imalatı, savunma, kimya, elektrik malzemeleri, enerji, bilişim, nakliye, turizm ve gıda sektörlerine yatırım yapan grup, General Electric (GE), Siemens, Roca gibi yabancı şirketlerle iş ortaklıkları oluşturdu. British Aerospace,Lockeed Martin, Boeing, Pratt& Whitney gibi savunma ve havacılık sektörü devlerine altyapımcılık yapan Kalekalıp, "gaz sayaçları" konusundaki yatırımlarını sürdürerek lider olma yolunda ilerliyor.



HEM SANAYİCİ HEM HAYIRSEVER


İbrahim Bodur, sanayiciliği yanında hayırseverliğiyle ve toplumsal hizmete olan ilgisiyle tanınıyor. Bodur, son yıllarda rahatsızlığı nedeniyle iş toplantılarında fazla görünmese de, topluma hizmet etmeyi ihmal etmiyor. Başta eğitim ve sağlık olmak üzere kültür, sanat, bilim ve spor konularında her zaman katkıda bulunan Bodur Ailesi, bu katkılarını sürekli hale getirmek için Dr. İbrahim Bodur Kaleseramik Eğitim, Sağlık veSosyal Yardım Vakfı`nı kurdu. Vakfın çalışmalarını yakından izleyen Bodur, başta Çan ve Çanakkale olmak üzere sayısız eğitim, kültür ve spor komplekslerinin yapımına imza attı.



Kale Grubu'nun kurucusu İbrahim Bodur'un hayatını kaybettiği bildirildi. Peki Dr. İbrahim Bodur kimdir? 1928 Yılında Çanakkale'de dünyaya gelen İbrahim Bodur'un hakkındaki bilgileri haberimizden görebilirsiniz. İşte tüm detaylar.


#gayrimenkul
#İbrahim Bodur
#Kale Grubu
#kurucu
#Vefat
8 years ago
default-profile-img