|

Sağlık Bakanı Koca: Kabine toplantısında alternatifli kapanma önereceğiz

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin salgındaki en zor günlerini geçirdiğini vurguladı. Bakan Koca, "Tam kapanma olacak mı?" sorusuna, "Yarın Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısında alternatifli kapanma önerilerimizi Cumhurbaşkanımıza sunacağız. Karar çıkarsa, kendisi açıklar" diyerek yanıt verdi. 65 yaş ve üzerindeki vatandaşların yüzde 23'ünün aşı olmaya gitmediğini ifade eden Bakan Koca, "Türkiye üçüncü İstanbul ise dördüncü pikini yaşıyor." dedi.

21:10 - 12/04/2021 Pazartesi
Güncelleme: 22:07 - 12/04/2021 Pazartesi
Yeni Şafak
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, artan vaka sayılarının ardından tüm Türkiye'nin merakla beklediği Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı.

Ramazan ayı ile birlikte tam kapanma olacağı iddialarına ilişkin soruya yanıt veren Bakan Koca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yarın gerçekleştirilecek Kabine Toplantısı'nda alternatifli kapanma önerilerini sunacaklarını ifade etti.

Kabine sonrası önerilerin uygun bulunması durumunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerekli açıklamaları yapacağını ifade eden Bakan Koca'nın diğer açıklamalarından öne çıkanlar ise şöyle:

Bildiğiniz gibi mart ayının başından itibaren vaka durumlarını il il gösteren bir harita yayınlıyoruz. Bu harita vakalarda her yerde artış olduğunu gösteriyor.

Türkiye salgındaki en zor günlerini geçirmektedir. Verilere bakıldığında ülkemiz salgın boyunca yaşadığı en zor dönemlerden birini geçiriyor.

Vaka artışlarında da varyantlar ile mutantların işi zorlaştırdığı bir gerçektir. Hızlı yayılım dışında hastalığın daha ağır seyretmesine sebep oluyor. Salgının önünü alamazsak daha önceki gibi tedbirler almak zorunda kalabiliriz.

Yeni vakaların yüzde 85'i İngiltere mutasyonu kaynaklıdır. İlk koronavirüse göre daha hızlı yayılmaktadır. Güney Afrika varyantı 11 ilde 285 kişide, Brezilya varyantı ise 166 kişide görüldü.

Yoğun bakım doluluk oranında dramatik bir durum yok.

"Türkiye en çok aşı yapan ülkeler arasında"

Türkiye dünyada en çok aşı yapan altıncı ülkedir. 18 milyon dozdan fazla aşı yapılmış aşılanan kişi sayısı 7,5 milyon olmuştur.

Aşılama sonrası toplam vaka sayısı içinde sağlık çalışanları ve 65 üstü vatandaşlar yarı yarıya düşmüş vaziyette.

65 yaş üstü ve sağlık çalışanlarının aşı sonrası vaka oranı 65 yaş üstü vatandaşların 1 Ocak itibari ile yüzde 17.7 şimdi ise yüzde 8.2... Neredeyse yarı yarıya düşmüş durumda. Şu ana kadar 65 yaş üstü aşılanan oranı 76.4...

Sağlık çalışanlarımızın toplam vaka içindeki payı ocak başında yüzde 5.3 iken, aşılama sonrası yüzde 1.37'ye kadar indi. Bu aşının etkisini gösteren önemli bir bulgu.

65 yaş üstünün yüzde 23'ü aşı olmaya gitmedi

65 yaş üstünün yüzde 23'ü aşı kendilerine aşı tanımlanmasına rağmen aşı olmaya gitmedi.

65 yaş ve üstü vefat edenlerin yüzde 60 düştüğünü görüyoruz.

Tam kapanma olacak mı?

Bilim Kurulu'muz Ramazan ayı başlangıcı ile birlikte alternatifli bir hazırlık yaptı. Yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında kabine toplantısında bu önerileri sunmuş olacağız. O çerçevede Cumhurbaşkanımız kararları uygun gördüğünde açıklar.




"Türkiye üç, İstanbul dördüncü piki yaşıyor"

Ramazan ayını tedbirler noktasında çok önemli bir dönem olarak görmeliyiz. Bulaşıcılığın daha fazla arttığı yeni bir pik dönemi yaşıyoruz.

Türkiye için üçüncü İstanbul için dördüncü pik yaşanıyor.

Sinop, İzmir, Çanakkale, Bartın, Edirne ve Rize'de yoğun bakım doluluk oranı yüzde 80'in üzerinde. Ortalama da yüzde 71.3... Şu an ciddi bir sorun olmadığını ifade etmek istiyorum.

Rusya'nın seyahat kısıtlaması kararı

Rusya'da mevkidaşımla iki defa görüşmüştüm. Yakın zamanda heyet göndereceklerini, bazı bölgelerde, Muğla, İzmir Aydın gibi bölgelerde aldığımız tedbirleri görme noktasında incelemeler yapacaklarını belirttiler. O yüzden değerlendirmenin daha rahat yapılacağını söyleyebilirim. Sertifikasyon ve aldığımız tedbirleri gördükleri takdirde daha farklı karar alacaklarını söyleyebilirim.

Ramazan'da aşı tedariki sürecek

Aslında erişebileceğimizi düşündüğümüz 3 aşı söz konusuydu. Birincisi Rusya'dan Sputnik aşısı, ikincisi Biontech ve üçüncüsü Çin'de üretilen kullandığımız aşıydı. Hem BionTech ve Sinovac'ın Türkiye'de Faz 3 çalışması yapıldı. Sputnik aşısı Türkiye'de yapılamadı. Rusya ile görüşmelerimiz devam ediyor. Hem Türkiye'de üretimi hem de erken dönemde verebilecekleri aşı miktarıyla ilgili Rus mevkidaşımla konuşmam oldu. Yakın zamanda az miktarda Sputnik aşısının Türkiye'ye gelebileceğini söyleyebilirim. Bugüne kadar 26 milyon Sinovac aşısı geldi.

"30 milyon doz Biontech aşısı gelecek"

Toplamda 100 milyonluk bir anlaşma yaptık Çin ile. Önümüzdeki 2-3 hafta içerisinde yeni aşıların gelebileceğini düşünüyorum. Bugüne kadar 4,5 milyon doz BionTech aşı geldi. Biz opsiyonel olarak 30 milyona gelecek şekilde anlaşma yapmıştık. Uğur Hoca, Türkiye'ye aşı gönderme konusunda büyük gayret sarf ediyor. 'Haziran ayı için 30 milyon doz aşıyı şimdiden söz verebilirsin' dediler. Hem Mayıs sonu, hem Haziran'da bunu daha arttıralım diye görüşüyoruz. 10 gün içinde de rakamın ne kadar fazla olabileceğini netleştirmiş olacağız.

Bizim Haziran sonuna kadar elimizde yoğun bir aşının olacağını söyleyebilirim. 40 yaş üstünü aşılayabileceğimizi ama bunun 30-35 yaşıyla ilgili bu son 30 milyon rakamıyla bunu söyleyebileceğimi ifade ediyorum. Aşıyı çeşitlendirmek için Ağustos ayından beri yoğun bir gayret içindeyiz. En geç haziran sonu olmak üzere, vatandaşımızı aşılayabileceğimizi söyleyebilirim. Onun için Ramazan ayını yakın teması azaltan biraz daha tedbirlere özen göstererek bu dönemi geçirirsek, aşıya erişim için çok uzun bir zaman olmadığını ifade etmek istiyorum.

Yerli aşıdaki gelişmeler

Yerli aşıda Faz 2 çalışması bitti. 2-3 hafta içerisinde Faz 3 çalışmasına geçilebilir. Eylül ayında Faz 3'ü bitecek olan ve ilk aşımız diğer aşılarında Kasım gibi biteceğini, başarırsa üretime geçileceğini söylemek istiyorum. Sağlık çalışanlarının yüzde 86'sı aşılandı. yüzde 14'ü hala tanımlandığı için gidip aşısını yaptırabilir. 65 yaş üstü tanımlandığı halde yüzde 76.4, yani 23.6'ı tanımlandığı halde aşısını yaptırmış durumda değil. Bunun başka çözümü yok. İlaçla ilgili somut bir gelişme dünyada yok ama aşıyla ilgili somut gelişmeler olduğu görülüyor. O yüzden vatandaşlarımız aşı sırası geldiğinde geciktirmeden aşılarını yaptırmalıdır.

Öğretmenlerin aşılanması

Ramazanda ilkokul öğretmenlerimizin hepsinin aşılanmasını hedefliyoruz. 8 ve 12'nci sınıfların sınav günleri belli olduğu için eğitim devam etmesi noktasında yaklaşımımız var.




#Koronavirüs
#Bilim Kurulu
#canlı yayın
#Fahrettin Koca
#Sağlık Bakanlığı
#Sağlık Bakanı
3 yıl önce