|

Kış zor geçecek: Hasta sayısı az ancak vefat fazla

Prof. Dr. Faruk Aydın, vakaların azalmaması durumunda kış mevsiminin zor geçeceğini söyledi. Aydın, “Ülkemizde her 4 günde binden fazla ölüm yaşanıyor. Bunu görmezden gelmek hiç doğru değil. Önlemlerimizi almaz, sayıları düşüremezsek kapanmak zorunda kalacağız” dedi.

00:00 - 19/09/2021 Pazar
Güncelleme: 02:49 - 19/09/2021 Pazar
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, artan vakalarla birlikte yaşanan ölümlere dikkati çekerek uyarılarda bulundu. Geçen yıla göre üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış olduğunu söyleyen Aydın,
“Eski vaka renklendirme haritasına göre yeşil alan hiç kalmadı, sarı alan olan yerler var. Türkiye aslında turuncu ve kırmızı durumda. Vakalarımız çok yüksek ve Karadeniz de önde gidiyor.”
dedi. Aydın, şöyle devam etti:

GRİP SEZONU ERKEN BAŞLADI

  • “İnsanlar artık kurallara uymuyor. Bunun sonucu olarak da hastanelerde özellikli üst solunum yolu enfeksiyonları görmeye başladık. Her yıl mevsimsel olarak bunu görüyorduk ama geçen yıl maskelerin çok önemli düzeyde kullanılması nedeniyle hiç görmemiştik. Neredeyse sıfırdı ama bu yıl erken başladı. Bu da bize maske kuralı uyumu olmadığını düşündürdü.”
    Vakaların azalmaması durumunda kış mevsiminin zor geçeceğini söyleyen Aydın
    , “Geçen yıl kadar ciddi hasta sayımız yok gibi görünüyor ama şu an yoğun bakıma düşenlerden daha yüksek ölüm var. Hastalar az olmasına rağmen ölüm sayısında artış var. Ülkede her 4 günde binden fazla ölüm var. Bunu görmemezlikten gelmek hiç doğru değil. Kışın çok ağır geçeceğini söylüyorum. Kapatmamak için direniyoruz ama önlemlerimizi almaz, sayıları düşüremezsek kapanmak zorunda kalacağız”
    diye konuştu.


Semptomlar birbirine karışıyor

Geçen yıl sonbahar aylarında yaşanan vaka yoğunluğunun bu yıl da yaşanmaya başlandığını belirten Prof. Dr. Faruk Aydın, şöyle konuştu: “Geçen yıl bu sayıların 6’da 1’i olan sayılarla çok daha yüksek önlem alıp, kapanmalar yaşıyorduk ve buna rağmen ekim, kasım ve aralık ayları ağır geçmişti.

Şimdi bu ağırlık eylül ayında başladı. Çok ciddi sayılardayız ve viral üst solunum yolu enfeksiyonu görülüyor. Bu bize kapalı alanlarda toplanmanın düzgün yapılmadığını gösteriyor. Türkiye’nin bazı yerlerinde ‘influenza’ da görüldü.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla Kovid-19 semptomları birbirine karışıyor. İnsanlar da ‘Kovid olmadım, hastaneye gitmeme gerek yok’ diye kendi kendine çözüm bulmayı düşünüyor. Bu yanlış bir harekettir. Üst solunum yolu olan herkesin Kovid testi yaptırması en doğrusudur.”

#Faruk Aydın
#Koronavirüs
#KTÜ
3 yıl önce