|

Moderna bu kez Güney Afrika'da çıkan yeni Kovid-19 türü için aşı çalışması başlatıyor

ABD merkezli ilaç şirketi Moderna, Güney Afrika'da ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) türüne karşı bağışıklık sistemini daha da güçlendirecek yeni aşı çalışmasına 2 ay içinde başlamayı planladıklarını duyurdu. Öte yandan, Güney Afrika’da ortaya çıkan B.1.351 adı verilen türe karşı ise vücuttaki antikorlarda altı kat azalma görüldüğü ancak buna rağmen aşının koruyuculuğunun beklenen seviyenin üstünde olduğu bildirildi.

19:22 - 25/01/2021 Pazartesi
Güncelleme: 19:38 - 25/01/2021 Pazartesi
AA
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Şirketten yapılan açıklamada, laboratuvar testlerinin Kovid-19 aşısının İngiltere'deki B.1.1.7 olarak bilinen türüne karşı vücudun antikor üretimine teşvik konusunda etkili olduğunu gösterdiği kaydedildi.

"Aşının koruyuculuğu beklenen seviyenin üstünde"

  • Öte yandan, Güney Afrika’da ortaya çıkan B.1.351 adı verilen türe karşı ise
    v
    ücuttaki antikorlarda altı kat azalma görüldüğü ancak buna rağmen aşının koruyuculuğunun beklenen seviyenin üstünde olduğu bildirildi.

Antikor seviyesi test edilecek

Açıklamada, B.1.351'e karşı bağışıklık sistemini daha da güçlendirecek yeni aşı çalışmasına 2 ay içinde başlanmasının planlandığı ve
çalışmada, orijinal aşıya takviye doz eklenmesinin, virüsün yeni türüne karşı antikor seviyelerini artırıp artırmayacağının test edileceği kaydedildi.

"Güçlendirici aşı gibi araçlara sahip olmak mantıklı"

  • Açıklamada görüşlerine yer verilen Moderna Başkanı Stephen Hoge,
    "Virüsün bu yönde mutasyona uğramaya devam etmesi ve bundan bir yıl sonra hala bir şekilde dolaşımda olması durumunda, bunu ele almak için güçlendirici aşı gibi araçlara sahip olmanın mantıklı olduğunu düşünüyoruz."
    ifadesini kullandı.
#Günay Afrika
#Moderna
#yeni tip koronavirüs (Kovid-19)
#yeni varyant
3 yıl önce