|

Fethin sembolüne ‘Lâ ilahe illallah’ mahyası

Ramazan’da asılan ve sembol haline gelen mahyalar minarelere asılmaya başladı. 86 yıl sonra ibadete açılan Ayasofya Camii'ne 'La İlahe İllallah' yazılı mahya asıldı.

04:00 - 9/03/2024 Cumartesi
Güncelleme: 00:34 - 9/03/2024 Cumartesi
Yeni Şafak
Ayasofya Camii.
Ayasofya Camii.

Ramazan ayına sayılı günler kala Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi minarelerinin arasına ‘La ilahe illallah’ mahyası asıldı. İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdür Yardımcısı Levent Çetin, Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü olarak bu sene 7 selatin camisinde, kadim bir Osmanlı ve cami süsleme geleneği olarak mahya asma işlerine başladıklarını söyledi. Ramazan ayı boyunca 7 farklı selatin camisine beşer farklı mahya asılacağını dile getiren Çetin, “Bu gelenek, Osmanlı padişahları tarafından da önemsenmiş bir cami süsleme sanatı. Dönemin padişahları da camilerin mahyalar ile süslenmesini istemişler” dedi.

EN BÜYÜK HARFLER AYASOFYA’DA

Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak ramazan ayı boyunca bu geleneği sürdürmeye devam ettiklerini vurgulayan Çetin, “Ramazanın geldiğinin en önemli işaretlerinden birisi de bu mahyalar. İnsanlarımız bu mahyaları camilerimizin üzerinde gördüğünde ramazan hissiyatını çok daha iyi hissediyorlar” şeklinde konuştu. Mahya ustası Kahraman Yıldız ise “Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde hiç mahya yoktu, evvelki sene buraya mahya kurduk. En büyük harfler de Ayasofya'da. Zorluğu var, üç camiye bedel burası. Aslında işçiliği zor, ağır bir iş ama görüntü olarak çok güzel oldu. Hayırlı uğurlu olsun diyelim” değerlendirmesini yaptı.



#Aktüel
#Ramazan
#Ayasofya Camii
2 ay önce