|

CHP el altından HDP’ye çalışıyor

Başbakan Yıldırım, CHP’lilerin HDP’ye barajı aşması için el altından çalıştığını söyledi. Yıldırım, “Bana seçmenlerden geliyor, CHP’li yöneticiler, teşkilat mensuplarına oylarınızın bir kısmını HDP’ye verin diyorlarmış. HDP’nin barajı aşması lazım diyorlarmış” diye konuştu. Medya kuruluşlarının yayın yönetmenlerinin sorularını cevaplayan Yıldırım, enflasyonun seçimlerden sonra düşeceğine vurgu yaptı. Enflasyonun 1992-2002 arası yüzde 71 olduğunu hatırlatan Yıldırım, “2003-2018 ortalaması yüzde 10. Bugünlerde yüzde 11’e tırmanıyor. Enflasyonu tekrar tek haneye düşürmek için kararlılığımız var” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/06/2018 Pazartesi
Güncelleme: 02:47 - 4/06/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Başbakan Binali Yıldırım, CHP’lilerin HDP’ye barajı aşması için el altından çalıştığını söyledi
Başbakan Binali Yıldırım, CHP’lilerin HDP’ye barajı aşması için el altından çalıştığını söyledi

Başbakan Binali Yıldırım, Çengelköy’deki Vahdettin Köşkü’nde medya kuruluşlarının yöneticileriyle iftar yemeğinde bir araya geldi.

İftar programına, Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül’ün yanı sıra televizyon, gazete ve bazı internet sitesi yöneticileri katıldı. Başbakan Yıldırım, iftar sonrası gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Başbakan Yıldırım özetle şunları söyledi: Kuzey Irak’ta, biliyorsunuz Afrin’de, Fırat Kalkanı bölgesinde, yani Fırat’ın batısında 250 kilometrelik bir alanı terörden temizledik. Ama Fırat’ın doğusunda henüz sorunumuz devam ediyor. Irak-İran sınırına kadar devam ediyor.

TERÖRİST SIZMALARIN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ

1000 kilometrelik bir sınır boyunda hala sorunumuz var. Irak’ın kuzeyinde varlığımızı iki katına çıkardık. Tam olarak 11 tane üs bölgemiz oldu. Amacımız; o bölgede topraklarımıza sızmadan terörü bertaraf etmek ve sınır güvenliğimizi sağlamak. Esasında Hatay’dan başlayarak Iğdır’a kadar biz fiziki sınır güvenliği tedbirimizi de alıyoruz. Duvarlar örülüyor, elektronik takip mekanizması kuruluyor, aşağı yukarı yüzde 70 oranında tamamladık. Geriye kalan bir yüzde 30 var, Bundan amacımız, geçişleri kontrol altına almak, sadece resmi kapılarda bunu yapmak. Onun için bu tedbirleri alıyoruz, amacımız; içeriden ve dışarıdan gelecek tehditlere karşı ülkemizi vatandaşımızın can, mal emniyetini korumak, bölgenin kalkınmasının önündeki engeli kaldırmak.


TÜRKİYE, RUSYA VE İRAN’IN YAPTIĞI SAVAŞA BİR SON VERMEK

Avrupa Birliği ülkeleri, Amerika, kısaca koalisyon güçleri dediğimiz grup Suriye’de yeterince etkin ve ön planda olmadıklarını düşünüyorlar. Türkiye, Rusya, İran’ın Suriye konusunda daha aktif ön planda olduklarını söylüyorlar. Bir dengeleme çabası içerisindeler. Türkiye’nin, Rusya’nın, İran’ın yaptığı, orada alan genişletmek değil, rol kapmak değil. 7 yıldan fazla süren bu zulme, bu iç savaşa artık bir son verip milyonlarca insanın mağdur, perişan olmasının önüne geçmek. Hiçbir ülkenin alanda nüfuzunu artırma çabasını desteklemiyoruz? Bir rekabet içerisinde olmasını istemiyoruz.

ABD BİZİ SURİYE’DE DAHA İYİ ANLIYOR

Avrupa Birliği ile ilişkilerimizde seçimden sonra yeni bir dönemin açılacağını öngörüyoruz, ümit ediyoruz, alınan sinyaller bu doğrultuda. Amerika’nın bizi düne göre daha iyi anladığını düşünüyoruz. Hem Suriye YPG-PYD konusundaki tutum, Münbiç’te PYD’nin, YPG’nin çıkarılması ve yerine Türkiye-Amerika birlikte orada güvenliği tesis etmeleri hususunda bir çalışma var. Verilen silahların kontrol altına alınması konusu var. Eskiden böyle bir süreç yoktu, müzakere dahi edilmiyordu, karşılıklı restleşmeler vardı. Ama şimdi konu en azından diplomatik düzeyde ele alınacak düzeye geldi, seviyeye geldi. Amerika bizi daha iyi anlayacak bir düzeye gelecek. İnşallah yeni dönemde burada da müspet adımlar atılacağını öngörüyoruz.

BEDELLİ ASKERLİK BİR ŞEKİLDE ÇÖZÜLMELİ

Şu anda yoklamaya tabi olan, yani askerlik çağı gelmiş olanların sayısı 585.210, yoklama kaçağı 570.422, bakaya 56.947, firar 5772. Askerliğini ertelemiş olanlar 2.930.279, bu öğrencilik dışında erteleyenler. Bir de öğrencilik nedeniyle ertelemiş olanlar var. Onlar da 1.885.438. Silah altında bulunan er sayısı da 360.869. Ve 2019’da planlanan silah altına alınacak sayı 345.933. Toplam 5.448.858 kişi var askerlikle ilişkisi devam eden. Ancak biz önümüzdeki sene 345.933 kişi alabileceğiz. Bunu 345.933’e böldüğümüz zaman 15.7 yıl, yaklaşık 16 yıl sürüyor. Bunların yaşlarını dondursak bile 16 yıl boyunca askerlik bu vatandaşlarımızın önünde bir engel, sorun olarak devam edecek; gerçek bu. İhtiyacımız belli, 350 bin. Operasyonlara, ön plana asla silah altındaki er-erbaşları göndermiyoruz. Arka planda lojistik destek veriyor. Bu insanlar ne yapacak? Hayatını planlayacak, geleceğini planlayacak. O bakımdan bunun siyasi istismar edilecek bir yanı yok, rakamlar ortada. 5,5 milyon insanın sorununun farkındayız.

GÜNDEMİZDE AF YOK

Bizim gündemimizde af yok. Ben Sayın Bahçeli’yle bu ilk açıklamasından sonra konuştum. Kendisi hassasiyetlerini dile getirdi. Karar sizin tarzında bir ifadede bulundu. Biz de onun üzerine zaten görüşümüzü açıkladık ve gündemimizde af olmadığını ifade ettik.”

  • Yerli otomobile karşı
    çıkmak akla ziyan
  • CHP-Saadet Partisi-İyi Parti ittifakının yerli otomobilin durdurulması, Kanal İstanbul’un iptal edilmesi, TRT ve TİKA’nın kapatılması gibi vaatlerde bulunduğuna dikkat çeken Başbakan Yıldırım, muhalefet partilerinin en iyi geriye gitmesini bildiğini söyledi. Yerli otomobile karşı çıkmanın akla ziyan bir iş olduğunu belirten Yıldırım, “Otomobillerimizi inşallah 2020’lerde trafiğe çıkarmış olacağız” dedi.
  • HENÜZ AYA DÖRT ŞERİTLİ YOL YAPAMADIK
  • Kılıçdaroğlu’nun kendisine yönelik eleştirilerine yanıt veren Yıldırım, “Başbakan köprü yaptım, buzdolabı, çamaşır makinesi yaptık diye övünüyorlar. Bunlar 17. yüzyılın ürünleri diyor.’ Yani böylece tabii cahilliği de ortaya çıkmış oluyor. 17. yüzyılda daha elektrik falan yok. Bir vatandaş ‘Cumhurbaşkanımız aya dört şeritli otoban yapacağız dese inanırım’ diyor. Bu Cumhurbaşkanımıza güveni gösteriyor. Henüz Aya otoban yapamadık belki ama yaptığımız yollarda dünyanın etrafına bir tur attık, onu söyleyebilirim” dedi.

CHP el altından HDP’ye çalışıyor

Başbakan Binali Yıldırım, HDP’nin barajı açması için CHP’nin el altında çalıştığını söyledi. Son günlerde HDP’yi sevenlerin çoğaldığını dile getiren Yıldırım, “Tabii bugünlerde HDP sevenler çoğaldı. CHP başta olmak üzere HDP’yi barajı açtırmak için el altından çalışıyorlar. Bana seçmenlerden geliyor, CHP’li yöneticiler, teşkilat mensuplarına oylarınızın bir kısmını HDP’ye verin diyorlarmış. HDP’nin barajı aşması lazım diyorlarmış. Zaten Genel Başkanları Sayın Kılıçdaroğlu büyük iştiyakla HDP barajı aşmalıdır diyor. Dolayısıyla onun gereğini alttan alta yapıyorlar. Atatürk’ün partisinin düştüğü hallere bakın kardeşim. Terör örgütünün destekçisi bir partiye örtülü bir şekilde destek vermek için seçmeni ne kadar zor duruma düşürüyorlar, yazıktır” dedi.

Enflasyon seçim sonrası düşer

Enflasyonun aşağıya çekilmesi ve tek haneye indirilmesi konusundaki kararlığın devam edeceğini belirten Başbakan Binali Yıldırım şunları söyledi: “Türkiye açısından şunu söyleyebilirim: Bütün bu olan biten, anlattıklarımın hepsi geçicidir. Bunların bir kısmı seçime yönelik manipülasyonlardır, bir kısmı da küresel ölçekteki gelişmelerden kaynaklıdır Şunu bilmenizi istiyorum: Enflasyon konusundaki hassasiyetimiz, enflasyonun aşağıya çekilmesi, tek haneye indirilmesi konusundaki kararlılığımız devam edecek. Tabii ağırlıklı olarak seçimden sonra bu daha hız kazanacak. Bir cari açık konusunda dengeleme yoluna mutlaka gidilmesi gerekiyor. Bunun çalışmalarını yapacağız, tedbirlerini aldık.

İHRACAT HER AY REKOR KIRIYOR

Tabii bunlar olurken iyi şeyler de var, mesela turizmde ciddi bir sıçrama var, 40 milyonu aşacağımızı öngörüyoruz, bu önemli bir şey. Biz bugün Rusya’yla daha çok ticaret yapıyoruz, yüzde 40’ı aştı bu sene, geçen seneye göre yüzde 40 fazla ticaret yapıyoruz yılın ilk beş ayında. Aynı şekilde İran’la, Ortadoğu ülkeleriyle, bunlar petrol üreticisi ülkeler, bunlarla ticaret gelişiyor. Niye? Nakitleri, dövizleri olmaya başladı. Bize olumsuz yansımasına rağmen, diğer taraftan ihracatımıza olumlu katkısı var, o yüzden de ihracat her ay rekor kırıyor, iyi gidiyor. Turist daha çok geliyor, biraz kurdaki gevşemeden dolayı daha çok turist geliyor.”

UBER yasal değil

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın UBER ile ilgili açıklaması ile ilgili görüşleri sorulan Başbakan Yıldırım, UBER’in Türkiye’de yasal olmadığını söyledi. Almanya, İtalya, Japonya ve İngiltere’nin bazı kentlerinde de benzer yasakların olduğuna dikkat çeken Yıldırım, “Bizim derdimiz UBER değil. UBER ile diğer dış kaynaklı sosyal medya gruplarının durumu aynı. Yani burada herhangi bir resmi faaliyet göstermeden Türkiye’den kaynak transferi yapıyorlar, olayı böyle görelim. Biz başka ülkeye kaynak transfer edecek kadar zengin bir ülke değiliz. Yani aldıkları belgeler yaptıkları işe uygun değil. D-2 ve A1 belgelerinin amacı farklı. Taksicilerin hiç mi eksiği yok? Mutlaka var. Onlar da kendilerine çekidüzen verecekler. Niye UBER’i insanlar tercih ediyor, bunun cevabını arayacaklar” dedi.

  • Bizim millet abidik gubidik işleri sevmez
  • Başbakan Binali Yıldırım, Kastamonu ve Karabük’te vatandaşlara seslendi. Başbakan Yıldırım, Meral Akşener’in TİKA’ya yönelik sözlerine ilişkin, “FETÖ’nün dışarıdaki sömürü alanlarına TİKA gereken müdahaleyi yaptığı için rahatsız oldular. FETÖ’nün en sevmediği kuruluşu kapatmayı vadediyorlar. Bizim millet bu abidik gubidik işleri sevmez. Önce işe bakar, sonra söyleyene bakar, sonra da kararını verir” dedi.

Muharrem İnce Hitler’e özeniyor

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin orgeneral İsmail Metin Temel’i hedef alan sözlerine tepki gösteren Yıldırım, “Bir yandan ben cumhurbaşkanı olursam hakimler ayağa kalkmasın diyeceksin, sonra beğenmediğin durum olursa apoletlerini sökerim diyeceksin, Hitler’e özeniyor. Millete silah doğrultan, insanları acımasızca katledenlerin apoletlerini millet adına bağımsız Türk yargısı söküyor. Cumhurbaşkanının talimatıyla sökülmüyor. Belli ki hukuk devletiyle ilgili kafasında bir karışıklık var Sayın İnce’nin. Tabii Muharrem İnce fizik öğretmeni, ama konuşmalarıyla merkezkaç kuvvetin formülünden uzaklaşıyor yavaş yavaş. Kritik hızın üzerine çıkınca savrulma olur biliyorsunuz, şu anda savrulma fazına geçmiş durumda.

TEMEL PAŞA 15 TEMMUZ’DA BÜYÜK KAHRAMANLIK YAPTI

Metin Temel Paşa, 15 Temmuz gecesi büyük bir kahramanlık yapmıştır, ben buna bizzat şahidim. Bu darbeye karşı çok büyük iş görmüştür. Kendisi bu darbenin bastırılmasının önemli aktörlerinden biridir, onu ifade etmekte yarar var. Afrin Operasyonunda da tartışılmaz bir başarısı var, Cerablus’ta da öyle, değerli bir komutandır. Değerli komutanlar kolay yetişmiyor. Onun için böyle sorumsuz beyanatlardan adayların kaçınmasında yarar görüyorum” ifadelerini kullandı.

#CHP
#HDP
#Binali Yıldırım
#Türkiye
6 yıl önce