|

CHP’de fırtına kopacak

1 Kasım 2015’te 25,31 oy alan CHP, seçmenlerini İyi Parti ve HDP’ye kaptırdığı için yüzde 22,2’ye düştü. Muharrem İnce’nin yüzde 30 oy oranıyla Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu liderliğindeki CHP’yi geçmesi, 24 Haziran sonrası hesaplaşmanın habercisi oldu. Şimdi İnce ile Kılıçdaroğlu arasında büyük bir koltuk kavgası bekleniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/06/2018 Pazartesi
Güncelleme: 03:40 - 25/06/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
İnce ile Kılıçdaroğlu arasında koltuk kavgası yaşanacak
İnce ile Kılıçdaroğlu arasında koltuk kavgası yaşanacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı ‘beş benzemez’i bir araya getiren Kemal Kılıçdaroğlu, 24 Haziran’da sandığa gömüldü. 2010 yılında CHP Genel Başkanlık koltuğuna kaset kumpası ile oturan Kılıçdaroğlu, 9’uncu seçimini de kaybetti. Kılıçdaroğlu’nun partisi milletvekilliği seçimlerinde yüzde 22,2 oy aldı. 1 Kasım 2015’te yüzde 25.31 oy alan CHP, oylarını İYİ parti ve HDP’ye kaptırdı. CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, yüzde 30 oranında oy alırken, CHP seçimlerde yüzde 22’de kaldı. İnce’ye oy verip CHP’ye oy vermeyenlerin oranı yüzde 8 oldu. CHP, 1 Kasım 2015’te aldığı yüzde 25’in de gerisinde kaldı.

İNCE-KILIÇDAROĞLU KAVGASı BAŞLIYOR

CHP’nin adayı Muharrem İnce’nin CHP’den yüksek oy alması ile Kılıçdaroğlu’nun koltuğu da sallantıya düştü. İnce, yüzde 30’un üzerinde oy alırken, CHP ise yüzde 22’lerde kaldı. Bu rakamlar seçim sonrasında Kılıçdaroğlu’nun karşısına iki kez çıkarak kaybeden İnce’nin CHP içinde güçleneceği, Kılıçdaroğlu’nun koltuğu için tehlike çanlarının çalmaya başladığı şeklinde değerlendirildi.

25 İLDE VEKİL ÇIKARAMADI

Erken seçime hazırlıksız yakalanan CHP, kuryesinden aldığı talimatlarla seçim kampanyası yürüttü. 15 vekilini grup kurabilmesi için ‘demokratik adım’ adı altında İYİ Parti’ye veren Kılıçdaroğlu’nun manevraları seçmende karşılık bulmadı. Kılıçdaroğlu, milletvekilliği seçimlerinde sandığa gömüldü. Seçimlerde yaklaşık yüzde 3 oy kaybeden CHP, oylarını HDP ve İYİ Parti’ye kaptırdı. Doğu ve Güneydoğu’da oy kaybı yaşayan CHP, 25 ilde vekil çıkaramadı. Ankara, Eskişehir ve Çanakkale’deki vekil sayısı düştü. Düzce, Çankırı, Aksaray, Kahramanmaraş, Rize, Mardin, Muş, Diyarbakır, Batman, Siirt, Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı, Iğdır, Kars, Erzurum, Erzincan, Bingöl, Gümüşhane, Bayburt, Bitlis CHP’nin vekil çıkarmadığı iler oldu.

KILIÇDAROĞLU’NUN KOLTUĞU SALLANTIDA

2010 yılında kaset kumpası ile Deniz Baykal’ı koltuğundan indirerek Genel Başkan olan Kılıçdaroğlu, girdiği bütün seçimlerden mağlup çıktı. 24 Haziran seçimleri Kılıçdaroğlu’nun kaybettiği 9’uncu seçim oldu. Parti içerisinde Kılıçdaroğlu’nun bu seçimi kaybetmesiyle koltuğunun sallantıda olduğu belirtiliyor.

  • 9. yenilgiyi yaşadı
  • 2010’daki kaset kumpasında CHP’nin başına geçen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, girdiği 9’uncu seçimini de kaybetti. Kılıçdaroğlu’nun partisi milletvekilliği seçimlerinde yüzde 22,2 oy aldı. 1 Kasım 2015’te yüzde 25.31 oy alan CHP, oylarını İYİ parti ve HDP’ye kaptırdı. Seçim sürecinde İYİ Parti’ye ödünç vekil desteği veren CHP’den barajı aşması için HDP’ye ve İYİ Parti’ye seçmen akışı olduğu ortaya çıktı. Adayı İnce’nin, CHP’nin üzerinde oy olması 24 Haziran sonrası CHP’de şiddetli bir hesaplaşmanın habercisi olarak yorumlandı.

KİRALAMA YÖNTEMİ

Türkiye’yi cumhurbaşkanlığı hükümet modeline taşıyan 24 Haziran seçimlerinde vatandaşlar CHP’nin sloganı olan ‘TAMAM’ı Cumhur ittifakına uygun buldu. CHP’nin seçimlerde izlediği strateji partinin oy dağılımına ciddi zarar verdi. CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin aldığı oy oranının CHP’nin milletvekili seçiminde aldığı oyun üzerinde olması, CHP’nin el altından seçmenine hem HDP’ye hem de İP’e oy verdirdiğini ortaya çıkardı.

CHP’nin yeni isimleri

DİSK başkanlığından siyasete girmek için istifa eden Kani Beko, CHP'den İzmir milletvekili oldu. Abdüllatif Şener de Konya’dan seçilerek Meclis’e girdi. Ergenekon davasında hapis yatan eski Teğmen Mehmet Ali Çelebi ise CHP'den İzmir milletvekili seçildi. Süleyman Demirel'in doktoru Aylin Cesur İYİ Parti sıralarında Isparta'dan Meclis'e girerken, DP Genel başkanı Gültekin Uysal da İYİ Parti'den Afyon milletvekili oldu.

#Seçim
#CHP
#Kemal Kılıçdaroğlu
6 yıl önce
default-profile-img