|

Kadınların zaferi

Meclis’e giren kadın sayısı 96’ya yükseldi. AK Parti’den 41, CHP’den 20, MHP’den 4, HDP’den ise 31 kadın aday milletvekili seçildi. AK Partili kadınların 19’u HDP’lilerin 4’ü başörtülü. Kadın oranı ise ilk kez yüzde 18’e yükseldi, geçen dönemde bu oran yüzde 14’tü.

Yeni Şafak
04:00 - 9/06/2015 Salı
Güncelleme: 01:07 - 9/06/2015 Salı
Yeni Şafak
NUR BANU ARAS


Pazar günü yapılan genel seçimlerle, meclisteki kadın vekillerin sayısı artarak 96'ya çıktı. 24. dönemde 78 olan kadın milletvekili sayısı, 7 Haziran seçimlerindeki sonuçların ardından 96'ya yükseldi. 45 kadın milletvekili bulunan AK Parti, 7 Haziran seçimlerine 99 kadın adayla girmişti. Bunlardan 41'i meclise girmeyi başardı. 19 kadın milletvekili bulunan CHP ise 103 kadını aday göstermişti. CHP'den 21 kadın Meclis'e girdi. 61 kadın aday gösteren MHP, önceki dönemde 3 olan kadın milletvekili sayısını 4'e yükseltti. 268 kadın aday gösteren HDP ise Meclis'e 30 kadın milletvekiliyle girdi.



TEMSİL ORANI YÜZDE 18


Bu sonuçlarla birlikte Meclis'te kadın vekillerin temsil oranı yüzde 14'lerden yüzde 18'lere yükselmiş oldu. Sayısal üstünlük AK Parti'de olsa da oransal olarak hesaplandığında kadın milletvekillerini en yüksek temsil edildiği partinin HDP olduğu görülüyor. HDP'nin milletvekillerinin yüzde 40 kadın aday. AK Parti'de ise parti teşkilatlarında yıllarca çalışan başörtülü kadın adaylar sandıktan galip çıktı. AK Parti'den 19 başörtülü aday bu dönem Meclis'te yer alacak. HDP'den de 3 başörtülü vekil görev yapacak.



EN ÇOK VEKİL AK PARTİ'DE


AK Parti'den Fatma Güldemet Sarı, Remziye Sıvacı, İlknur İnceöz, Jülide Sarıeroğlu, Tülay Selamoğlu, Lütfiye Selva Çam, Gökcen Özdoğan Enç, Sena Nur Çelik, Sema Kırcı, Şebnem Koçakelçi, Emine Yavuz Gözgeç, Bennur Karaburun, Serpil Bulut, Zehra Taşkesenlioğlu, Canan Candemir Çelik, Mihrimah Belma Satır, Ravza Kavakcı Kan, Ayşe Nur Bahçekapılı, Fatma Benli, Sevim Savaşer, Özlem Zengin, Tülay Kaynarca, Fatma Seniha Nükhet Hotar, Nesrin Ulema, Nursel Reyhanlıoğlu, Sevde Bayazıt Kaçar, Havva Talay Çalış, Radiye Sezer Katırcıoğlu, Hüsnüye Erdoğan, Leyla Şahin Usta, Rüveyde Gülseren Işık, Öznur Çalık, Ayşenur İslam, Ayşe Doğan, Fatma Gaye Güler, Ayşe Sula Köseoğlu, Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Ayşe Keşir, Çiğdem Karaaslan ile Hamide Sürücü vekil olarak seçildi.



HDP İKİNCİ SIRADA


HDP, en fazla kadın vekil çıkartan ikinci parti oldu. HDP'nin kadın milletvekilleri şöyle: Meral Danış Beştaş, Leyla Zana, Dirayet Taşdemir, Saadet Becerikli, Mizgin Irgat, Ayşe Acar Başaran, Asiye Kolçak, Nursel Aydoğan, Sibel Yiğitalp, Selma Irmak, Filiz Kerestecioğlu, Hüda Kaya, Pervin Buldan, Emine Beyza Üstün, Şafak Özanlı, Gülser Yıldırım, Enise Güneyli, Çilem Öz, Burcu Çelik Özkan, Hatice Seviptekin, Dilek Öcalan, Leyla Güven, Leyla Birlik, Aycan İrmez, Edibe Şahin, Figen Yüksekdağ Şenoğlu, Yurdusev Özsökmenler, Tuğba Hezer, Feleknas Uca ve Seher Akçınar Bayar.



EN AZ VEKİL MHP'DE


CHP'den seçilen 21 kadın milletvekilinin isimleri ise şöyle: Elif Doğan Türkmen, Burcu Kayıkcı, Ayşe G ülsün Bilgehan, Aylin Nazlıaka, Şenal Sarıhan, Lale Karabıyık, Melike Basmacı, Gülizar Biçer Karaca, Gaye Usluer, Şafak Pavey, Gamze Akkuy İlgezdi, Selina Doğan, Gülay Yedekci Arslan, Didem Engin, Bihlun Tamaylıgil, Selin Sayek Böke, Zeynep Altıok, Fatma Kaplan Hürriyet, Tur Yıldız Biçer, Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve Candan Yüceer. Parlamentoda en az kadın vekil sayısına sahip MHP'de ise Zühal Topcu, Ruhsar Demirel, Meral Akşener ve Arzu Erdem milletvekili olarak seçildi.


#Fatma Güldemet Sarı
#Remziye Sıvacı
#İlknur İnceöz
#Jülide Sarıeroğlu
#Tülay Selamoğlu
#Lütfiye Selva Çam
#Gökcen Özdoğan Enç
#Sena Nur Çelik
#Sema Kırcı
#Şebnem Koçakelçi
#Emine Yavuz Gözgeç
#Bennur Karaburun
#Serpil Bulut
#Zehra Taşkesenlioğlu
#Canan Candemir Çelik
#Mihrimah Belma Satır
#Ravza Kavakcı Kan
#Ayşe Nur Bahçekapılı
#Fatma Benli
#Sevim Savaşer
#Özlem Zengin
#Tülay Kaynarca
#Fatma Seniha Nükhet Hotar
#Nesrin Ulema
#Nursel Reyhanlıoğlu
9 yıl önce