|

Tebrik yağdı

1 Kasım seçim sonuçlarının ardından Suriye muhalefetinin önde gelen grupları, Filistin direnişinin sembolü Hamas, Tunus Nahda Partisi Başkanı Raşid eş-Gannuşi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev gibi isimler AK Parti’yi tebrik etti.

Yeni Şafak
04:00 - 3/11/2015 Salı
Güncelleme: 01:13 - 3/11/2015 Salı
Yeni Şafak

1 Kasım seçim sonuçlarının belli olmaya başlamasıyla dünyanın dört bir yanından Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a tebrik yağdı. AK Parti'nin başarısı özellikle Suriye muhalefetinde memnuniyetle karşılandı. 12 muhalif grup yayımladıkları ortak yazılı açıklamada, son dönemde Ortadoğu'da yaşanan hassas gelişmeler nedeniyle AK Parti'nin Türkiye'deki seçimi kazanmasının önemi olduğunu ifade etti.



DEMOKRASİ ŞÖLENİ



Muhalif gruplardan İslam Ordusu, Şam Kolordusu ve Birinci Alay ise ayrı olarak yayımladıkları mesajlarında, Türkiye'nin bölgede istikrarın sağlamasına yönelik örnek tutumunun devamını dileyerek, AK Parti'nin tek başına iktidar oluşunu kutladı. Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal de seçim sonuçlarından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan, Davutoğlu'nu tebrik etti. Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, “Meşal'in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu'nu arayarak, Türkiye'deki demokrasi şöleni nedeniyle tebriklerini ilettiği” belirtildi.



GANNUŞİ'DEN MESAJ


Tunus Nahda Partisi Başkanı Raşid el-Gannuşi seçim sonuçlarından dolayı Erdoğan'ı telefonla arayarak genel seçimde gösterdiği başarıyı kutladı. Ayrıca Nahda merkezinde konuşan Gannuşi, AK Parti'nin beklenmedik sonuçlar elde ettiğini ve Türkiye'nin Arap Baharı'nın başlangıcı olan Tunus devriminin yanında yer aldığını söyledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel,Davutoğlu'nu telefonla arayıp seçim başarısından dolayı tebrik etti. Merkel'in görüşmesine ilişkin yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “ Başbakanımız Şansölye Merkel'e seçimlerin yüzde 85'in üzerinde bir katılım oranıyla gerçekleştiğini, bu durumun Türk demokrasisinin olgunluğunu gösterdiğini, Türk halkının siyasi, demokratik ve ekonomik istikrardan yana tercihte bulunduğunu ifade etmiştir.”



DAVUTOĞLU'NU ARADILAR


Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Afganistan Devlet Başkanı Birinci Yardımcısı General Abdul Raşit Dostum, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Irak Türkmen Cephesi Türkiye temsilcisi Hicran Kazancı, Makedonya Devlet Bakanı Furkan Çako, AK Parti'nin kazandığı zafer nedeniyle Davutoğlu'nu tebrik etti.



ABD yine endişeliymiş!


ABD yönetimi yine karnından konuştu. Bir yandan seçim zaferi için AK Parti'yi tebrik eden ABD, diğer yandan da klasik 'kaygılıyız' mesajı verdi. Konuya ilişkin açıklama yapan Beyaz Saray Basın Sözcüsü Josh Earnest, Türkiye'yi kutladıklarını belirterek seçim sonucunda kurulacak yeni hükümetle çalışmayı sabırsızlıkla beklediklerini söyledi. Basın ve ifade özgürlüğü bağlamında kaygılarını dile getirdiklerini ifade eden Earnest, bunu Türkiye ile paylaştıklarını bildirdi .Dışişleri Bakanlığı Basın Bürosu Yöneticisi Elizabeth Trudea da “Seçimlere katılan Türkiye halkını tebrik ediyoruz. ABD, yeni seçilen meclis ve kurulacak hükümetle çalışmayı dört gözle bekliyor” dedi. Trudeau, basın özgürlüğü konusundaki endişeleri dile getirerek, Türkiye'ye, anayasasında bulunan demokratik değerlerin savunulması konusunda çağrı yaptıklarını söyledi.


#İslam Ordusu
#Şam Kolordusu
#1 Kasım seçim sonuçları
8 yıl önce