|

Fiber optik kablolar deprem sensörü olarak kullanılacak

Türkiye’de yüksek hızlı internet için kullanılan fiber optik kablolar yakında hayatımızı kurtarabilir. Bilim insanları fiber optik kablo altyapısı ile sismik faaliyetleri inceleyebilecek.

Yeni Şafak
13:03 - 24/10/2017 Salı
Güncelleme: 13:08 - 24/10/2017 Salı
Yeni Şafak
Fiber optik kablo ağının sismik araştırmalar için nasıl kullanıldığını gösteren bir harita.
Fiber optik kablo ağının sismik araştırmalar için nasıl kullanıldığını gösteren bir harita.

Geleneksel kablolara göre çok daha yüksek hızlara ulaşan fiber optik internet kabloları ile ilk defa sismik faaliyetlere yönelik bir araştırma başlatıldı. Şehirlerin altında kilometrelerce uzanan bu kablo ağları, Stanford Üniversitesi tarafından geliştirilen sistem ile sismik hareketleri ölçmek için kullanıldı. Yani depremlerin tespit edilmesi için kullanılan kablo hatları, ekstra bir kazı işlemi gerektirmeden kullanılabilecek bir kaynak halini aldı.


Depremleri önceden tespit edebilecek

Bilim insanları tarafından aktarılan detaylara göre fiber hatlar lazer kaynaklar ile takip ediliyor ve oluşan titreşimlerin büyüklüğü ile yönü hakkında bilgi alınabiliyor. Birden fazla sismik dalgayı algılayabilen sistem, düşük şiddetteki depremleri bile görebiliyor.

Fiber optik kablo ağına benzer sistemlerin daha önce düşünüldüğünü belirten bilim adamları mevcut altyapının yeni sistem ile çalışarak fark yaratabileceğini söylüyor. Ölçüm yapmak için kabloların yüzeye değmesi gerekmiyor ve bu da süreci çok daha kolay ve ucuz hale getiriyor. Sistemin tek olumsuz yanı henüz her yerde fiber altyapının kurulmamış olması. Eğer bu sistem sağlıklı olarak çalıştığını ispat ederse her yere hem hızlı internet hem de deprem uyarı sistemi kurulabilecek.

#Fiber optik
#internet
#kablo
#deprem
7 yıl önce