|

Google artık 'zincirleme soruları' yanıtlayabiliyor

Google sesli arama algoritmasını yeniledi. Kademeli analiz yeteneği kazanan arama motoru, artık kompleks sorularımıza da yanıt verebiliyor.

Yeni Şafak ve
15:28 - 17/11/2015 Salı
Yeni Şafak

Google, mobil arama algoritmasını yeniledi. Bunun anlamı artık yaptığımız sesli aramalara çok daha geniş çaplı cevap verebiliyor oluşu.



Google'ın resmi blogunda yayımladığı

, yeni algoritma ile birlikte çok katmanlı sorulara (yani birden fazla aşamaya sahip olan sorular) cevap verme yeteneği kazanan uygulama şimdilik Android ile iOS desteğiyle sınırlı.



Örneğin herhangi bir şehrin x yılındaki nüfusunu sorduğumuzda bundan önce karşımıza ilgili arama sonuçlarını listeleyen Google artık doğrudan cevabı sesli olarak aktarabiliyor bizlere. Keza bir diğer önemli yenilik de artık 'en-li' kalıpları (en büyük, en geniş vs.) kavrayabilmesi ve dahası sıralayabilmesi.



Misal Türkiye'nin en yüksek dağını sorduğumuzda bize doğrudan Ağrı Dağı yanıtını verirken, en yüksek dağlarını sormamız halinde de listelemelerini yükseklik bazlı hazırlıyor. (Gerçi Türkiye'den gitme sebebimiz anlaşılması için yoksa henüz bizde geçerli değil.)



Örneklerle gidelim en iyisi:


  • Galatasaray'ın en golcü oyuncuları kim?
  • Türkiye'nin en kalabalık şehirleri hangileri?
  • Tarkan 1994 yılında hangi kasedi çıkardı?
  • Van depreminde kaç kişi öldü?
  • Bursa şampiyon olduğunda Türkiye cumhurbaşkanı kimdi?

Gördüğümüz üzere buradaki en enteresan soru sonuncusu. Çünkü cevaplamak için oldukça zincirli bir analiz gerektiyor. İşte başta söylediğimiz 'çok katmanlı' terimi ile kastettiğimiz bu idi.



Google'ın da kabul ettiği üzere tabii ki henüz mükemmellikten oldukça uzak ancak yine de eskisine kıyasla çok daha iyi olduğunu ifade etmemiz gerek.



Bu arada güncellemenin kademeli biçimde geleceğini de not olarak düşelim. Bizde henüz yukarıdaki gibi 'katmanlı' sorulara yanıt yok.





  • Bu arada gerçi konuyla alakasız ama bu vesileyle Google ile Facebook'un küçük bir iş ortaklığına imza attıklarının da notonu düşelim. Bundan sonra yapacağımız Google aramalarında Facebook'taki paylaşımlara
    ilişkin aktiviteler de listenelenecek. Bu da aklımızda olsun.

#google
#arama motoru
#internet
#facebook
8 yıl önce