|

Google Chrome tam bir batarya düşmanı!

Microsoft'un yaptığı son testler Google Chrome'un aşırı RAM tükettiğini kanıtladı. Google, daha düşük RAM tüketimi yapan bir Chrome, Microsoft ise daha hızlı bir Edge üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Yeni Şafak ve
11:37 - 21/06/2016 Salı
Güncelleme: 08:37 - 21/06/2016 Salı
Yeni Şafak
Google Chrome'un aşırı RAM tüketimi yaptığı bir kez daha kanıtlandı.
Google Chrome'un aşırı RAM tüketimi yaptığı bir kez daha kanıtlandı.

Günümüzde yüz milyonlarca insan her gün aktif olarak internet kullanıyor. Tabii herkesin farklı tercihi var. Kimi

Google Chrome

, kimi

Internet Explorer

(Edge), kimiyse

Mozilla Firefox

tercih ediyor.

Opera

ve

Safari

kullananları da unutmamak lazım tabii ki.



Bildiğimiz üzere yıllardır Google Chrome ile Explorer/Edge arasında kıyasıya bir rekabet var. Zira küresel çapta en çok tercih edilen internet tarayıcıları bu ikisi. Fakat ne hikmetse herkesin en çok şikayetçi olduğu tarayıcılar da yine bunlar. Örneğin Explorer'ın rakiplerine göre çok yavaş olduğu ve sürekli takılmalar yaşandığı, Chrome'un ise rakiplerine oranla çok daha fazla RAM ve haliyle batarya tükettiği bilinir.



RAM tüketiminin üzerinde biraz durmak gerekiyor. Zira Opera, geçtiğimiz haftalarda yeni nesil batarya dostu 'düşük güç tüketimi' özelliğini tanıtmıştı. Bu özellik ile bilgisayarlar çok daha az RAM tüketeceği ve internette vakit geçirirken bataryanın hızla tükenmeyeceği açıklanmıştı. Yani bu alanda bir beklenti olduğu aşikar.





İşte Microsoft Edge (Explorer'ın yerine gelen yeni internet tarayıcısı) buradan hareketle bir reklam/test yapmaya karar verdi. Aynı marka ve modelde 4 laptop yanyana dizildi, sırasıyla Firefox, Edge, Chrome ve Opera açıldı. Bu tarayıclarda video oynatılmaya başlandı ve hangi bilgisayarın kaç saat dayanacağı test edildi.



İşte o video:




Görüntülere göre Microsoft Edge 7 saat 22 dakika ile zirvede yer alıyor. Ardından 6 saat 18 dakika ile Opera geliyor ki bu değer Opera'ya gelen yeni özelliğin başarılı olduğunu gösteriyor. Sonrasında 5 saat 9 dakika ile Firefox, 4 saat 19 dakika ile de Chrome geliyor.



Gördüğümüz üzere test sonuçları, Chrome'un aşırı RAM, dolayısıyla da batarya tüketimi yaptığını doğruluyor.



Tabii işin bir de diğer cephesi var. Batarya ömrü önemli ancak hız da önemli. Yani internet üzerinde bir arama yaparken, işlem çubuğunun yavaş ilerlemesi birçok insanın canını sıkar. Microsoft bu video ile 'batarya dostuyuz' diyor ancak hız konusundaki namı hiç de iyi değil. Ayrıca Chrome'un düşük RAM tüketimi, Microsoft'un da daha hızlı tarayıcı için çalışmalar yaptığını biliyoruz. Bu çalışmaların nasıl sonuç vereceğini hep birlikte göreceğiz.


#İnternet tarayıcısı
#Microsoft Edge
#Google Chrome
#Opera
#Firefox
#RAM tüketimi
8 yıl önce