|

Kara Kutu’ya neşter

Dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketlerinden IBM yapay zekanın önyargılarını tespit edecek. Şirket geliştirdiği araçla yapay zekanın önyargılara sahip olup olmadığının belirtilerini tarayarak gerekli düzenlemeler konusunda önerilerde bulunacak.

Haber Merkezi
04:00 - 22/09/2018 Cumartesi
Güncelleme: 05:55 - 22/09/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
IBM yapay zekayı analiz edecek
IBM yapay zekayı analiz edecek

Dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketi IBM, algoritmaların verdiği kararların nasıl ve neden verildiğini anlık olarak analiz edebilecek bir araç geliştirdi. Fairness 360 (Adalet 360) adı verilen araç, yapay zekanın önyargılara sahip olup olmadığının belirtilerini tarayarak gerekli düzenlemeler konusunda önerilerde bulunacak. Teknoloji devleri ve diğer şirketler tarafından kullanılan algoritmaların karar verme sürecinde her zaman adil olmadığına dair endişeler son dönemde artıyor.

Birçok alanda etkin

Bu algoritmalar artık emniyet, sigorta veya internet içerikleri gibi pek çok alanda kullanıldığı için olası bir önyargının geniş etkileri olabilir. Algoritmalar genellikle “kara kutu” mantığına göre işliyor, yani çalışma sürecinde algoritma sahipleri hangi kararın nasıl ve neden verildiğini göremiyor. IBM’in bulut temelli yazılımı açık kaynaklı ve algoritma geliştirmek için yaygın olarak kullanılan platformlarla uyumlu olacak.

#Kara Kutu
#Dijital
6 yıl önce