|

Sinema ve diziler dile geliyor

Turkcell’in YGA işbirliği ile hayata geçirdiği Hayal Ortağım uygulaması, sesli betimlemeyi tüm TV ve sinema mecralarında yaygınlaştırmak için Sesli Betimleme Derneği ile seferberlik başlattı. Uygulamayla görme engelliler fimleri sesli dinleyebiliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/05/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:16 - 5/05/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Turkcell Engelli Çözümleri Ürün Yöneticisi Gamze Sofuoğlu
Turkcell Engelli Çözümleri Ürün Yöneticisi Gamze Sofuoğlu

Yayıncılık sektöründe sesli betimlemenin önemini vurgulamak ve sektörel olarak bu konunun gelişimini sağlamak amacıyla düzenlenen Sesli Betimleme (tasvir/tarif) etkinliğinde, engelli bireylerin teknolojik ihtiyaçlarına cevap veren fikirler üretmek ve bu fikirlerin uygulamaya geçirilmesi yönünde görüş birliğine varıldı. Sesli betimlemenin engellilerin hayatındaki yeri ve yayıncılıkta sesli betimleme konularının tartışıldığı etkinlikte konuşan Turkcell Engelli Çözümleri Ürün Yöneticisi Gamze Sofuoğlu şunları söyledi:

DÜNYADA BİR İLK

“Görme engellilerin sosyal hayata katılımlarına destek için geliştirdiğimiz Hayal Ortağım uygulamasında yer alan sesli betimleme teknolojisi ile; görme engellilerin vizyon filmlerini tüm sinema salonlarında, herkesle aynı anda, hiçbir görsel detayı kaçırmadan izleyebilmelerini sağlıyoruz. Uygulamamız filmi sesinden tanıyor ve filmle otomatik senkron olarak, diyalogların olmadığı tüm sahnelerdeki tüm görsel detayları görme engelli izleyiciye aktarıyor. Nisan 2018 itibariyle 90 vizyon filmini ve 14 bölümlük bir TV programını görme engellilere sesli betimlemeli ulaştırabilmiş olmanın gururunu yaşıyoruz.

YAYINCILARA TEŞEKKÜR

Bugüne kadar destekleriyle daha çok film betimlememizi sağlayan yapımcılara teşekkür ediyoruz. Diğer tüm yapımcılardan da filmlerini, dizilerini, TV programlarını milyonlarca engelli bireye eşit ve erişilebilir ulaştırabilmemiz için desteklerini bekliyoruz.”

  • Sesli betimleme kanunu bekliyoruz
  • Sesli Betimleme Derneği Başkanı Kenan Önalan, “Görme ve işitme engellilerin film izleyebilmelerine imkan sağlayan sesli betimleme uygulamaları dünyada 1980’lerde başladı. Türkiye’de ise ilk kez 2006’da Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde kurulan bir öğrenci grubunun çalışmalarıyla uygulamaya geçti. 2010’da ise Sesli Betimleme Derneği çatısı altında kurumsal yapılaşması oluşturuldu. Kanal D, TRT, Digiturk ve Tivibu gibi TV kanalları ve platformlarda sesli-yazılı betimlemeye yönelik çeşitli çalışmalar gerçekleştirildi. En büyük hedefimiz, sesli betimleme kanununun genişletilerek daha kapsamlı bir hale getirilmesi için çalışmaktır” dedi.
#Türkcell
#Sinema
#Dizi
#Gamze Sofuoğlu
6 yıl önce