|
Kader’den Hayat’a Demirkubuz’un değişimi

Zeki Demirkubuz, Türk Sinemasının 90 sonrası en önemli isimlerinden biri. Nuri Bilge Ceylan, Derviş Zaim, Semih Kaplanoğlu ve Reha Erdem ile bir kuşağı temsil ediyor. Her yönetmenin filmi kendisini ve çağını yansıtıyor elbet.

Demirkubuz’un filmografisine baktığımızda karamsar tablolar, insanın içindeki karanlığa işaret eden karakterler kendini gösteriyor. Zaten Dostoyevski hayranlığından kendisi de dem vuruyor. Karakterlerinde ve hikayelerinde de bunun yansımasını görüyoruz.

Demirkubuz’un yeni filmi Hayat’ta ise bir farklılık söz konusu.

Film, kendisine dayatılan hayatı kabul etmeyip evinden kaçan Hicran’ın hikayesini anlatıyor. Peşinde ise nişanlısı Rıza ve ailesi… Özellikle Rıza’nın saplantılı sevgisinin esasında sağlıklı sonuca evrilecek bir hikayeyi hazırladığına şahit oluyoruz. Demirkubuz’un Kader filminde de benzer bir hikaye vardı. Hicran yerine Uğur, Rıza yerine Bekir vardır. Uğur ve Bekir’in hikayesi fazlasıyla trajik ve kötü sonuçlanır. 2006 yılındaki Kader’den 17 yıl sonra Hayat’ta görüyoruz ki hikaye umuda evrilmiş.

Hayat, Zeki Demirkubuz’un hayata bakışında evrildiği noktayı işaret ediyor gibi. Acaba daha umutla mı bakıyor? Kader’deki benzer hikayede karanlıklar içinden çıkamayan yönetmen, Hayat’ın sonunda doğacak bir bebek ve birbirine kavuşan çiftin umutlu tablosu ile bitiriyor.

Her film yönetmenini yansıtır. Ticari film olmayan her yapım öyle ya da böyle yönetmenin kendisinden, hayata bakışından izler taşır. Ve aslında tam olarak hayata bakışını yansıtır. 60 yaşına 7 ay kalmış olan Zeki Demirkubuz’un 40’lı yaşlarında çektiği Kader’den bu yana çok değiştiğini Hayat’ta görüyoruz.

Geçtiğimiz günlerde İsmail Kılıçarslan ile sosyal medya üzerinden girdiği ‘monolog’daki Zeki Demirkubuz, Kader’deki Demirkubuz bence. Kılıçarslan’a yönelik ifadesi kabul edilemez. Kınıyorum. Paylaşımını sonradan silmesi de yanlışlığa işaret ediyor. Bu nâhoş durum ise Hayat’ın gişesine katkı sağlamış gibi görünüyor. Zira bugüne kadar en çok izlenen filmi Yeraltı 55 bin bilet satışını görebilmişti. Toplam 25 salonda gösterilmişti. Şimdi ise Hayat 135 salonda gösteriliyor ve daha ilk haftasında 40 bini görmüş durumda. Yani Hayat, Zeki Demirkubuz’un en çok izlenen filmi olacak. Bu da filmin kaderi.

#Film
#Sinema
#Abdulhamit Güler
4 ay önce
Kader’den Hayat’a Demirkubuz’un değişimi
İsmailağa buluşması
Nezahet, Zarafet ve Nezaket...
İmalat PMI, kredi kartı harcamaları ve Fed
Kim bu çılgın tüketiciler
Yıl 2030: Sokak köpekleri simülasyonu