|
Sinema, İsrail için harekete geçti

İsrail’in Gazze’de taş üstünde taş bırakmadığı, çocukları ayırt etmeden katliam yaptığı süreç dünya kamuoyunun gündeminden düşmüyor. Esir takasları için verilen arada Gazze’deki yıkımı gördük. Fekat görseli medyanın gücünü kullanan küresel endüstri diğer taraftan harekete geçti.

Hastaneleri vurmasına, ibadet yerlerini yıkmasına, çocukları katletmesine rağmen İsrail değil hala Hamas’ın suçluluğu ispat edilmeye çalışılıyor. Bunun için de müzik festivalinde yaşananlarla ilgili küresel etki uyandıracak bir belgesel hazırlanıyor. Fragmanı yayınlandı bile.

Hollywood başta olmak üzere dünya festivallerinin ve sinema endüstrisinin haber kaynaklarından olan Vareity’de yer alan habere göre yapımcılar Reinhardt Beetz, Duki Dror ve önde gelen İsrailli yapımcı/EP Danna Stern’in yer aldığı bir ekip işe koyuldu bile. Habere göre belgesel aynı zamanda Yossi Bloch ve Noam Pinchas gibi ödüllü film yapımcılarını ve başkalarını bir araya getiren kolektif bir yapıya sahip. Hatta yapımcılar şu anda filmi Avrupa’daki TV kanallarına satmak için görüşmelere başladı. Belgeselin adı da «Süpernova: Müzik Festivali Katliamı”…

Malumunuz, Hamas’ın İsrail’e saldırısı esnasında Supernova Müzik Festivali düzenleniyordu. Ve festival alanında çok sayıda kişi öldü. Alanda yer alan İsraillilerin anlatmasına ve daha birçok beyana rağmen festivaldeki katliamdan Hamas sorumlu tutuluyor. Gerçekleri anlatanlara karşı üç maymunu oynayan İsrailliler ve Batılılar, müzik festivalinde yaşananlardan Hamas’ın sorumlu olduğunu ‘ispat etmek’ için belgesel kozunu da kullanıyor.

Belgesel daha şimdiden Hollywood ve dünyanın büyük festivallerinin gündeminde. En geç birkaç ay içinde başlayacak gösterimlerle dünyayı dolaşacak olan belgesel ile insanların kanaatlerinin dönüştürülmesi hedefleniyor, elbette.

New York’tan Londra’ya, Barselona’dan Madrid’e, Paris’ten Moskova’ya kadar dünyanın dört bir yanında halklar sokakta, Filistin davasının gerçeklerine gözünü açmış durumda. Ancak yeni başlamayan bir süreçten bahsediyoruz. İsrail, Gazze’den çekilse de bitmeyecek. Mesele Filistin davasını uzun vadede de gündemde tutmak ve İsrail’in soykırım uyguladığını unutturmamak olmalı.

Süpernova: Müzik Festivali Katliamı, İsraillilerin elinde Batılı destekçileri ile yakında zamanda manipülasyonda ciddi araç olarak kullanılacak. Birçok ülkenin televizyonlarında da gösterilecek.

Hâlâ böyleyken Gazze’de yaşanan gerçekleri anlatmak için küresel etki uyandıracak güçlü yapımlar hazırlanıyor mu? Televizyonun klişe şablonları ile hazırlanan, haber belgeselinden öteye geçemeyen, sosyal medyadaki içeriklerden söz etmiyoruz. Ayrıca belgesel hazırlamak da yetmiyor. Daha hazırlık aşamasında dünyanın önemli merkezlerinin yayın mecraları ile görüşmek ve erkenden alan açmak da cabası…

Umarım bugüne kadar olduğu gibi yine sinema alanındaki propaganda ya da manipülasyona yenik düşmeyiz.

Umarım birileri çıkıp elini taşın altına koyar da dünyanın her yerinde izlenebilecek etkili filmler yapılır.

Umarım sinemanın gücünü, sosyal medyanın geçici etkisine tercih etmeyiz.

Umarım, Filistin halkının haklı davası ölümsüz film eserleri ile gelecek nesillere sahici şekilde aktarılır.

#Sinema
#İsrail
#Gazze
5 ay önce
Sinema, İsrail için harekete geçti
İsmailağa buluşması
Nezahet, Zarafet ve Nezaket...
İmalat PMI, kredi kartı harcamaları ve Fed
Kim bu çılgın tüketiciler
Yıl 2030: Sokak köpekleri simülasyonu