|
Trump köşesine çekilmeyecek
Donald Trump
Başkanlık görevini bıraktığı 20 Ocak’tan bu yana ilk halka açık konuşmasını
“Muhafazâkâr Siyasî Hareket Konferansı”
nda(
CPAC
) yaptı.
“Amerikan Muhafazâkâr Birliği(ACU)”
tarafından her yıl düzenlenen Konferans, Cumhuriyetçi siyasetçiler için önemli bir platform. CPAC, Cumhuriyetçi Parti’nin barometresi olarak biliniyor. Bu yıl Konferansın en dikkat çekici tarafıysa seçim kaybetmiş Trump’ın halkla ilişkiler organı gibi düzenlenmesiydi.

8 Kasım’daki 2022’de Temsilciler Meclisi’nin tamamı, Senato’nun ise üçte biri yenilenecek. Aday adayları bu aydan itibaren ön seçimlerde rakipleriyle yarışacaklar. Bu yüzden CPAC sahnesinde görünmek, Cumhuriyetçi siyasetçiler için önemli bir destek kaynağı sağlıyor.

Trump’ın Cumhuriyetçi Parti’yi
‘daha Sağ’
ve
‘daha popülist’
çizgide dönüştürdüğü kabul ediliyor. Seçim kaybeden ABD Başkanları genellikle köşelerine çekilir ve aktif siyasetten uzaklaşırlar. Trump ise bir yandan 2024 seçimlerinde yeniden aday olabileceğine dair sinyaller gönderiyor, diğer taraftan da parti üzerindeki nüfuzunu sürdürmek istiyor.
Cumhuriyetçiler’in Ana Akım kanadı ile
“Trumpist taban”
arasındaki makas ise giderek açılıyor. Anketlere göre Cumhuriyetçilerin çoğunluğu 2024’te aday olması halinde Trump’a oy verecekler. Yine Cumhuriyetçiler 2022 ve 2024’teki seçimlerde Trump’ın işaret edeceği adayları destekleyecekler. Ana akım Cumhuriyetçiler ise Trump’la seçim kazanamayacaklarını savunuyorlar. Trumpist kanat ile Ana Akım kanat arasında iç savaş yaşanıyor. Bu iç savaş, 6 Ocak’ta Trump yanlısı grupların ABD Kongresi’ni işgal etmeleriyle derinleşti. Temsilciler Meclisi ve Senato’daki yargılamalarda Trump aleyhinde oy veren 17 Cumhuriyetçi ise Trumpçılar’ın hedefinde. Pazar günü son bulan Konferans bu hesaplaşmanın da sahnesiydi.
Konferansa Trump döneminde ABD Başkan Yardımcısı olan
Mike Pence
katılmadı. Trump’ın “
korkak
” diye suçladığı, Kongre işgalcilerinin ise “
asın bu adamı
” diye bağırdığı Pence konferans daveti reddetti. Trump’ı 6 Ocak olaylarını kışkırtmakla suçlayan Senato Azınlık Lideri
Mitch McConnell
ise davet bile edilmedi. 2015-2021 arasında “Senato Çoğunluk Lideri” olarak görev yapan McConnell halen Washington’da en yüksek rütbeli Cumhuriyetçi. Trump muhaliflerine kapıları kapatan CPAC, Trump’ın parti üzerindeki nüfuzunu tescil etti.
Konferans girişinde Trump’ın altından bir heykelinin sergilenmesiyse ilginç yorumlara yol açtı. Trump muhalifleri bu sahneyi
Hazreti Musa
’nın esaretten kurtardığı Yahudilerin, Hazreti Musa’nın aralarında bulunmadığı bir zamanda altından bir buzağı putu yaparak yoldan çıkmalarıyla benzeştirdiler. Senato’da Trump’ın en şiddetli muhaliflerinden Cumhuriyetçi Senatör
Ben Sasse
ise Trump’ın putlaştırıldığı bir siyasetin tehlikelerine dikkat çekti.
Konferansta konuşan Trump 2020 seçimlerini kazandığı iddiasını tekrarladı. Trump, yargılamalarda aleyhine oy kullanan 17 Cumhuriyetçiyi
“Sözde Cumhuriyetçiler”
olarak niteledi.
“Sahte Cumhuriyetçilerden kurtulun”
diyen Trump, yeni bir parti kuracağı iddialarını reddetti. Trump 2024’de aday olabileceği imasında bulunurken, diğer birçok konuşmacı Trump muhaliflerine ön seçimlerde cehennem hayatı yaşatacaklarını ilân ettiler.
Trump 2024’de Başkanlığa aday olmasa bile kimin aday olacağına karar verecek güçte. Bu yüzden 2024’de aday olmayı düşünenler Trump’ın yanında görünmek için yarışıyorlar. CPAC anketlerinde Trump yüzde 55 oranında destek alırken, Florida Valisi
Ron DeSantis
yüzde 21 ile ikinci sırada yer aldı. Anketi yorumlayan analizcilere göre 2024’teki Başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin Başkan adayı “Trump” veya “Trump’ın desteklediği bir isim” olacak.
Amerika’da Cumhuriyetçi Parti daha Sağ’a, Demokrat Parti ise daha Sol’a doğru evriliyor. Bir zamanlar Cumhuriyetçi Parti’nin ana akım liderliğine isyan eden
“Çay Partisi”
hareketi vardı. Trump da Çay Partisi’nin açtığı kanaldan yürüyerek ABD Başkanlığına kadar yükseldi. Artık Cumhuriyetçi Parti tabanı, Trump’ın tabanı oldu. Ana Akım Cumhuriyetçiler ise “azınlık” durumuna düştüler.

Öyle ki, Partiyi Merkez Sağ çizgiye çekmek için yeni bir isyan hareketi başlatmayı düşünenler var. Önümüzdeki süreçte

Parti içindeki hesaplaşma kızışacaktır.

#Trump
3 yıl önce
Trump köşesine çekilmeyecek
Mülâhaza etmek
Siyasetçileri bürokratlara kurban etmek
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’