|
‘Casus oyunu’
Orijinal adı,
Spy Game
, Türkçesi
Casus Oyunu
.
Tony Scott
yönetmiş.
Robert Redford
,
Brad Pitt
başrolleri paylaşmışlar.
Aynı türden
Body of Lies
da var… Mutlaka izlenmeli… Güncel olaylara çok iyi ışık tutuyorlar…

Bugünün gazetelerinde, dünün internet sayfalarında ve TV haberlerinde mutlaka dikkatinizi çekmiştir.

Başlık şu: “İngiliz casusu İstanbul’da ölü bulundu”

Eski İngiliz askeri istihbarat görevlisi olduğu açıklanan 48 yaşındaki
James Gustaf Edward Le Mesurier
, Beyoğlu ilçesi Tophane sahili yakınlarında bir sokakta ölü bulunmuş.

Le Mesurier’in eşi, kocasının uyku ilacı kullandığı söylemiş. Polis ekipleri de düşmeye bağlı ölüm şüphesi üzerinde duruyorlarmış. İstanbul Valiliği, olayla ilgili geniş kapsamlı adli ve idari inceleme başlatmış.

Haberlerde bir de küçük ama gözden kaçmaması gereken ayrıntı yer alıyor. “James Gustaf Edward Le Mesurier, Suriye’de
‘Beyaz Baretliler’
olarak bilinen gruba desteği ile tanınıyordu.”

Bazı yayın organları İngiliz ajanın “eski” çalışan olduğunu söylüyor. 48 yaş, bu işte “eski” kabul edilmek için biraz abartılı değil mi? Biz bu “emekli ajan” numarasını yemeyenlerdeniz. Siz?

Sabah Gazetesi’nin uzun yıllar Dış Haberler Servisi Şefliği'ni yapan,
Sedat Sertoğlu
ile yabancı istihbarat servislerinin Türkiye’deki faaliyetleriyle ilgili bir mülakatı hatırladım…

2013 yılı başlarında yayınlanmıştı… Seroğlu, dünyada casusluk faaliyetleri bakımından en aktif ülkelerin sırasıyla ABD, Çin, Rusya, İsrail ve İngiltere olduğunu söylüyordu.

İhlas Haber Ajansı’nın sitesinde 27 Eylül 2016 tarihli ve “Çarpıcı 15 Temmuz açıklaması! Yabancı ajanlar Türkiye’de yaygınlaştı mı?” başlıklı bir haber var. Finansal İstihbarat Uzmanı
Muhammed Taha Gergerlioğlu
, yabancı istihbarat mensuplarının çeşitli sivil toplum ve gruplarla toplantı yaptıklarını ileri sürüyor; “Bilhassa İstiklal Caddesi ve civarındaki otellerde son dönemlerde farklı hareketlikler görülmektedir” diyor.
1995 yılında,
Milliyet
gazetesi,
CIA
eski direktörlerinden biriyle Amerika’da yapılan mülakatın çevirisini yayınladı. Dün gibi aklımda… Bu zat, Türkiye’nin gelecek 20 yıl içinde büyük olaylara gebe olduğunu belirterek, dağılan Sovyetler Birliği’nden 5.000 ajanı Türkiye’ye kaydırdıklarını söylüyordu.
Geçen yıl CIA Direktörü
Gina Haspel
, ‘teşkilatın’ yeni stratejisini açıklarken ABD’ye rakip ulus devletlere karşı casusluk faaliyetlerine odaklanacaklarını, özellikle Arapça, Çince, Farsça ve Türkçe konuşan ajanlar çalıştıracaklarını belirtiyordu…

Bunlar medyanın yazdıkları… Bir de yazmadıkları var tabii… Mesela Alman gizli servisi BND’nin Türkiye’de cirit attığını bilmeyen yok. Ya da İsrail’den Mossad’ın, İran’dan VEVAK’ın, Rusya’dan SVR’nin hangi taraklarda bezi olduğunu mutlaka bizimkiler izliyorlardır.

Bizim istihbarat bu kadar başarılı olmasaydı pek çok melanetin önüne bu kadar erken geçilemez; Güney Doğu’da ve güney sınırımızda Silahlı Kuvvetler’in başarısı bu kadar sağlam bir şekilde tahkim edilemezdi.

Her ülke kendi çıkarını korumak için ABD istihbaratının “kitle imha silahı” olarak tanımladığı iletişim ve istihbarat araçlarını kullanacaktır tabii ki…

Ancak sonucu kim daha cesur, daha bilgili, daha etkili ise o belirleyecektir.

Bir Veda Bir Başlangıç
  • İş Bankası Kültür Yayınları, çok değerli bir kitabı yayınları arasına katmış. Tarihçiler
    Kasım Mete Teke ve Bora Öncü
    , sayısız belge ve fotoğraf tarayarak bir derleme yapmışlar. Bana yollamışlardı, uzun zamandır bekliyordu. 10 Kasım’a kısmetmiş…
  • Atatürk’ün ebedi istirahatgâhı Anıtkabir hakkında 630 sayfalık müthiş bir eser
    Anıtkabir: Bir Veda Bir Başlangıç
    . Tarihçiler, araştırmacılar, çocuklar, gençler ve konuya ilgi duyan herkes için çok yararlı bir kaynak olmuş.
  • Atatürk
    ’ün vefatından sonra yapılan törenler, cenazenin nakli, Anıtkabir’in yerinin tespiti, projelendirilmesi, inşası ve tanıtımının anlatıldığı belgeler ve fotoğraflarla dolu kitap Anıtkabir’le ilgili güncel bilgilere de yer veriyor. Orada bulunan kitabelerdeki metinler ve günümüz Türkçesi’yle anlamları, Barış Parkı, Anıt Bloku ve içindeki heykel grupları, Aslanlı Yol ve Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi tanıtılan eserler arasında.
  • Atatürk’ün vasiyeti ile Atatürk’ün vefatından sonra yayınlanan gazetelerin sayfalarının, “Türk Basınında Yas” başlıklarının da yer aldığı Anıtkabir kitabının tüm hakları araştırmacılar tarafından Anıtkabir Komutanlığı’na devredilmiş. Ellerine, zihinlerine sağlık…
#Spy Game
#Tony Scott
#Brad Pitt
#Milliyet
#Muhammed Taha Gergerlioğlu
4 лет назад
‘Casus oyunu’
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!
Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
İsrail’le ticaret ve Deutsche Welle