‘Beni ateşten yarattın, Adem’i ise topraktan’

04:0014/07/2016, Perşembe
G: 13/09/2019, Cuma
Aydın Ünal

Allah Teala, topraktan Adem'i yaratır, bütün meleklere “Adem'e secde edin!” diye buyurur. Bütün melekler Adem'e secde ederler, ama İblis hariç.



Allah Teala İblis'e der ki: “Emrettiğim halde, seni secdeden alıkoyan nedir?



İblis, yani Şeytan der ki: “Ben ondan hayırlıyım.”



Şeytan kendisini neden Adem'den daha hayırlı görür? Neden kibirlenir? Neden Adem'i küçümser?



Ayette Şeytan'ın kibrinin sebebi de aktarılıyor: “Beni ateşten yarattın, O'nu (Adem'i) ise topraktan...”



İnsanın tarihine ilişkin olarak bize bildirilen ilk hadiselerden biridir bu.



Habil ile Kabil'den önce, Hz. Adem ve Havva'nın yeryüzüne indirilmesinden önce, Cennet'te yaklaşmamaları gereken ağaca Şeytan'ın telkiniyle yaklaşmalarından önce olmuştur bu hadise.



Mühlet isteyen ve kendisine mühlet verilen Şeytan, belli ki, o andan itibaren insanları aldatmak için hep o “kibir” damarını kullanmıştır.



Şeytan, “beni ateşten yarattın, onu ise topraktan” diyerek isyan etmişti.



Peki insanlık ne yaptı ve ne yapıyor?


“Beni zengin yarattın, onu ise fakir”



“Beni sağlıklı yarattın, onu ise engelli”



“Beni beyaz yarattın, onu ise siyah”



“Beni medeni yarattın, onu ise bedevi”



“Beni Batı'da yarattın, onu ise Doğu'da”



“Beni Türk yarattın, onu Kürt”


“Beni Türkiyeli yarattın, onu Suriyeli”



Oysa hepsini yaratan, hepimizi yaratan, dilediği gibi yaratan Allah'tır.



Kim ki, yaratılış özelliklerini, bir kibir vasıtası, bir üstünlük vasıtası olarak kullanıyorsa, işte, insanın tarihinin daha en başında isyan eden Şeytan'a uymuştur.



İlk ırkçı Şeytan'dır. Irkçılık Şeytan'dandır, Şeytan'ın tuzağına düşmektir.



Irkçılık, doğası gereği, öyle ciddi bir hastalıktır ki, tam da İblis'in hedeflediği, arzuladığı şekilde, imanın bile önüne geçebilir.



Sınırımızın içinde olsun, dışında olsun; şehrimizde, semtimizde, sokağımızda olsun; bir başkasına ilişkin konuşurken, bu en büyük Şeytani tuzağa düşmekten Allah bizi korusun.



konusu, kimi kesimler tarafından tamamen ırkçı mülahazalarla ele alınıyor; bir kez daha tekrar edelim: Allah onlara şifa versin.



Ama, başka kaygıları, endişeleri olanlar da var.


Aşıyla, işiyle, güvenliğiyle, geleceğiyle, ülkesinin huzuruyla ilgili endişelere kapılanlar da var.



Kaygılanan, endişelenen kesimler de hiç kuşkusuz haklıdırlar; ama kaygı ve endişeleri de tamamen yersizdir.



“Suriyelilere, AK Parti seçmeni olacakları için vatandaşlık verilecek” deniliyor.



AK Parti böyle ucuz hesapların içine girmez, zaten ihtiyacı da yok.



“Suriyeliler işimizi elimizden alacak” deniliyor.



Tam tersine, kalifiye Suriyeliler, ülkenin ekonomisine güç katarlar.



ABD ekonomisini ve Avrupa ülkelerinin ekonomilerini güçlü yapan, bütün dünyadan topladıkları kalifiye elemanlar değil mi? Yıllardır en zeki, en yetenekli gençlerimiz Batı'ya göç etmiyor mu? Ya Fransız milli takımındaki Araplar? Alman milli takımındaki Türkler?



Peki Türkiye, Suriyeli teröristleri mi vatandaş yapacak?



Hayır, asla! Bugüne kadarki tüm vatandaşlık prosedürlerinde olduğu gibi her bir aday çok detaylı incelemelerden geçecek.



İleride bir güvenlik sorunu, özellikle de bir bütünlük sorunu çıkar mı?



Bizim ciddi manada Arap nüfusumuz zaten var. Hiç bir zaman da bir Arap sorunumuz olmadı ve yine olmayacak.



Tekrar edelim: Suriyelilerin vatandaşlığa alınmasıyla ilgili kaygıların tamamı yersiz. Tam tersine, Suriyelilerin vatandaşlığa alınması, Türkiye'nin, Türkiye ekonomisinin önüne çıkan en büyük fırsatlardan biridir. Keşke Suriyeliler vatandaş olmayı kabul etseler; keşke savaş bittikten sonra bile burada kalsalar.



İçine kapanarak büyük devlet olunamayacağını yakın geçmişte yaşayarak gördük; Türkiye, bilim insanları, sanatçılar, nitelikli insanlar, kalifiye çalışanlar için ne kadar büyük bir cazibe merkezi olursa, o kadar da büyük bir devlet olur.



Osmanlı ve Selçuklu devletlerimizi ordularından ziyade, Şeytan'ın hastalığı olan ırkçılığı dışlayıp, herkese kucak açmaları büyük devletler haline getirmişti. Hatırlatmış olalım.


#Suriyelilere vatandaşlık
#Adem
#Şeytan