|
Ovp: İstikrar ve güvenin muhteşem dönüşü

Ekonomide zor günler geçiriyoruz; yüzde 59 oranına ulaşan enflasyon bunun göstergesi.

Yüksek enflasyon dünyanın her yerinde hükümetleri zorlar hatta koltuğundan eder. 28 Mayıs seçimlerinde ise bu olmadı. Çünkü seçmen, ekonomiyi ancak Erdoğan’ın düze çıkarabileceğini düşündü. Cumhurbaşkanı Erdoğan da seçim sonuçlarını iyi okuyarak ekonomide gerekli adımları atmaya başladı. Cevdet Yılmaz, Mehmet Şimşek ve Ömer Bolat’ın kabinede yer alması, Merkez Bankası’nın başına Hafize Gaye Erkan’ın getirilmesi ilk adımlardı. Önceki gün açıklanan Orta Vadeli Program umut ve heyecanı daha da artırdı.

Amerika, İngiltere, Almanya gibi dünyanın büyük ekonomileri istikrar ve güven ile ayakta duruyor ve büyüyorlar. Bu ekonomilerde aktörler sürprizle karşılaşmayacaklarını biliyorlar. Hükümetler değişse bile ekonomi politikalarının keskin kırılmalar yaşamayacağına inanıyor, önlerinde belirsizlik görmüyor ve uzun vadeli kararlar alabiliyorlar.

AK Parti iktidarları ekonomiyi güven ve istikrar üzerinde büyüttü. 2000 ve 2001 krizleri sonrasında IMF Türkiye’ye sömürge valisi gibi yerleşmiş, kontrolü eline almıştı. AK Parti ile birlikte IMF’in kırbacı Türkiye ekonomisinin üzerinden kalktı ama kontrol ve disiplin elden bırakılmadı. 2006 yılında ilk Orta Vadeli Program yayınlandı. 2002-2006 arasında istikrar ve güveni test eden ekonomi aktörleri ilk OVP’yi olumlu yönde satın aldılar ve pozisyonlarını buna göre belirlediler. Sonraki yıllarda da OVP’ler özenle hazırlandı, hedeflerin tutturulmasında hassasiyet gösterildi.

Ekonomide istikrar ve güven son yıllarda ciddi hasar almıştı. OVP’ler de bu iklimde çok dikkat çekmediler, itibar görmediler.

2024-2026 dönemini kapsayan son OVP, itimat ve itibarın geri döndüğü bir ortamda açıklandı. Hedefler son derece gerçekçi ve ulaşılabilir. Uçuk, abartılı, afaki hedefler yok. Türkiye gerçeklerini kabul eden, iyi analiz eden ve çözüm önerilerini de buna göre sıralayan bir program. Ekonomi kadrosu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde güçlü ve dirayetli. Bu program, 3 yılın sonunda hedeflerine kolayca ulaşabilir. Tek şart var: İstikrar ve güven ortamının aynen bugün olduğu gibi devam edebilmesi. İstikrar ve güveni dışardan sarsacak girişimler kadar içerden sarsacak girişimler de engellenebilirse, bu yıl sonunda 1 trilyon dolar GSMH rekorunu kırabilir, 2026 sonunda tek haneli enflasyonla düze çıkabiliriz.

“Ekonomi batsın da bize fırsat doğsun” diye ellerini ovuşturanlar hayal kırıklığı yaşıyorlar. Ekonomi emin ellerde. Ama bu iklimin muhafaza edilmesi gerekiyor. Bu konuda da herkese sorumluluk düşüyor. Yanlışa cesaretle yanlış diyebilirsek, istikrar ve güveni kimse sarsamaz.

Akşener Kime Konuşuyor?

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve arkadaşları 28 Mayıs seçimlerinden bu yana 6’lı masaya ilişkin üst üste açıklamalar yapıyorlar ama tam olarak ne dediklerini, kime konuştuklarını anlamak mümkün değil. Üstü kapalı, imalı, muğlak açıklamalar. Biraz masadalar, biraz değiller. Masa biraz ayakta, biraz değil. Yerel seçimde ittifak olacak ama olmayacak. Tamamen belirsizlik.

Sayın Akşener’in böyle belirsiz açıklamalar yapmasında bir muhatap yokluğunun da etkisi var. Muhatabı olması gereken Kemal Kılıçdaroğlu kan revan parti içi mücadele veriyor. İsyanlar, itirazlar, danışman krizleri içinde Akşener’i duyacak halde değil. Sadece Kılıçdaroğlu değil, CHP de kayıp. Şu anda ortada bir parti yok. Meral Hanım da mecburen karanlıkta ıslık çalıyor.

CHP 100 Yaşında

CHP yarın kuruluşunun 100’üncü yıldönümünü kutlayacak. 9 Eylül 1923’te kurulan parti, 100’üncü yılını tarihinin en büyük burukluğu içinde kutluyor. Menderes’e yenildiğinde, genel başkanlık koltuğunu Ecevit’e kaptırdığında, hatta bölündüğünde bile CHP bu kadar kötü durumda değildi. 100’üncü yıl sürprizi olarak artık miadını doldurmuş CHP kendisini fesh ettiğini açıklasa, memleket için çok hayırlı olur ve gerçek Türkiye Yüzyılı işte o zaman başlar.

Mustafa Ağabey’in Başı Sağ Olsun

İstanbul’daki sel felaketi tedbirsizlikle birleşince arkasında ağır hasar bıraktı. Acı bize, Yeni Şafak ailesine de dokundu. Yazı İşleri Müdürümüz Mustafa Kahraman’ın eşi Yıldız Hanım sele kapılarak vefat etti. Mekanı Cennet olsun inşallah. Mustafa Ağabey’in, çocuklarının, Yeni Şafak ailesinin başı sağ olsun.

#Siyaset
#Ekonomi
#Aydın Ünal
9 ay önce
Ovp: İstikrar ve güvenin muhteşem dönüşü
Dijital mahremiyet ve meşrulaş-tırıl-an kötülükler
Sessiz gemi
Arafat: Dönüşü olmayan yeni bir yol
G-7 zirvesi ve beklentiler
Sosyal denge tazminatı ödemesinde geçici görev ayrıntısı