2022 yılında ekonomide öne çıkanlar

Erdal Tanas Karagöl
Erdal Tanas KaragölYeni Şafak Gazete Yazarı
04:00, 22/12/2022, Perşembe • Yeni Şafak Haber Merkezi
2022 yılında ekonomide öne çıkanlar
2022 yılı, dünya ekonomisinde
Kovid-19 salgınının bitmesiyle başlayan yeni dönemde, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile birlikte başta enerji krizi olmak üzere enflasyon
ve daha bir çok alanda etkisinin yaşandığı bir yıl oldu.

ENFLASYON ORANLARINDA ARTIŞ

Birçok gelişmiş ülkelerde olduğu gibi gelişmekte olan ülkelerde de enflasyon ekonomik meselelerin başında geldi.

Geçmiş yıllarda gelişmiş ülkeler yüzde 1-2 oranında enflasyonu ekonomik faaliyetlerde dinamikliği sürdürmek için gönüllü olarak isterken,
artık birçok Avrupa ülkesinde yüzde 10 seviyelerine çıkan enflasyon oranları satın alma gücünü derinden etkileyen önemli bir mesele oldu.

Artan enflasyon ile merkez bankaları daha görünür olurken, merkez bankalarının faiz artırım kararları, yüksek enflasyon ve yüksek faizlerin beraber olduğu bir dönemden geçiyoruz.

Bu durum birçok ülkede enflasyonu kontrol altına alma amacı taşırken ekonomide yavaşlama ve durgunluğun yaşandığı görülmekte, bu da başta istihdam ve yaşama standartlarını olumsuz etkilemektedir.

ENERJİ KRİZİ

2022 yılında en çok gündeme gelen diğer bir husus enerji arz güvenliği oldu. Enerji arz güvenliği meselesinin,
2022 yılı biterken, 2023 yılında da etkisini devam ettireceği beklenmektedir.

Bu nedenle enerji arz güvenliği sorununun başta Avrupa ülkeleri olmak üzere enerjide dışarıya bağımlı olan birçok ülkede üzerinde durulması gereken ciddi bir husus olduğu açıktır.

Avrupa ülkelerinde, enerjide dışarıya özellikle
Rusya’ya bağımlılığın azaltılması ve enerji arz güvenliğinin çeşitlendirilmesi için alternatif enerji kaynaklarının gündeme geldiği
ve başta da yenilenebilir enerjinin toplam enerji tüketimindeki içindeki payının arttırılması için yeni bir dönemi de tetiklediği açıktır.
Bu yeni dönemde,
mevcut enerji denkleminde değişiklikler olabileceği gibi, enerji denkleminde yeni aktörler ve ülkeler olması nedeniyle enerjide dengelerin
tamamen değişebileceğini de öngörmekte fayda vardır.

EKONOMİK DURGUNLUK

Kovid-19 ile başlayan ekonomideki kriz ve artan faiz oranları ekonomide yavaşlamayı da beraberinde getirdi.
Ekonomilerdeki durgunluğun sosyal yardımlara olan ihtiyacı arttırması ve enflasyondaki artıştan dolayı hayat standardında meydana gelen düşüş nedeniyle ekonomik aktivitenin arttırılması en önemli ekonomik politikalardan birisi olacaktır.
Bu nedenle
, ekonomideki durgunluğun giderilmesi, ekonomik büyümenin hızlandırılması ve hayat standartlarındaki iyileşmenin sağlanması ve 2022 yılında meydana gelen tüm ekonomik ve sosyal kayıpların telafi edilmesi için 2023 yılından beklentiler yüksektir.
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026