|
2022 yılında ekonomide öne çıkanlar
2022 yılı, dünya ekonomisinde
Kovid-19 salgınının bitmesiyle başlayan yeni dönemde, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile birlikte başta enerji krizi olmak üzere enflasyon
ve daha bir çok alanda etkisinin yaşandığı bir yıl oldu.

ENFLASYON ORANLARINDA ARTIŞ

Birçok gelişmiş ülkelerde olduğu gibi gelişmekte olan ülkelerde de enflasyon ekonomik meselelerin başında geldi.

Geçmiş yıllarda gelişmiş ülkeler yüzde 1-2 oranında enflasyonu ekonomik faaliyetlerde dinamikliği sürdürmek için gönüllü olarak isterken,
artık birçok Avrupa ülkesinde yüzde 10 seviyelerine çıkan enflasyon oranları satın alma gücünü derinden etkileyen önemli bir mesele oldu.

Artan enflasyon ile merkez bankaları daha görünür olurken, merkez bankalarının faiz artırım kararları, yüksek enflasyon ve yüksek faizlerin beraber olduğu bir dönemden geçiyoruz.

Bu durum birçok ülkede enflasyonu kontrol altına alma amacı taşırken ekonomide yavaşlama ve durgunluğun yaşandığı görülmekte, bu da başta istihdam ve yaşama standartlarını olumsuz etkilemektedir.

ENERJİ KRİZİ

2022 yılında en çok gündeme gelen diğer bir husus enerji arz güvenliği oldu. Enerji arz güvenliği meselesinin,
2022 yılı biterken, 2023 yılında da etkisini devam ettireceği beklenmektedir.

Bu nedenle enerji arz güvenliği sorununun başta Avrupa ülkeleri olmak üzere enerjide dışarıya bağımlı olan birçok ülkede üzerinde durulması gereken ciddi bir husus olduğu açıktır.

Avrupa ülkelerinde, enerjide dışarıya özellikle
Rusya’ya bağımlılığın azaltılması ve enerji arz güvenliğinin çeşitlendirilmesi için alternatif enerji kaynaklarının gündeme geldiği
ve başta da yenilenebilir enerjinin toplam enerji tüketimindeki içindeki payının arttırılması için yeni bir dönemi de tetiklediği açıktır.
Bu yeni dönemde,
mevcut enerji denkleminde değişiklikler olabileceği gibi, enerji denkleminde yeni aktörler ve ülkeler olması nedeniyle enerjide dengelerin
tamamen değişebileceğini de öngörmekte fayda vardır.

EKONOMİK DURGUNLUK

Kovid-19 ile başlayan ekonomideki kriz ve artan faiz oranları ekonomide yavaşlamayı da beraberinde getirdi.
Ekonomilerdeki durgunluğun sosyal yardımlara olan ihtiyacı arttırması ve enflasyondaki artıştan dolayı hayat standardında meydana gelen düşüş nedeniyle ekonomik aktivitenin arttırılması en önemli ekonomik politikalardan birisi olacaktır.
Bu nedenle
, ekonomideki durgunluğun giderilmesi, ekonomik büyümenin hızlandırılması ve hayat standartlarındaki iyileşmenin sağlanması ve 2022 yılında meydana gelen tüm ekonomik ve sosyal kayıpların telafi edilmesi için 2023 yılından beklentiler yüksektir.
#Kovid-19
#Enflasyon
#Ekonomi
#Enerji
1 yıl önce
2022 yılında ekonomide öne çıkanlar
Var imiş gibi
Kâbe’ye yapılan LGBT saldırısı bakın neyin habercisi?
Çin’in Körfez hamlesi..
Seçim sonrası çözüm süreci nasıl seyreder?
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…