|
Asgari ücretin önemi
Asgari ücret mali, ekonomik, toplumsal ve daha birçok açıdan önemli bir ücrettir. Çünkü,
asgari ücret işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım gibi yaşam için zorunlu ihtiyaçlarını günün ekonomik koşullarına göre asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücret olarak tanımlanmaktadır.
Asgari ücretin minimum ihtiyaçlar için yeterli olması ortaya çıkan gelirin adil paylaşılmasını sağlarken istihdam için de tehdit olmaması önemlidir.
Bu özelliği nedeniyle de asgari ücret seviyesinde ücret alan çalışanların fazlalığı asgari ücretin önemini daha da arttırmaktadır.

ASGARİ ÜCRETİN DÜŞÜK VE YÜKSEK OLMASI

Asgari ücretin yüksek olması ekonomide artan talep dolayısıyla ekonomik aktivitenin artmasına katkı sağlarken, asgari ücretin yüksek olması asgari ücreti ödeyecek olan işletmelerin maliyetlerinin artmasına, istihdamda düşüş olmasına, kayıt dışılıkta artışın gerçekleşmesine ve dolayısıyla işsizlik oranında artışın yaşanmasına neden olabilir.

Özellikle asgari ücretin sebep olacağı yüksek maliyet artışları nedeniyle enflasyonun artışında belirleyici rol oynayabilir.
Bu nedenlerden dolayı, asgari ücret, hem toplumsal açıdan hem de ekonomik açıdan oldukça önemli bir yapıya sahip olduğu için, asgari ücret belirlenirken
ülkenin ekonomik durumu ve ekonomik beklentileri mutlaka dikkate
alınmalıdır

ASGARİ ÜCRET NEYİ ETKİLEMEKTEDİR?
Belirlenen asgari ücret, birçok desteği, primi, ücreti, sigorta primlerini ve ücretleri belirlemektedir.
Asgari ücret, işçi ve işveren sosyal güvenlik primlerini, Bağ-Kur primlerini, genel sağlık sigortası primlerini, işsizlik sigortası primini, evde bakım ücretini, 65 yaş ve engelli aylığı kriterinde etkili olmaktadır.

Bunun yanında, asgari ücret emekli aylıklarını, teşvik uygulamalarındaki sübvansiyonlarını, bireysel emeklilik sigortası için sağlanan devlet katkısını, genel sağlık sigortası ödemelerinde gelir testi kriterini ve daha bir çok ekonomik ve sosyal göstergeyi belirlemektedir.

Bu nedenle, asgari ücreti yalnızca bir ücret olarak görmemek lazım.


TÜRKİYE’DE ASGARİ ÜCRET

2023 yılında Türkiye’de asgari ücret 1 Temmuz 2023 itibarıyla brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak belirlenmişti.

Şu anda devam eden asgari ücret belirleme çalışmaları ile 2024 yılı için belirlenecek olan asgari yakında açıklanacaktır.

2024 yılı için belirlenecek olan asgari ücretin günün
ekonomik koşullarını göz önünde bulunduracağı gibi enflasyonu düşürmek için uygulanan ekonomik ve parasal politikaları da göz önünde bulundurması ile uygulanan makro ekonomik politikaların etkinliği
açısından önem arz etmektedir.
#ekonomi
#Asgari ücret
#Erdal Tanas Karagöl
5 ay önce
Asgari ücretin önemi
Merhamet borsası ve Cüneyt Özdemir’in ekran dili
Ders alınması gereken önemli bir başarı
Yaralı coğrafyalarımızı konuşmaya daha yeni başlıyoruz
Sosyal Çürüme Yazıları 7: Dedelerden himmet umma cumhuriyeti
Paket iyi de ‘kampanya’ nerede?..