|
Doğu Akdeniz enerji koridoru
Rusya’nın Ukrayna’yı
işgali
ile birlikte AB
ülkelerinin
Rusya’ya olan enerji bağımlılıklarını azaltmak için farklı ülkelerden ve farklı kaynaklardan enerji arayışları devam ediyor.
AB ülkeleri bir yandan, kısa dönemde enerji arz güvenliğini tehdit eden olası sorunlar ile mücadele ederken diğer yandan orta ve uzun dönemde enerji arz güvenliğinde Rusya’dan tamamen kurtulma
çabası var.
Bu amaçla son dönemde farklı bölge kaynakları için farklı ülkeler ile enerji işbirlikleri öne çıkmaktadır.
AB ülkelerinin enerji arz güvenliğinde öne çıkan enerji bölgelerinden birisi de Doğu Akdeniz bölgesidir.
Doğu Akdeniz bölgesi enerji kaynakları, Rusya’nın enerji politikaları nedeniyle AB ülkeleri için stratejik öneme sahip.
Rusya’nın
Ukrayna’yı işgali öncesinde
sürekli gündeme gelen ancak Doğu Akdeniz bölgesindeki farklı dinamikler, ülkeler arasındaki sorunlar ve AB’nin enerji politikaları nedeniyle bu bölgenin enerji arz güvenliğinde mevcut potansiyelinin kullanılmadığı da bir gerçek.
Ama, şimdi bu bölge kaynaklarının ekonomiye kazandırılması ve enerji arz güvenliğinde rolünün arttırılması için daha fazla gerekçenin olduğu bir dönemdeyiz.
Doğu Akdeniz bölgesinde keşfedilen miktar ne kadar önemliyse bu kaynakların uluslararası piyasalara taşınması dün olduğu gibi bugün de daha önemli hale geldi.
Doğu Akdeniz bölgesinde keşfedilen ve keşfedilecek yeni kaynakların başta da Avrupa piyasalarına taşınması için farklı rotalar
öne çıkmaktadır.
AB ÜLKELERİ İÇİN ALTERNATİF ROTALAR

AB ülkeleri Doğu Akdeniz’de bulunan doğalgazı kendi kullanımları için farklı rotaları planlıyorlar. Bu rotaların başında, EastMed projesi gelmekte.

AB ülkelerinin Türkiye’siz planladıkları ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni ve Yunanistan’ı merkeze alan EastMed projesi sürekli gündeme gelen ancak hem bölgede mevcut durumda keşfedilen doğalgaz miktarı nedeniyle ekonomik olmaması hem de siyasi olarak hayata geçmesi imkansız olan bir proje oldu.

En önemlisi de EastMed boru hattının geçtiği deniz sınırları yani münhasır ekonomik bölgeler nedeniyle bu projenin hayata geçmesi çok zor görülmektedir.

İkinci alternatif r
ota, Doğu Akdeniz bölgesindeki doğalgazın Mısır üzerinden LNG olarak Avrupa’ya taşınmasıdır.
Bu alternatif rota, mevcut durumda hayata geçse de AB ülkelerinin enerji arz güvenliğinin sağlanmasında ve bu bölgede keşfedilecek kaynakları Avrupa’ya taşıyacak güçlü bir rota olmayacağı da açıktır.
En önemli rota ise, Türkiye üzerinden yeni bir doğalgaz boru hattıyla Doğu Akdeniz bölgesinde keşfedilen
doğalgazın Avrupa ülkelerine taşınmasıdır.
Bu proje, Doğu Akdeniz bölgesinde keşfedilen tüm kaynakların uluslararası piyasalara başta da AB ülkelerine taşınması için hem
kısa sürede hayata geçebilecek hem de ekonomik olarak gerçekleştirilecek bir projedir.
Türkiye üzerinden inşa edilecek yeni bir doğalgaz boru hattıyla
, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de merkez ülke konumuna taşıyacak, bölgedeki doğalgazın ekonomik olarak Avrupa’ya taşınmasını sağlanacak ve enerji arz güvenliğinde Rusya’nın rolü
azaltılmış olacak.
#AB
#Rusya
#Ukrayna
2 yıl önce
Doğu Akdeniz enerji koridoru
Cerablus-FETÖ hattı... Kale hareket etti
Demirel’in Karadayı’ya verdiği devlet şeref madalyası Masonik bir dayanışma mı?
Bir cebinde Das Kapital..
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?