|
Enerji krizleri ve ekonomik sorunlar

Enerji krizlerinin neden olduğu ekonomik sorunlar ülkeler açısından farklı olsa da birkaç temel ekonomik sorun öne çıkmaktadır.

Enerji krizinin ekonomiler üzerinde etkilerine bakıldığında, bir yandan artan
enerji fiyat artışlarının neden olduğu enflasyon
diğer yandan yüksek enerji fiyatları nedeniyle zorunlu olarak enerji tüketimindeki azalış ile birlikte
ekonomik büyümede ve dolayısıyla ekonomik refahta yaşanan düşüşle
r öne çıkan önemli ekonomik ve sosyal sorunlar olmaktadır.
1970’li yıllarda yaşanan petrol krizlerinin ekonomilerde meydana getirdiği tahribat ile sonrasında birçok ülkede yaşanan borç krizleri ve finansal sorunlar birçok ülkeyi derinden etkilemişti.
Bu yıllarda yaşanan enerji krizlerinin neden olduğu ekonomik ve sosyal sorunlar ile karşılaşmamak için, birçok ülke bu dönemde enerji arz güvenliğini sağlamak için ciddi
çaba sarf etmektedir.
Kovid-19 sonrası ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile birlikte yaşanan enerji fiyat artışları ve enerji arz güvenliği meselesi yeni bir enerji krizinin yaşanmasına neden oldu.
Başta da Rusya’ya enerjide dışarıya bağımlı olan birçok Avrupa ülkesinde yaşanan enerji arz güvenliği meselesinin, ülke ekonomilerini derinden etkilediği gibi enerji arz güvenliğinde yeni bir dönemin başlamasına da öncülük edeceği öngörülmektedir.

YENİ ENERJİ KRİZİ VE ETKİLERİ

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile birlikte
Avrupa ülkelerinde yaşanan enerji krizinin neden olduğu fiyat artışları enflasyonun birçok ülkede uzun yıllar sonrasında yeniden gündeme gelmesine neden oldu.
Enflasyon gerçeği artık birçok ülke ekonomisinin temel meselesidir.
Bununla beraber, enerji fiyatlarında meydana gelen artışlar nedeniyle ülke ekonomileri ekonomik büyümede fedakarlık yapmak zorunda kaldılar. Enerji arz güvenliği sorunu ile karşı karşıya kalan
birçok ülke, ekonomik daralmayı göze almak zorunda kaldı. Bu da birçok ülkenin daha düşük ekonomik büyüme rakamlarını hedeflemelerini de beraberinde getirmektedir.
Enerji arz güvenliğinin neden olduğu ekonomik sorunların yanında enerji kaynakları arayışlarında, ülkeler arasında yeni işbirliklerinde ve enerji denkleminde yer alan aktörlerde önemli değişimler yaşanacağı bir dönemdeyiz.
Bu nedenle, enerji krizinin,
ülke ekonomilerinde ekonomik, siyasi ve sosyal açıdan değişim ve dönüşümlerin yaşanacağı yeni bir dönemin başlamasına
yol açacağı beklenmektedir.

ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ

Yaşanan enerji krizlerinin neden olduğu sorunlar, enerji arz güvenliği için yeni tedbirlerin alınmasını da zorunlu hale getiriyor.
Bir yandan, enerji arz güvenliği için ülke çeşitliliği, kaynak çeşitliliği ve potansiyel ülke kaynaklarının enerji tüketimi içindeki payının arttırılmasının öne çıkan öncellikler olması gerekiyor.

Diğer yandan, enerji arz güvenliğinde önemli yeri olan fosil kaynaklardan tamamen kurtulma çabası yeni dönemin temel çıkış noktası olacaktır.

Açıkçası, Avrupa ülkelerinin bu dönem yaşadıkları enerji çıkmazından, bir çok ülke için de önemli dersler çıkacağı tartışma götürmez.

#Enerji Krizi
#Rusya
#Ukrayna
#Avrupa
#Enflasyon
1 yıl önce
Enerji krizleri ve ekonomik sorunlar
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset