Fiyat istikrarı ve cari açık

Erdal Tanas Karagöl
Erdal Tanas KaragölYeni Şafak Gazete Yazarı
04:00, 28/10/2024, Pazartesi • Yeni Şafak Haber Merkezi
Fiyat istikrarı ve cari açık
Türkiye ekonomisinde öncellikli hedeflerden
belki de en önemli olan göstergeler cari
açığın ve enflasyonun düşürülmesidir.

Enflasyon ve cari açığın düşürülmesi için hem zaman gerekli hem de yapısal olarak da birçok sorunun çözülmesi zorunluluk haline gelmektedir.

Enflasyonun düşürülmesi ya da fiyat istikrarının sağlanması için enflasyonun kaynağına göre tedbir alınmasının
zorunlu kılmaktadır.

Enflasyonun ana sebebi kur artışından kaynaklanıyorsa, kurun kontrol altına alınmasını, maliyet kaynaklı ise girdi fiyatlarındaki dalgalanmaların azaltılması ve talep kaynaklı ise arz-talep arasındaki dengesizliğin giderilmesi için önlemlerin alınmasını zorunlu kılmaktadır.

Yüksek oranlarda gerçekleşen enflasyonun ana sebebi kur artışı ise,
kur artışına neden olacak döviz giderlerinin azaltılmasını ya da daha fazla döviz getirici ekonomik faaliyetlerin artışını zorunlu kılmaktadır.

Başta da düşük miktarda dış ticaret açığı ya da dış ticaret fazlasının gerçekleşmesi ve dolayısıyla cari açığın düşük ya da cari açığın olmamasıdır.

Enflasyon girdi fiyatlarından kaynaklanıyor olması başta
da dışarıya yüksek oranlarda enerjiye bağımlılığın azaltılması ve üretim için gerekli olan ithal girdilerin azaltılması olmazsa olmaz tedbirlerden birisidir.

Üretim için gerekli olan ithal girdi ithalatının azaltılması hem bu girdi fiyatların olası artışlarından ekonomi dışsal etkilerden korunacak hem de ithal girdilerin üretimi tehdit etmesi engellenmiş olacaktır.

En önemlisi de
dış ticaret ve cari dengeyi önemli ölçüde iyileştirecektir.
Diğer yandan, eğer enflasyon arz ve talep arsında oluşan dengesizlikten
yani tüketimin üretimden daha fazla olmasından kaynaklanıyorsa üretimi engelleyen koşulların ortadan kaldırılması gerekiyor.
Dolayısıyla,
enflasyonun kontrol altına alacak tedbirler, cari açığı azaltarak daha sürdürülebilir bir dış ticaret denge, daha yüksek ekonomik büyüme ve yüksek oranlarda istihdam
sağlanmış olacaktır.
Bu nedenle,
cari açık ve enflasyon birbiriyle bağlantılı ve birbirini etkileyen önemli ekonomik göstergelerdir.

Dolayısıyla, düşük ekonomik büyümeden kurtulmak, yüksek gelirli ekonomiler içerisine girmek ve yatırım yapılabilir ülkeler içerisinde yer almak için yüksek enflasyon oranlarından ve yüksek cari açıktan kurtulmak gerekiyor.

Yüksek enflasyon ve yüksek cari açık, yapısal birçok sorundan kaynaklandığı için bu sorunların çözümü için zamana ihtiyaç olduğu da bir gerçektir.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026