Döviz kurları, ekonomiyi bir çok gösterge üzerinden etkilemektedir. ENFLASYON VE DÖVİZ KURU Döviz kurlarında artışın, özellikle fiyata artışları üzerinde doğrudan ve dolaylı etkisi bulunmaktadır. Türkiye ekonomisinde başta enerji ithalatı olmak üzere ithal edilen girdilerin döviz cinsinden olması nedeniyle dövizdeki artışlar mal ve hizmetlerin fiyatlarında hemen etkisini göstermektedir. Bu nedenle, enflasyonun düşme eğilimine girdiği dönemlerde döviz kurlarındaki hareketliliğin enflasyon beklentilerini
Döviz kurları, ekonomiyi bir çok gösterge üzerinden etkilemektedir.
Döviz kurlarında artışın, özellikle
üzerinde doğrudan ve dolaylı etkisi bulunmaktadır. Türkiye ekonomisinde başta enerji ithalatı olmak üzere ithal edilen girdilerin döviz cinsinden olması nedeniyle dövizdeki artışlar mal ve hizmetlerin fiyatlarında hemen etkisini göstermektedir.
Bu nedenle, enflasyonun düşme eğilimine girdiği dönemlerde döviz kurlarındaki hareketliliğin
enflasyon beklentilerini olumsuz etkilememesi
önemlidir.
Diğer yandan, Türkiye ekonomisinde başta ekonomik büyümenin hızlanmasında, dış ticaret hacminde ve cari açığın iyileşmesinde ihracatın önemli katkısı vardır.
İhracat artışı ayrıca
dış finansman ihtiyacını azaltmada
önemli rol oynamaktadır.
Bu nedenle, her ne kadar döviz ve ihracat arasında güçlü bağ olsa da
döviz artışının neden olduğu fiyat artışı yani maliyet ve ihracat üzerindeki olumlu etkisiyle meydana gelen faydanın analizini iyi yapmak gerekiyor.
Bununla beraber, döviz kurlarında olası artışlar döviz cinsinden borcu olan şirketlerin ve yüksek kamu borcu olan ekonominin borçlarında artışa neden olmaktadır.
Yüksek borç yükü, ülke kredi notu üzerinde olumsuz etki yapmaktadır.
BEKLENTİLER VE DÖVİZ KURU
Döviz kurlarında artışlar gelecek ile ilgili beklentilerde bozulmayı beraberinde getirecektir. Beklentilerde bozulma,
başta da fiyat artışlarına ve yatırımların üretimden ziyade spekülatif alanlara kaymasına
neden olacaktır.
Bu süreç, kur, enflasyon ve bozulan beklentilerde sürekli olarak e
konomide tekrar eden kısır bir döngüye neden olacaktır.
Yani ekonomide davranış bozukluğu genel bir hal alacaktır.
Özetle, döviz kuru ekonomide
dış ticaret dengesini ve dolayısıyla cari açığı, enflasyonu, hem özel sektör hem de kamu sektörü borç miktarını, beklentileri, yatırım ortamını
ve daha bir çok ekonomik ve sosyal göstergeyi etkilemektedir.
Bu nedenle, ekonomide açık veya kapalı olarak uygulanan kur politikası, ekonomik programlarda belirlenen ekonomik hedeflere ulaşmak ve dolayısıyla ekonomide var olan istikrarı devam ettirmek ve sürdürülebilirliği sağlamak için çok önemlidir.
#Ekonomi
#Kur
#Erdal Tanas Karagöl