Rusya, enerji ve gıda

04:009/06/2022, Perşembe
G: 9/06/2022, Perşembe
Erdal Tanas Karagöl

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile bir yandan enerji bağımlılığı bir çok AB ülkesinin temel problemi olurken diğer yandan,gıda güvenliği açısından önemli bir üretici olan Ukrayna’nın tahıllarının uluslararası piyasalara taşınmasının Rusya tarafından bloke edilmesi ile tahıl ürünlerdeki arz sıkıntısı gıda krizi olarak tüm ülkeleri tehdit etmektedir.Bu nedenle Rusya, Ukrayna’nın tahıllarını uluslararası piyasalara ulaştırmaması için tüm limanları bloke ediyor. Rusya’nın bu yol ile petrol ve doğalgazda

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile bir yandan enerji bağımlılığı bir çok AB ülkesinin temel problemi olurken diğer yandan,
gıda güvenliği açısından önemli bir üretici olan Ukrayna’nın tahıllarının uluslararası piyasalara taşınmasının Rusya tarafından bloke edilmesi ile tahıl ürünlerdeki arz sıkıntısı gıda krizi olarak tüm ülkeleri tehdit etmektedir.
Bu nedenle Rusya, Ukrayna’nın tahıllarını uluslararası piyasalara ulaştırmaması için tüm limanları bloke ediyor. Rusya’nın bu yol ile petrol ve doğalgazda talep güvenliğini sağlama çabası var.
Yani dünyaya başta da AB ülkelerine petrol ve doğalgaz alımına devam ederseniz tahılların önünü açarım mesajı veriyor.
A
ksi halde gıda krizine sebep olacak tahılların uluslararası piyasalara ulaştırmasına izin vermem diyor.

Rusya, tahıl krizini derinleştirecek adımları atar mı?

Belki gıda krizine neden olacak bir adım atmazsa da enerji üzerinden ekonomik ve siyasi bir mücadelenin hızlandığını söyleyebiliriz.

RUSYA’NIN
ENERJİDEKİ GÜCÜ
Rusya’nın enerji arz güvenliğinde özellikle de doğalgazda önemli bir aktör olduğu açıktır.
AB ülkelerinin doğalgazda bağımlılığının
yüzde 40’ın üzerinde olması ve bir çok ülkenin Rusya’ya tamamen bağımlı olması Rusya’nın elini güçlendiriyor.

Enerjide yaklaşık olarak 400 milyar dolar gelir etmesi nedeniyle enerji ekonominin adeta bel kemiği durumunda. Ancak, Rusya’nın, enerjide bu gücüyle talep güvenliğini sağlaması yani petrol ve doğalgaz gelirlerini sürdürmesi gerekiyor.

Son dönemlerde, AB ülkelerinin hem doğalgazda alternatiflerini hızlandırmaları hem de Rusya’dan petrol alımını azaltma planlarının Rusya ekonomisi açısından kritik bir karar olduğunu söylemekte fayda var.

AB ülkelerinin doğalgazda olmasa da petrol konusunda kısa sürede farklı ülkelerden petrol sağlama konusunda alternatifleri var. Ancak,
Rusya, AB ülkelerini kaybederse büyük miktarda pazar ve gelir kaybına uğrayabileceği, yeni pazar bulma konusunda sorunlar yaşayabileceği gibi ne kadar petrol ihraç edeceği konusunda da sorunlar
ile karşılaşabilir.
Bu nedenle, Rusya enerji gücünü elinde bulundurduğu bu dönemde, AB ülkelerinin ihtiyaç duyduğu tahılı Ukrayna’dan sağlama çabasının önünü kapatmış durumda.
Bu mesele artık gıda krizi olarak yalnız AB ülkelerinin değil dünyanın da sorunu olma sürecine giriyor.

Rusya, AB ülkelerinin petrol ve doğalgaz alımlarının devamını bunun karşılığı olarak da Ukrayna’nın tahılının dünyaya arzının sağlanabileceğinin mesajını veriyor. Bu vesileyle de hem enerjide talep güvenliğini sağlamaya çalışıyor hem de AB ülkelerinin enerjide bağımlılığını sürmesine ve dolayısıyla enerjide sağlanan gelir ile Ukrayna savaşını devam ettirme açısından imkan sağlamış oluyor.

AB ÜLKELERİ NE YAPAR?

AB ülkelerinin enerjide Rusya’ya bağımlılıkları devam ediyor. Özellikle de yüksek oranlarda Rusya’ya bağımlı olan birçok ülkenin doğalgaz alımına devam etmekten başka çareleri olmadığı da açıktır.

Açıkçası, Rusya’nın da petrol ve doğalgaz gelirlerine ne kadar bağlı olduğu da bir gerçektir.

Arz ve talep güvenliğinin birbiriyle kıyaslanamayacak ölçüde önemli hale geldiği bir dönemdeyiz.
#Rusya
#enerji
#AB