|
Yenilenebilir enerjinin önemi

Ekonomik büyüme ve dolayısıyla daha yüksek GSYH ve yüksek kişi başı gelir için enerji arz güvenliği kritik derecede önemlidir.
Çünkü gelişmekte olan ülkeler daha yüksek ekonomik büyüme ve dolayısıyla gelişmiş ülkeler ile aralarında var olan gelişmişlik farklarını azaltmak için daha çok enerji tüketmek zorundalar.
Gelişmiş ülkeler ise zaten yüksek GSYH ve kişi başı gelire sahip oldukları için mevcut hayat seviyelerini sürdürebilmeleri için yüksek miktarda enerji tüketimlerine sahiptirler
. Bu nedenle, gelişmiş ülkeler için de sürdürülebilir enerji arz güvenliği olmazsa olmaz koşullardan birisi olduğu açıktır.
Peki enerji arz güvenliğinde dışarıya bağımlı olan gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerde hangi politikalar hayat geçmelidir?

ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ İÇİN ADIMLAR
Öncellikle gelişmekte olan ve enerjide dışarıya bağımlı olan birçok ülke için enerjide arz güvenliği için
alternatif enerji kaynaklarının yanında farklı ülkelerden enerjinin temin edilmesi stratejik bir adım olacaktır.
Mesela, Türkiye farlı ülkelerden boru hatlarıyla ve LNG olarak temin ettiği doğalgaz sayesinde birçok Avrupa ülkesinde yaşanan enerji krizinden olumsuz etkilenmediği gibi yeni dönemde Türkiye’den birçok ülkeye enerji transferi gerçekleşti.

YENİLENEBİLİR ENERJİ VE ETKİLERİ

Diğer yandan, gelişmekte olan ülkelerde ve özellikle Almanya gibi enerjide dışarıya bağımlı gelişmiş ülkelerde yenilenebilir enerjide atılan adımlar enerji arz güvenliğinin sağlanmasında önemli politikalar olarak öne çıkmaktadır.

Yenilenebilir enerjinin gelişmekte olan ülkelerde yaygın olarak arz güvenliğinde yerini alması hem enerjide dışarıya bağımlılığın düşmesine hem de gelişmiş ülkelerde mevcut hayat standardının sürekliliği açısından kritik öneme sahiptir.

Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte yaşanılan enerji krizi ve dolayısıyla artan enerji fiyatları ekonomik ve sosyal açıdan ciddi maliyetlere sebep olması birçok Avrupa ülkesinde
yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji tüketimi içindeki payının arttırılması konusunda ciddi adımların atıldığı da bir gerçektir.
Yenilenebilir enerjinin evde, üretimde, araçlarda ve daha birçok alanda yaygınlaşması gelişmekte olan ülkelerin bu alanda hayata geçirdikleri teknolojik yatırımlardır.
Teknolojik yatırımlar ile yenilenebilir enerji üretimi için gerekli olan teçhizatın maliyetinde olası düşüşler birçok dışa bağımlı gelişmekte olan ülkelerde de yenilenebilir enerjini tüketimim içindeki payının artması mümkün olacaktır.
Yenilenebilir enerji üretimindeki bu artışlar enerji piyasasında etkin olan ve fosil enerji kaynaklarına sahip olan ülkelerinin enerji politikalarını değiştireceği gibi enerji denkleminde etkin olan birçok aktörün yer değiştirmesini beraberinde getireceği beklenmektedir.
#Enerji
#Ekonomi
#Erdal Tanas Karagöl
5 ay önce
Yenilenebilir enerjinin önemi
Yaralı coğrafyalarımızı konuşmaya daha yeni başlıyoruz
Sosyal Çürüme Yazıları 7: Dedelerden himmet umma cumhuriyeti
Paket iyi de ‘kampanya’ nerede?..
KDV artışının KDV indiriminden daha çok alkış aldığı ülke
Arapça tabelalar ve yeni CHP