|
Halk adamı ve devlet adamı

Osman Pamukoğlu, emekli bir general. Aynı zamanda kurduğu partinin genel başkanı. Terörün sona erdirilmesi için devlet adamına gerek olduğunu ve Erdoğan''ın da devlet adamı olmadığını üstü örtük bir dille söylüyor. Halk adamı ve devlet adamı ayırımına giderek uygulamada hiçbir manası kalmamış 16. Yüzyıl''ın siyaset filozoflarından Makyavel''i örnek veriyor. Güya siyasal tarih okuyan, uygarlıkların gelişimini bilen bir devlet adamı olarak kendisini lanse etmeye çalışıyor. Aslında tipik bir soğuk savaş dönemi devlet adamı figürünü ortaya koyuyor. Ya da bunalımlar döneminde sürüleşen kitlelerin faşist yönelimlerini yönetme fırsatını kollayan popülist bir liderliği.

Aslında halk adamı ve devlet adamı siyasal kişilikleri cumhuriyet döneminin iki önemli karakteri. Cumhuriyet ideolojisi, hep devlet adamı şahsiyetiyle var olmaya çalıştı. İdealize edilen devlet adamı, halktan uzak, onu adam etmeye çalışan ve milleti kendi değerlerinden uzaklaştırarak çıkış yolu arayan bir tip.

Devlet adamı, yüzde yüz Ankara bürokrasisinin mamulü bir olgu. Oligarşik bürokrasinin yeminli adamı. Mülkiye''de okuyarak yetişir, bürokraside yönetme geleneklerini öğrenir ve resmi ideolojiyle devleti yönetir. Devlet ve millet ayrımıyla her şeyi dizayn eder. Milletin varlığı, devletçi anlayışa kurban edilir.

Egemen devlet adamı şahsiyeti, Güneydoğu''yu savaş alanına çevirir, Dersim''i bombalatır, İstiklal Mahkemeleri''ni kurarak İskilipli Atıf Hocaları ipe çeker. Sonuçta herkesi tek bir kimlikle tanımlayarak siyaset yapar.

Mevcut siyasetçiler içinde Kılıçdaroğlu, devlet adamıdır. Çünkü yüzde yüz bürokrasi mamulü bir şahsiyettir. Varlığı ve yokluğu bu gelenek içinden çıkmış olmasına bağlı. 28 Şubat''ın hükümet temsilcileri devlet adamı şahsiyetine sahipti. Özellikle Mesut Yılmaz ve Devlet Bahçeli. İkisi de Mülkiye''de okuyan ve Ankara bürokratik oligarşisinde yetişen insanlar. Bu siyasal terbiyelerine göre de Türkiye''yi yönettiler! Bahçeli için "devlete devlet adamı gerek" deniliyordu...

Demirel, Anadolu''ya siyaset yapmaya çıktığında halk adamı siyasetçisiydi. Halkın şivesiyle konuşur, onlarla muhabbete girişir, onları dinler, onların inançlarına saygı duyardı. Ankara''ya dönünce devlet adamı olurdu. Mühendislik formasyonuyla beraber, mülkiye siyaset tarzıyla Ankara''da çalışırdı. Bürokratik oligarşiye saygıda kusur etmeden hareket ederdi. Son tarihsel tutumuyla, 28 Şubat''ta bürokratik oligarşiye olan bütün sadakatini ortaya koydu.

Özal, bürokraside çalışarak devleti öğrendi, ancak öğretim üyeliğinden sendika başkanlığına kadar farklı tecrübelerle devlet adamlığından halk adamlığına terfi etti! Devlet halkıyla barışmalıdır dedi bu nedenle.

Kürt sorununu çözmek için üç binin üzerinde köy boşaltan, yüz binlerce aileyi doğal toplum ve coğrafyasından söküp atan, on yedi bin faili meçhul cinayetin işlenmesine neden olan zihniyet "devlet adamı" siyaset tipiydi. Binlerce başörtülüyü okullarından ve ülkesinden sürgüne gönderen sistematiğin aklı "devlet adamı" modeliydi. Devlet adamı, soğuk savaşın ve mülkiye zihniyetiyle hareket eden varlıktı. Halkçılık ideolojisiyle hareket edip, milletin varlığına kast eden siyasetler üretti.

Erdoğan, bütünüyle halk mamulü bir siyaset şahsiyeti. Siyasetini hem öğrendiği hem de uyguladığı ilk deneyim ortamı halktır. İstanbul''un bütün Anadolu halkının renklerini içinde taşıyan bir varlık içinde yetişti. Söylemleri, teşkilatçılığı, mücadelesi, belediyeciliği vs. ile bürokratik oligarşinin dışındadır. Başka bir ifadeyle siyaset sosyolojisinde bürokratik oligarşi yoktur. Bu nedenle bürokrasinin ve ideolojisinin alışkanlıklarına göre siyaset üretmedi.

Halk adamı siyaset modeli olarak Erdoğan, demokratikleşmeyi başlattı. Kürtçe eğitim, Kürtçe yayın, Kürtçe öğrenim imkanlarının önünü açtı. Terör ve Kürtler ayrımına dikkat ederek hareket etti. Başörtülülerin vatanlarına dönmesini ve okullarına devam etmesini sağladı. İmam Hatiplilere sahip çıktı. İnanç ve siyaset çatışmasına son vermek için büyük bir çaba içine girdi.

Erdoğan, devletin varlığındaki halk adamı siyaset rolünü sürdürdükçe halk da ona destek verdi. Onun peşinden yürüdü. Onun varlığında kendi varlığını gördü. Halkın iktidarı halkın adamında gerçekleşerek somutlaştı.

Halk adamı, halkın kendi varlığını üzerinde gördüğü siyasi şahsiyettir. Halkın aynasına dönüşen bir siyasal liderlik... Türkiye''nin selamete çıkışı devri bitmiş ve tarihini tamamlamış devlet adamı modelinde değil, devrinde yaşayan ve çağını gören halk adamı siyaset tarzındadır.

12 yıl önce
Halk adamı ve devlet adamı
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’