|
‘Bizim Ronaldo’nun ürün yerleştirme isyanı
Bir yıl rötarlı gerçekleşen EURO 2020, daha ilk maçlar oynanırken büyük etkileşim aldı. Portekiz’in Fransa’yı yenerek kupaya uzandığı 2016’daki Avrupa Şampiyonası’nın üzerinden geçen zamanda dünya hızla değişti. İletişimin üretim ve tüketim merkezi sosyal medyaya kaydı. Öyle ki beş yıl önce, yani EURO 2016’dan sonra yayına başlayan TikTok, bugün UEFA EURO ile ortaklık kuran ilk dijital platform oldu. Maç dışı tüm gelişmeler sosyal medya aracılığı ile önümüze düşüyor ve bu içerikler maçlar kadar ilgi görüyor. UEFA da bu ilgi alakayı iyi yönetiyor. Maç harici içerikler bazen daha fazla öne çıkıyor. Portekiz’in kaptanı
C
ristiano Ronaldo’nun ‘ürün yerleştirme’ restinin maçların dahi önüne geçmesi gibi.

Özellikle de Türkiye’deki kullanıcılar iki gündür,
basın toplantısına başlarken önündeki Coca-Cola şişelerini kaldırmasını konuşuyor. Veriler ortada. Sadece Yeni Şafak’tan örnek vereyim;
Ronaldo’nun tepkisini gösterdiği 27 saniyelik video sosyal medya hesaplarımızda 3 milyona yakın gösterim aldı. Binlerce yorum yazıldı.
Peki bunun nedeni ne? Ronaldo’ya, Türkiye ve İslam ülkelerinde daha farklı bir sempati besleniyor.
Futbolla hiç ilgilenmeyen insanlar öznesi Ronaldo olan haberleri açıp okuyorlar. Ronaldo’yu ‘içimizden biri’ görmenin birçok bilinen nedeni var.
Öncesinde tepkisine değineceğim. Ronaldo, dün oynanan Macaristan maçı öncesinde düzenlenen basın toplantısında masada duran Coca-Cola şişelerine tepki gösterdi. Kola şişelerini kamera kadrajından uzaklaştırıp arka planda duran suyu göstererek ‘bunu için’ dedi. Şahsi kanaatim hareketi direkt markaya yönelik değildi. Ronaldo’nun ‘kola yerine için’ dediği su da büyük ihtimalle Coca-Cola markasına ait.
Hayatını okuyanlar Ronaldo’nun alkol kullanmayan, sigara tüketmeyen, düzenli kan bağışladığı için vücuduna dövme yaptırmayan sporculuk üstü yaşamını biliriler.
Asitli, bir bardağında en az yedi şeker olan zararlı içeceğin hemen önüne yerleştirilmesine itiraz etmesi bu nedenle bana çok normal geldi. Turnuvayı organize eden UEFA’ya da mesaj gönderdi aslında.
Tepkinin ticari boyutunu konuşmak da mümkün. Ronaldo büyük futbolcu ve aynı zamanda da büyük bir marka. Tekstilden ayakkabıya, mobil oyundan otelciliğe kadar birçok sektörde “CR7” markasıyla yatırımları var. Farklı markalar ile yaptığı sponsorluk anlaşmaları var.
Önüne, rızası dışında kola şişesi iliştirilmesine karşı çıkmasını ticari olarak değerlendirince bile çok normal. Fakat o şişeler Coca-Cola olunca tepkinin kamuoyunda anlamı farklı oldu.
Coca-Cola dünyanın en büyük markalarından. Kapitalizmin simgesi. Sömürge aracı olarak görülüyor. Türkiye’de ve İslam ülkelerinde ne zaman ABD ve İsrail karşıtı bir gelişme olsa boykot edilen ürünlerin başında Coca-Cola geliyor. Ronaldo’nun kameraların önünde kola şişelerini kaldırıp ‘su için’ çıkışı bu nedenler de Türkiye’de büyük ilgi gördü. Bir kez daha vurgulamak gerekirse;
Ronaldo’nun bu topraklarda farklı bir karşılığı var. Özellikle de Filistin meselesindeki hassasiyeti sonrasında ‘bizim Ronaldo’ oldu adeta.
Real Madrid’de top oynadığı 2012 yılında kazandığı Altın Ayakkabı Ödülü’nün açık arttırmada satılmasını istemiş ve elde edilen 1,5 milyon Euro’yu Filistinli çocuklara göndermişti. Portekizli yıldız 23 Mart 2013 yılında oynanan İsrail maçında Yuval Spungin’in forma değiştirme isteğini reddetmiş ve
“Katillerle forma değiştirmem”
dediği yazılmıştı. Ronaldo’nun 2019 yılının Ramazan ayında da Filistin’e 1,5 milyon dolar bağışladığını biliyoruz. Bir de 2016’da Suriyeli çocuklar için yayınladığı video var. Esed’in güçlerinin Duma’ya kimyasal saldırısının ardından,
“Merhaba, bu mesajım Suriye’deki çocuklar için. Çok fazla acı çektiğinizi biliyorum. Ben ünlü bir futbolcuyum ama gerçek kahramanlar sizlersiniz”
demişti. İsrail’de Yahudilerin kundakladığı evde tüm ailesini kaybeden Filistinli Ahmed Devabişe’yi Madrid’de ağırlayan, Real Madrid-Granada maçında seremoniye Macar kameramanın çelme taktığı Suriyeli mültecinin oğluyla çıkan da Ronaldo’ydu. EURO 2016’da Fransa ile oynan final maçının 25. dakikasında sakatlanıp gözyaşları içinde sahayı terk etmesine rağmen, arkadaşlarına saha kenarından katkı verdiği anları futbol izleyicileri iyi hatırlarlar. Portekiz, Fransa’yı yenip kupayı kazanırken Ronaldo da bu tarihi başarıyı tüm göçmenlere hediye ettiğini açıklamıştı. İşte
bu Ronaldo’yu bu topraklar çok seviyor. Mazlumları sahipleniyor, ellerinden tutup sahaya çıkıyor, hangi seviyede olursa olsun, lüksün, zenginliğin, sınırsız imkanların tam ortasında, futbol yeteneklerinin zirvesindeyken insanlığı ile öne çıkıyor.
Coca-Cola şişelerini ne sebeple olursa olsun kenara itmesi de bu yüzden anlamlıydı. Meydan okumaydı. Milyonluk sözleşmelerden, dev markalardan, sponsor dayatmalarından, ürün yerleştirmelerden, şampiyonalardan ve kupalardan daha fazlası Ronaldo’nun samimiyetidir.
#Ronaldo
#Ürün yerleştirme
#Euro 2020
#Coca-Cola
3 yıl önce
default-profile-img
‘Bizim Ronaldo’nun ürün yerleştirme isyanı
‘Beşikten mezara kadar ilim’
Sarhoştum, hatırlamıyorum
Suçlu kim?
Vergi artışı yerine yapılacaklar
Gazze’deki soykırıma ‘istisnaî’ kılıflar..