|
İnci taneleri

"Dünyanın geçen kısmı hülya, kalan kısmı hayaldir." (Ebu Hazım Mekki)

"Zavallı insan! Helali hesap ve haramı azap gerektiren bir aleme razı olmuştur." (Hasan-ı Basri)

"Kendin ile arzular arasına demir bir duvar örmedikçe ibadetten haz alamazsın." (Bişr-i Hafi)

"Hasta kalbin belirtisi dörttür: Birincisi, taattan haz almaz. İkincisi, Aziz ve Celil olan Allah"tan korkmaz. Üçüncüsü, eşyaya ibret gözüyle bakmaz. Dördüncüsü, dinlediği ilimden bir şey anlamaz." (Zünnun-ı Mısri)

"Tevekkül kaderin hücumu karşısında için sakin olmasıdır." (Süfyan-ı Sevri)

"Hakkın nidasını işitmezsen davetine nasıl icabet edeceksin?" (Haris Bin Muhasibi)

"Vesilesi doğruluk olanın Allah"tan aldığı mükafat rızadır." (Ebu Süleyman Darani)

"Musibet birdir, ama kişi sızlandı mı iki olur." (İbn Semmak)

"İsteyerek ulu ve yüce Allah"a tapmayan, zorunlu olarak mahlukatına tapar!" (Sehl Bin Abdullah Tüsteri)

"Vefanın hakikati, sırrın ve bilincin gaflet uykusundan uyanıp kendine gelmesi ve düşüncenin afet olan gereksizlikten kurtulmasıdır." (Ma"ruf-ı Kerhi)

"Üç türlü kalp vardır: Kalp vardır, dağ gibi sabittir, hiçbir şey onu yerinden kımıldatamaz. Kalp vardır, ağaç gibidir, kökü sağlamdır, ama zaman zaman rüzgar onu sallar. Kalp vardır, tüy gibidir, rüzgar esince her tarafa gider." (Ser-i Sakati)

"Ağzına yersiz bir lokma koyduğunda, oradan yersiz bir söz çıkar." (Ahmed Havari)

"Dünya şeytanın dükkanıdır, sakın onun dükkanından bir şey aşırmayasın, zira koşup onu senden geri alır." (Yahya Bin Muaz)

"En iyi iş yapılmış, en iyi ilim söylenmiştir. Bu nedenle, şimdiye kadar yapılmamış bir işi yapma, söylenmedik sözü söyleme!" (İbn Ata)

"Bedeninle dünyada, gönlünle ahirette ol!" (Ebu Bekir Kettani)

"Hiçbir şey bilmediğini anlayıncaya kadar herkes bildiğiyle övünür. Hiçbir şey bilmediğini anlayınca bilgisinden utanır. İşte o zaman marifeti kemale erer." (Ebu Hasan Harakani)

"İnsanların en iyisi o kimsedir ki, hayrı kendisinden değil, başkalarında görür, kendi tuttuğu yoldan başka Allah"a giden pek çok yol olduğunu bilir. Böylece tuttuğu yolda nefsinin kusurunu görür." (Ebu Bekir Saydalani)

"Dünya bir kimseye yöneldiğinde meşgaleleri afettir, yüz çevirdiği zaman özlemleri başka bir afettir. Akıllı kişi, yöneldiğinde tümüyle meşgale, yüz çevirdiğinde baştan sona kadar hasret olan bir şeye kendini vermez." (Ebu Ali Sakafi)

"Arifin vakti bahar mevsimi gibidir: Gök gürler, yağmur yağar, şimşek çakar ve rüzgar eser, ama yine de çiçekler açar ve kuşlar ötüşür. İşte arifin hali böyledir! Gözüyle ağlar, dudağıyla gülümser, gönlüyle yanar, başıyla oynayıp dostunun adını söyler ve onun kapısında dolaşır durur." (Ebu Bekir Şibli)

Kaynak eser: Evliya Tezkireleri/Feridüddin Attar/Çeviren: Prof. Süleyman Uludağ/Kabalcı Yay./

10 yıl önce
İnci taneleri
Ânı yaşamak: Carpe diem
Neden Şimdi?
Tevhid risalesi yazan Milli Eğitim Bakanı
Bir Başka Mesele: Kadın ve erkeğin ince ayarları bozuldu
Omelas’ı bırakıp gitmeyenler..