|
Hangisi daha güvenli?

Haşlanarak, az suda kaynatılarak, buharda tutularak fırında ya da yağda kızartılarak pişirilmiş etler tavuk ve balık güvenilir niteliktedir. Diğer taraftan eti kemiklerinden ayırma veya parçalama işlemi bu niteliğin güven derecesini azaltır. Pişmiş etlerin iç kısımları sterildir. Katı pişmiş yumurta, sufleler ve fırında pişmiş yumurtalı tatlılar da güvenli besinlerdir. İyi pişmiş köfteler, kıymalı börekler kaynama derecesinde pişmiş yemeklerden güvenlidir. Kemiklerinden ayrılmış, doğranmış, dilimlenmiş orta veya az pişmiş et, tavuk, rafadan yumurta, kremalı pastalar az ısıtılmış, artmış yemekler yeniden pişirilme sıcaklığında ısıtılmadıkları için tehlikeli olabilirler. Bu nedenle besinlerin hazırlanması, saklanması, pişirilmesi, servis için sıcak tutulması, yeniden ısıtmak için uygulanacak sıcaklık dereceleri bakterilerin çoğalmasını önleyecek yeterlilikte olmalıdır. Besinleri oda sıcaklığında bütün gece bırakmayın. Toz ve haşarelerden korumak için ağızlarını kapalı tutun. Ilık tutulan yemekler tehlikeli olabilir. Kırık, çatlak yumurta almayın. Ya da 1-2 gün içinde hemen tüketin.

Buzdolabındaki soğuk hava mikropları öldürmez sadece üremelerini durdurur. Bu yüzden bütün yiyeceklerin üzerlerini alüminyum folyolarla ya da şeffaf folyolarla kaplayın. Böylece diğer besinlere bakteri yayılmasını sağlamış olursunuz. Pişmiş sebzeler en çok 4 gün, pişmiş etleri en fazla 3 gün, pişmiş balığı ise 2 günden fazla buzdolabında bekletmeyin. Dondurulmuş ürünleri asla buzdolabı dışında değil, buzdolabının ve alt kısmında çözülmeye bırakın. Çözülen yiyeceği asla tekrar dondurmayın.

Yüzen melekler

Malzemeler: 5 su bardağı süt, 5 adet yumurta, 1 su bardağı toz şeker, 2 çorba kaşığı mısır nişastası, 1/4 limonun suyu, 100 gr. margarin.

Yapılışı: Sütü kaynatın. Yumurta beyazını çırpma teli ile iyice kabartın. Bu karışımı kaynayan sütün içine kaşıkla koyun ve alt üst ederek pişirin. Pişirdiğiniz yumurta beyazlarını kevgir ile bir kaba çıkarın. Nişastayı soğuk su ile gevşetip; şeker ile birlikte sütü ilave edin ve ateşten alın. Yağı da ekleyerek, karıştırın ve soğumaya bırakın. Oluşturduğunuz bu kremayı, bir tabağa koyup, yayın. Üzerine yeşil fıstık ve yumurta beyazlarını koyarak, servis yapın. Afiyet olsun...

23 yıl önce
Hangisi daha güvenli?
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset