|
Yemekte mutluluk

Bazı zamanlarda yemeklerin bizlere tokluk hissinden çok mutluluk ve sakinlik verdiklerini hissediyoruz. Aslında hissettiklerimizde de yanılmıyoruz. Yiyeceklerin beyin kimyamız dolayısıyla ruh halimiz üzerinde etkisi büyük. Özellikle tatlıların. Adı tatlı olan bir yiyeceğin bizdeki etkisi de pek tabii ki tatlı olacaktır. Çikolata, şekerleme ve tatlılar kana karışarak kan dolaşımını hızlandırıp, beynimizde seratonin (mutluluk hormonu) salgılanmasını sağlar ve biz kendimizi daha mutlu ve huzurlu hissederiz. Tatlılar, bu sakinleştirici etkilerini yaklaşık 2 saat içinde gösteriyor. Ama fazla alınırsa yaklaşık 2 gün içinde de şişmanlatıcı etkilerini gösteriyorlar.

Ayrıca tatlılarla kandaki şeker oranının aniden yükselmesi, parkreasın salgıladığı insülin miktarında artışa sebep oluyor. Bu kandaki sevye oynaması sürecinin ardından kendimizi daha bitkin hissetmemize sebep oluyor. Aynı etkiye sahip ve bize daha uzun süre enerji sağlayacak karbonhidratları tercih edebiliriz. Ya da tarçın, ıspanak veya bal yiyebiliriz. Bir tutam tarçın kan şekerimizin düşmesini önleyebilir. Ispanak ise streste çıkmamıza yardımcı olur. Yoğun bir günün ardından bol seratonin içeren bir miktar bal yemek mutluluk hormonu sevyemizi yükseltebilir. Sakin bir durumdayken içilen kahve bizi daha sakinleştirir. Ancak gergin ve sinirli iken içilen kahve bizi daha gergin yapabilir. Çarpıntı, kansızlık, gerginlik ve endişe gibi duyguları sıkça yaşıyorsak çay ve kahveden uzak durup, yerine su, soda gibi doğal içecekleri kullanmalıyız.

Bisküvili pasta

MALZEMELER: 2 paket petibör bisküvi, 1 su bardağı süt (küçük su bardağı), 1 paket çilekli puding, 1 kase çilek. Üzerine: 1 elma, 1 muz.

YAPILIŞI: Bisküvileri ufalayıp sütle karıştırın. Bir kek kalıbına bastırarak yerleştirin. Yarım saat buzdolabında bekletin. Çilekli pudingi üzerindeki tarifle hazırlayın. (Sütün yarı ölçüsünü kullanarak). Çilekleri robottan geçirip pudinge ekleyin. Bisküvileri kalıptan düz bir tabağa ters çevirip alın. Üzerini çilekli puding ile kaplayın. Meyveleri soyup dilimleyin pastanın üzerini süsleyip servis yapın.

23 yıl önce
Yemekte mutluluk
Terör, hesap işidir
Batı, İslâm ve Müslümanlar
İstanbul Sözleşmesi’yle İstanbul’un fethinin intikamını almak istiyorlar!
Dövizde çözülme hızlandı: Bir haftada 15 milyar USD
“Evine dönemezsin...”