|
Buhara’nın göğünde Buhârihan duasıdır bu

Hatırlayacağınız üzere dünki Semerkant Günlükleri’nde “Buhârihanlar neredeler” başlığıyla Buharihanlık geleneğimize dair önemli bir araştırma metnini, arşivler eşliğinde sizlerle paylaşmış idim. Fatih Camii’ndeki “Buhari maksuresi” başta olmak üzere, Buhari-i Şerif geleneğini, binlerce yıldan bu yana, her koşul ve durumda, büyük bir hassasiyet ve incelikle yaşatmaya devam eden GELENEĞİMİZ, aynı zamanda bir hatim geleneği de oluşturmuştur. Kıymetli araştırmacı Mustafa Celil Altıntaş, dünki yazımızda bir kısmını günlüğümüze aldığımız o önemli yazının dibacesini birazdan arz edeceğimiz muhteşem dua ile yapmıştır.


“Buhârî-i Şerîf câmilerde ve türbelerde hatim geleneği olarak okunurken hatmin sonunda genellikle meclise riyâset etmekle görevli dersiâm tarafından bir hatim duası yapmak gelenek halini almıştı. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kütüphanesi Öğüt koleksiyonunda bulunan ve Ali Haydar ez-Zühdî tarafından kayda geçirildiği belirtilen bir hatim duası mevcuttur.”
Her satırı ile ayrı bir esenlik bildiren o tâc duayı paylaşıyor, selam ediyoruz.

Duâi Hatmi’l-Buhârî

Ey Her daim övülmüş olan! Salât, Mahmûd ve Muhammed olarak çağrılana ve hem kalben hem de bedenen eserlerine bağlı olduğumuz ve onun söylediklerini dayanak olarak alanlara olsun.

Allah’ım (c.c.), râvîlerin zabtı açısından sika kabul edilenlerin naklettiklerini (bu kitabı) okumamızdan hâsıl olan bereketten ötürü bizi, yolumuzu aydınlatacak olan tacınla taçlandır.

Bizi her işimizin üstesinden gelebilecek şekilde hazırla. Kalplerimizi şirk ve riyadan, uzuvlarımızı da fısk ve sıkıntıdan temizle. Buluşacağımız en uzak limanlara ilet bizi. Biz günahkâr kullarına senin katını nasip et.

Hz. Peygamber’in uygulamış olduğu bütün amelleri ve Allah’tan (c.c.) korkan bir kalple onun erkânını korumayı bizim için kolaylaştır. Bize içimizi rahatlatacak tam bir pay nasip et.

Amellerimizi orta yolda sabit kıl. Okuduğumuz Kur’ân ve hadisleri seyyid-i ebrârın ruhuna vasıl eyle. Gelmiş geçmiş tüm ruhlara vasıl eyle. Niyetimizi gerçekleştirme hususunda bize yardım et. Allah’ım (c.c.) her işin başında, sonunda bize fayda verecek şeyleri bize nasip et diye sana dua ettik.

Hidayetin kazancını üzerimize yağdır. Bizim için yapılan hayır duaların nitelik ve niceliğini artır.

Ya Rabbi sultanımızın çevresini yardımla kuşat. Onun sancağını muzaffer kıl. Bütün düşmanlarını kahret. Bunun içinde onun (Hz. Peygamber’in) bütün askerlerini gözcü kıl. Onun âlimlerine vekillerine yardım et. Onun için tertipledikleri işleri ve sonsuza dek onun mülkü olacak yerlerde inşa ettikleri şeyleri şeri‘atle sınırla. Düşmanlarını büyük acılara mülhak et. Onları hasedin kıskacına düşür.

Allah’ım (c.c.) bizi afet ve üzüntülerden kurtar. Bela ve musibetleri bizden uzak tut. Düşmanlarımızın başına türlü türlü fitneleri musibet kıl. Savaşlarda onlara zafer yüzü gösterme!

Amin.

#Buhari-i Şerif
#Mustafa Celil Altıntaş
#Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi
2 yıl önce
Buhara’nın göğünde Buhârihan duasıdır bu
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi
i-Nesli anlaşılmadan siyaset de olmaz, eğitim de…
İç talebe ilişkin öncü göstergeler ilave parasal sıkılaştırmaya işaret ediyor!
Enerjide bağımsız olmak
Târihin doğru yerinde durmak